×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 08:30
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
România comunistă, serial pe Internet
Cei mai cool milițieni
Florin Piersic Jr., Channing Tatum, Joseph Gordon-Levitt şi Corneliu Ulici
Florin Piersic Jr., Channing Tatum, Joseph Gordon-Levitt şi Corneliu Ulici

Acum fix o săptămână, Amazon a lansat prima serie de șase episoade din serialul „Tovarășe milițian“. Dacă titlul în engleză e „Comrade Detective“, putem să folosim formula pe care o pune pe ecran producătorul. Florin Piersic Jr. și Corneliu Ulici sunt Gregor Anghel și Iosif Baciu, milițienii din serialul de propagandă inventat de producători și dublat cu voci care se aud pe la Hollywood (Channing Tatum, Joseph Gordon-Levitt sau Chloë Sevigny).

Producător executiv al poveștii, Channing Tatum, recunoaște că atunci „când aud oamenii că ne-am apucat să facem un serial polițist românesc, au reacția gen «Ce? Nu înțeleg ce e aia»“. Și adevărul e că serialul nu seamănă cu nimic din serialele cu care sunt obișnuiți pasionații. S-o mai găsi câte un cinefil care să găsească apropieri de pelicula cu care a debutat Woody Allen, când a luat un film japonez și i-a pus replici în engleză, dar ce a ieșit a mers mult mai departe.

Comuniști, dar de care?

Producătorii își presară peste poveste de câteva ori mici legende la fel de fictive ca și istoria serialului comunist redescoperit. Cum ar fi fost Kubrick fan înrăit și urmărise de mai multe ori episodul trei, cum se face propaganda în Republica Socialistă la fel ca în Rocky sau alte legende cu aer de blockbuster. Abia s-a stins ecoul trupei Stereo pe genericul serialului, că presa de specialitate a început să se întreacă în cronici elogioase. „Serialul satirizează atât comunismul, cât și capitalismul și păstrează o manieră cinematografică stilată, reproducând o vreme în care propaganda se făcea pe față“, scrie Vanity Fair. „Ca o cursă printre convențiile filmului și presupunerile cu privire la identitate, e o călătorie pe bune“, exultă și cronicarul de la Variety. Când te uiți dinspre România, te prinzi din ce registru sunt glumele care urmează de când vezi pe generic consultanți: Colonel Lup Miroşi și Căpitan Rechin Pungaș sau regia Bebeluș Pisicuță.

Cum se face aventura

Poate mai corect ar fi să spunem că România comunistă e motiv într-un serial. Partea bună e că dacă nu îți place comedia, s-ar putea să guști drama unei povești spuse în răspăr. Dacă fiecare film american avea un personaj negativ cu accent rusesc, de ce n-ar fi avut un film comunist schițe stereotip pentru capitaliști?! Întrebarea sună haios în termeni absoluți și estetici, dar eu m-aș întoarce la umorul acela care face ca publicul peliculelor gândite în termeni propagandistici să fie încă punctul de excelență în materie de film românesc pe micul ecran în România. Și deja înțelegem cum se leagă jocul românesc cu dublajul în engleză și povestea pentru pasionații de mustăți optzeciste.

Ce ar face Arsenie Boca?

Ca spectator de bună-credință națională, nu poți să nu te întrebi ce ar face sau ce ar zice o persoană pe care o respecți în fața unei povești pe care nu ești sigur de unde ar fi cel mai bine să o apuci. „Ce ar face Lenin?“, zice unul dintre personaje în fața dilemei: a tortura infractorul sau a nu-l tortura... și a pierde o pistă în lupta împotriva capitalismului cu masca lui Ronald Reagan. Partea cea mai dureroasă atunci când urmărești o comedie în care știi că toate sunt inventate, că „nu era chiar așa“, e concluzia... care s-ar putea să semene chiar cu situația reală. „De-asta-i bine să țină Cortina de Fier cât mai mult“, zice alt erou din serial. Și râdem, de ce să nu râdem. Dar cineva dublează și râsul acesta. E tovarășul. Poate.

Andrei RădulescuPublicat Vineri, 11 august 2017
1455
 | 1
 | 0
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Recomandate
Frenezie nejustificată
Publicat acum 21 ore şi 24 minute
Ne plângem de lipsuri, dar aruncăm mâncarea
Publicat acum 14 ore şi 50 minute
Filiera ucraineană a lui Hillary Clinton
Publicat acum 16 ore şi 49 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017