Cei mai năpăstuiți bugetari

Aproape 3.500 de persoane angajate în Ministerul Finanțelor nu vor mai avea parte de sporurile de salarizare de 25% după ce va intra în vigoare noua lege a salarizării, act normativ care se află în prezent în Parlament. Aceștia provin în special din direcțiile județene de Finanțe. Din aceasată pricină, în ultimele trei zile au avut loc proteste spontane la nivelul ANAF-ului regional iar miercuri au mai fost cazuri de întreruperi ale activității la Brăila, Constanța și Hunedoara. În dimineața de miercuri, 17 mai, șeful ANAF, Bogdan Stan, a avut o întâlnire la Palatul Victoria cu premierul Sorin Grindeanu iar una din temele de discuție a fost situația salariaților din Finanțe. Stan a propus cu această ocazie ca salariile angajaţilor din unităţile teritoriale ale Fiscului să rămână la nivelul actual în cazul în care nu se găsesc soluţii pentru mărirea acestora. Potrivit acestuia, în legea salarizării nu se mai regăsesc sporurile de salarizare ale celor de la vama, un spor de 25%, precum şi sporul celor de la antifraudă care era stabilit printr-o ordonanţă de urgenţă de până la 25%. „Practic, aceste sporuri, prin adoptarea noii legi a salarizării, vor dispărea. În cele mai afectate categorii de salariaţi din cadrul ANAF sunt cei din teritoriu, mai ales cei din aparatul vamal şi cei din conducerea AJFP şi direcţiilor regionale. Avem un număr de aproximativ 3.500 de angajaţi în această situaţie – la nivelul ANAF de 14,5%. Aceste lucruri le-am înfăţişat şi domnului prim-ministru şi sperăm că împreună cu sindicatele să găsim o soluţie în acest sens. Una din dorinţele dânşilor este că cei din teritoriu să fie salarizaţi la nivelul aparatului central. Rămâne de văzut care va fi soluţia adoptată. Noi putem să înaintăm aceste propuneri că amendamente la Senat”, a spus Stan după întrevederea cu premierul Grindeanu.

Șeful Fiscului a declarat că un director de administrație județeană a Finanțelor Publice în anul 2022 va pierde undeva în jur de 2.000 de lei, un șef de Direcție vamală va pierde undeva la 3.000 de lei, la nivel de consilier vamal sunt diminuări undeva între 800 și 1.500 de lei, în funcție de vechime. El a ținut însă să spună că la nivelul ANAF nu există salarii de 14.000 de lei. „La nivelul ANAF nu există salarii de 14.000 de lei, sunt salarii, într-adevăr, cu care sunt remunerați directorii generali din cadrul ANAF undeva în jur de 11.000-12.000 de lei. La nivel de regiuni tot pe aici sunt salariile, 11.000 de lei brut, la nivel de director general”, a mai declarat șeful ANAF.

Sindicatul Naţional Finanţe Publice – SindFISC, organizaţie sindicală specializată în reprezentarea funcţionarilor din cadrul sistemului instituţional al MFP, a solicitat în continuare factorilor responsabili în elaborarea Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, grilă de salarizare separată pentru finanţişti, în concordanţă cu complexitatea şi importantă socială a muncii prestate, subliniind faptul că, MFP/ANAF este principala instituţie care asigura siguranţă naţională financiară a României. Pornind de la faptul că, principalele surse de finanţare a bugetului de stat sunt reprezentate îndeosebi de colectarea impozitelor şi taxelor de la contribuabili şi de atragerea fondurilor europene, SindFISC, reprezentant al angajaţilor din cadrul sistemului instituţional al MFP, solicită factorilor decidenţi tratament egal în ceea ce priveşte analiză remunerării personalului responsabil de alimentarea Bugetului României, angajaţi ai Fiscului românesc, cu cel al angajaţilor responsabili de atragerea fondurilor europene, angajaţi în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

„Având în vedere grilele de salarizare propuse pentru finanţişti şi luând act de atacurile din ultima perioada, în special mediatice, venite chiar din partea unor oficiali ai statului român, cu privire la faptul că, salariile finanţiştilor sunt foarte mari, în comparaţie cu cele ale altor categorii de funcţionari, SindFISC a cerut factorilor decizionali, dar şi opiniei publice, că într-o eventuală analiză privind acest subiect, pentru o justă abordare, să fie luate în calcul următoarele elemente care dau posibilitatea oricărei persoane de bună credinţă, după o cercetare pertinentă, să poată emite judecaţi de valoare, oricare ar fi acestea, cu privire la cuantumul şi necesitatea asigurării unor astfel de salarii:

– salariile colegilor noştri, omologi din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, sunt net superioare celor ale angajaţilor din Finanţele Publice;

– lipsa oricărui spor pentru angajaţii Finanţelor Publice;

– lipsa dotărilor materiale şi finanţarea necorespunzătoare a activităţii instituţionale;

– riscurile asumate în numele statului, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de către angajaţii din cadrul sistemului instituţional al MFP;

– similitudinea activităţii desfăşurate de o categorie însemnată a angajaţilor din Finanţele publice cu cea desfăşurată de personalul din cadrul unor instituţii „de forţă” ale statului român, remunerată superior finanţiştilor;

După o astfel de analiză, în opinia SindFISC, orice persoană bine intenţionată va putea constată cu siguranţă faptul că, salariile personalului din Finanţele publice nu sunt salarii mari, iar toate interdicţiile şi incompatibilităţile specifice acestei activităţi atât de importante ar trebui compensate în mod corespunzător. După cum am mai atras atenţia şi prin mesajele anterioare, în cazul nerezolvarii problemei salariale a finanţiştilor, acţiunile spontane ale angajaţilor pot continuă şi se pot intensifica, iar la un moment dat, acestea pot degenera în proteste îndelungate, cu consecinţe deosebit de grave la nivelul activităţii de colectare a veniturilor la bugetul de stat”, se spune într-un comunicat al Sindicatului Naţional Finanţe Publice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.