×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 03:47
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Legea salarizării face victime
Cei mai năpăstuiți bugetari

Aproape 3.500 de persoane angajate în Ministerul Finanțelor nu vor mai avea parte de sporurile de salarizare de 25% după ce va intra în vigoare noua lege a salarizării, act normativ care se află în prezent în Parlament. Aceștia provin în special din direcțiile județene de Finanțe. Din aceasată pricină, în ultimele trei zile au avut loc proteste spontane la nivelul ANAF-ului regional iar miercuri au mai fost cazuri de întreruperi ale activității la Brăila, Constanța și Hunedoara. În dimineața de miercuri, 17 mai, șeful ANAF, Bogdan Stan, a avut o întâlnire la Palatul Victoria cu premierul Sorin Grindeanu iar una din temele de discuție a fost situația salariaților din Finanțe. Stan a propus cu această ocazie ca salariile angajaţilor din unităţile teritoriale ale Fiscului să rămână la nivelul actual în cazul în care nu se găsesc soluţii pentru mărirea acestora. Potrivit acestuia, în legea salarizării nu se mai regăsesc sporurile de salarizare ale celor de la vama, un spor de 25%, precum şi sporul celor de la antifraudă care era stabilit printr-o ordonanţă de urgenţă de până la 25%. "Practic, aceste sporuri, prin adoptarea noii legi a salarizării, vor dispărea. În cele mai afectate categorii de salariaţi din cadrul ANAF sunt cei din teritoriu, mai ales cei din aparatul vamal şi cei din conducerea AJFP şi direcţiilor regionale. Avem un număr de aproximativ 3.500 de angajaţi în această situaţie - la nivelul ANAF de 14,5%. Aceste lucruri le-am înfăţişat şi domnului prim-ministru şi sperăm că împreună cu sindicatele să găsim o soluţie în acest sens. Una din dorinţele dânşilor este că cei din teritoriu să fie salarizaţi la nivelul aparatului central. Rămâne de văzut care va fi soluţia adoptată. Noi putem să înaintăm aceste propuneri că amendamente la Senat", a spus Stan după întrevederea cu premierul Grindeanu.

Șeful Fiscului a declarat că un director de administrație județeană a Finanțelor Publice în anul 2022 va pierde undeva în jur de 2.000 de lei, un șef de Direcție vamală va pierde undeva la 3.000 de lei, la nivel de consilier vamal sunt diminuări undeva între 800 și 1.500 de lei, în funcție de vechime. El a ținut însă să spună că la nivelul ANAF nu există salarii de 14.000 de lei. "La nivelul ANAF nu există salarii de 14.000 de lei, sunt salarii, într-adevăr, cu care sunt remunerați directorii generali din cadrul ANAF undeva în jur de 11.000-12.000 de lei. La nivel de regiuni tot pe aici sunt salariile, 11.000 de lei brut, la nivel de director general", a mai declarat șeful ANAF.

Sindicatul Naţional Finanţe Publice - SindFISC, organizaţie sindicală specializată în reprezentarea funcţionarilor din cadrul sistemului instituţional al MFP, a solicitat în continuare factorilor responsabili în elaborarea Legii salarizării personalului plătit din fonduri publice, grilă de salarizare separată pentru finanţişti, în concordanţă cu complexitatea şi importantă socială a muncii prestate, subliniind faptul că, MFP/ANAF este principala instituţie care asigura siguranţă naţională financiară a României. Pornind de la faptul că, principalele surse de finanţare a bugetului de stat sunt reprezentate îndeosebi de colectarea impozitelor şi taxelor de la contribuabili şi de atragerea fondurilor europene, SindFISC, reprezentant al angajaţilor din cadrul sistemului instituţional al MFP, solicită factorilor decidenţi tratament egal în ceea ce priveşte analiză remunerării personalului responsabil de alimentarea Bugetului României, angajaţi ai Fiscului românesc, cu cel al angajaţilor responsabili de atragerea fondurilor europene, angajaţi în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

"Având în vedere grilele de salarizare propuse pentru finanţişti şi luând act de atacurile din ultima perioada, în special mediatice, venite chiar din partea unor oficiali ai statului român, cu privire la faptul că, salariile finanţiştilor sunt foarte mari, în comparaţie cu cele ale altor categorii de funcţionari, SindFISC a cerut factorilor decizionali, dar şi opiniei publice, că într-o eventuală analiză privind acest subiect, pentru o justă abordare, să fie luate în calcul următoarele elemente care dau posibilitatea oricărei persoane de bună credinţă, după o cercetare pertinentă, să poată emite judecaţi de valoare, oricare ar fi acestea, cu privire la cuantumul şi necesitatea asigurării unor astfel de salarii:

- salariile colegilor noştri, omologi din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, sunt net superioare celor ale angajaţilor din Finanţele Publice;

- lipsa oricărui spor pentru angajaţii Finanţelor Publice;

- lipsa dotărilor materiale şi finanţarea necorespunzătoare a activităţii instituţionale;

- riscurile asumate în numele statului, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de către angajaţii din cadrul sistemului instituţional al MFP;

- similitudinea activităţii desfăşurate de o categorie însemnată a angajaţilor din Finanţele publice cu cea desfăşurată de personalul din cadrul unor instituţii "de forţă" ale statului român, remunerată superior finanţiştilor;

După o astfel de analiză, în opinia SindFISC, orice persoană bine intenţionată va putea constată cu siguranţă faptul că, salariile personalului din Finanţele publice nu sunt salarii mari, iar toate interdicţiile şi incompatibilităţile specifice acestei activităţi atât de importante ar trebui compensate în mod corespunzător. După cum am mai atras atenţia şi prin mesajele anterioare, în cazul nerezolvarii problemei salariale a finanţiştilor, acţiunile spontane ale angajaţilor pot continuă şi se pot intensifica, iar la un moment dat, acestea pot degenera în proteste îndelungate, cu consecinţe deosebit de grave la nivelul activităţii de colectare a veniturilor la bugetul de stat", se spune într-un comunicat al Sindicatului Naţional Finanţe Publice.

Cosmin Pam MateiPublicat Miercuri, 17 mai 2017
10132
 | 1
 | 8
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
balicrator
+2
Tot sefii fac scandal dupa ce ani de-a rindul si-au dat sporuri si mariri nejustificate ?!
Publicat Joi, 18 mai 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+4
CORECT, S AU INGRAMADIT LA ANAF SI ACUMA PLANG MA REFER NUMAI LA ANAF !!!!UN EX CAND MERG LA BUCURESTI CUMPAR FLORI DE LA ACEEASI PERSOANA A VENIT ANAF 2 TIPI SI NU AVEA CASA DE MARCAT I AU ZIS AMENDA 80 MILIOANE VECHI AMENDA SAU SPAGA 40 DE MILIOANE ASA CA CIOCU MIC STIU DE UNDE SA SI SCOATA BANII NU PREA AU UN SISTEM DE CONTROL O LINIE VERDE IN CARE SA SESIZEZI IMEDIAT ABUZURILE CUM ARE M.A.I PRIN DGA NON STOP !!!!!!!!DACA AM GRESIT SCUZE DAR SI ACUM DACA S AR MAI INFIINTA POSTURI AR FI BATAIE PE ELE LA SALARIILOE PE CARE LE AU SI EU CA PROSTU SI ALTII NE INTREBAM DE CE SAU DE CE NU SUNT ANUMITE FIRME NECONTROLATE ,NICIODATA SI DACA NE UITAM LA AVERILE LOR PICI MA REFER LA SEDIUL UNUI ANAF DIN TARA UNDE AM VAZUT NISTE MASINI PARCATE DE MI A CAZUT NASUL CAND MA GANDEAM LA MATIZUL MEU DE 15 ANI !!!!!! NAVETISTUL A FOST INFORMAT SI SE CONSIDERA INFORMAT PUNCT SI DE LA CAPAT!!!!!!!! NU MIGRANTILOR IN ROMANIA POLONIA DE CE NU A PRIMIT NICI UNUL ????????????? ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU !!!!!!
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
viki
+11
Daca nu le convine salariul de la stat si alte beneficii pot sa mearga la firmele private pentru un salariu mai mic dar muncit. Trebuie mai intai sa se intrebe fiecare cum s-a angajat, ce rude ,prieteni au in paride si la primarii, si de ce s-au angajat stiind ca sunt salarii mici. Cati dintre ei au terminat o facultate la zi si la stat. Stiu multi absolventi de facultate cu medii mari ,la zi, care au incercat si nu au avut nici o sansa sa se angajeze la stat.
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
Plaiesul
+12
Salariile la plaiesi nu sunt mari , asa cum le prezinta deformat (in rau) o parte a media . Numai "varfurile" au salarii asa grase . Ce este trist , ca mereu se gasesc aceeasi lideri care se pun in "capul" maselor , sa lupte pentru drepturi . Nu prea se ocupa de salariati , ci de situatia personala , sa o duca bine ! Mai organizam o cupa la fotbal , mai socializam , mai informam , vrajeli...Cate restructurari de personal au fost ( 2010,2011, etc) cu incalcarea legislatiei iar sindicatele nu prea au facut ceva (cu exceptia Prolex ) . In era lui Blejnar a fost prapad . Raspunde cineva ? Nu ! Sa ne vedem de treaba : mai o cupa la fotbal , mai socializam , mai informam ... Cam atat ! Nu am auzit lideri care se lupta pentru drepturi reale ale membrilor de sindicat , grupe de munca acolo unde este cazul , asa cum alti colegi (politisti ) au in frontiera . E mai comod asa sa zicem (precum Petre Roman prin anii 90 ) ca , lasaaa ca se descurca ei . Trebuie sa se lupte pentru drepturi in cartea de munca , numai acestea sunt drepturi care raman permanent . Cine ridica haltera de la pamant ?
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
Cifrele astea ...
+12
Daca se pierd 2000 de lei la salariu (25% spor) inseamna ca omul are 10000 de lei acum. Pai fratilor ati inebunit? Si cei mai mici pierd 800 de lei, adica acum au vreo 4000 de lei, ar ramane cu 3200 de lei. Eu zic ca le e suficient, la privat pentru 1500 de lei cazi in bot de munca la patron. Hello sa se sesizeze cineva. La aia mici sa le dea 10%, e suficient, iar la sefaraie 1% sa nu fie discriminare. Adica sa le dea ceva!
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
anado tauriga
0
Domnu' Matei, cei mai năpăstuiţi bugetari sunt cei din administraţia publică locală. Aţi face bine, dacă v-aţi îndrepta atenţia către ei...
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
Ţăranul
+14
Băăă , ați înebunit romănii cu minciunile voastre ... ! Clar , sunt pentru salarii decente ... ! Dar nu văd că e prezentat nicăieri și de către nimeni cît bagă în buzunar , efectiv , un salariat ANAF .... ! Abureli generale ... , că nu mai primesc sporul de 25% , plus încă un spor de 25% , plus ... , plus ... ! Gherțoii nu știu decăt ... , plus ... ! Deformație profesională ... ! Stie romănul de rînd că această categorie de funcționari e cea mai prosperă dintre toate categoriile de bugetari ... , în condițiile în care avem cel mai neperformant FISC din Europa ? Romănul de rînd și domnul Cosmin ... , stiu ... ? Păi mă bolnavilor , la 14.000 de lei dacă mai bagi încă 50-100% la salariu , cît rezultă mă golanilor ... ? Și asta în condițiile în care FISCUL romănesc se rușinează să se ducă la multinaționale să vadă cum e cu cei aproape 60.000.000.000 de euro care iau drumul străinătații în cele mai suspecte modalități ... ! Nesimțirea e protejată ... ! Și toate acestea în condițiile în care un profesor cu toate gradele profesionale trebuie să pună capul în jos și să numere de 1.000 de ori cei 1.400 de lei , adică de zece ori mai puțin decît un paznic al multinaționalelor ...
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
Elis @ Ţăranul
0
Salariul normal si consistent plus Vlasca si Teleormanul...
Publicat Miercuri, 17 mai 2017
+Răspunde
Recomandate
Băluţă se înfurie şi mai ia un chioşc
Publicat acum 14 ore şi 2 minute
Un atentat la sănătatea localnicilor
Publicat acum 12 ore şi 32 minute
Procurorul general: Este fără precedent
Publicat acum 15 ore şi 43 minute
Gabi Firea, la oglindă
Publicat acum 8 ore şi 55 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 8 ore şi 4 minute