Cei mai periculoși aditivi alimentari pentru copii

Ne lovim din ce în ce mai des de sfaturile medicilor care ne îndeamnă să consumăm alimente cât mai puțin procesate și cât mai naturale. Aceste sfaturi îi vizează în primul rând pe părinți, care trebuie să evite să le dea copiilor lor produse cu ingrediente și conservanți care ridică multe semne de întrebare. Semnalele de alarmă vin ca urmare a deselor cazuri de boli grave (atacuri cerebrale, obezitate, diabet) care apar la vârste din ce în ce mai mici.

Cu cât alimentul pe care îl consumăm este mai puțin rafinat sau prelucrat, cu atât este mai sănătos și nu conține conservanți. Legumele, fructele, carnea, lactatele sunt alimente de bază care nu trebuie să lipsească din alimentația unui copil. Medicii avertizează că părinții aleg de multe ori să-și „răsfețe“ copiii cu crenvurști, dulciuri, chipsuri sau băuturi carbogazoase. „Dacă aceste mici răsfățuri sunt rare, o dată sau de două ori pe lună, nu este nicio problemă. Grav este atunci când asta devine un obicei. De aici, obezitatea și toate bolile asociate care apar din ce în ce mai devreme la copii și adolescenți“, spune Carmen Dincă, medic nutriționist și specialist în boli metabolice.

„Copiii nu trebuie să aibă de ales între chipsuri și legume“

Experții în nutriție spun că aceste substanțe chimice, pe lângă rolul dăunător, îl au şi pe acela de a ne face dependenți, copiilor fiindu-le cel mai greu să renunțe la aceste produse dăunătoare. „Acești aditivi sunt făcuți să modifice gustul, astfel încât să ni se pară nemaipomenite și să avem impresia că legumele și celelalte alimente nu au gust, sunt fade și, astfel, le putem abandona. Dacă adulții pot decide ce este bine și ce este rău, la copii nu se poate pune problema. În schimb, adulții îi pot ghida și, ceea ce este cel mai important, prin puterea exemplului personal, îi pot învăța și pe copii ce este bun și ce este dăunător. Astfel, dacă un copil vede că părinții lui mănâncă parizer, șuncă, salam și beau cola toată ziua, asta va face și copilul. Dacă va vedea că ei mănâncă un pește la grătar lângă o salată, asta va mânca și el. Pentru că nu are de ales. De fapt, asta este cel mai important. Să nu aibă de ales între salata de legume și parizer. Să nu existe a doua variantă“, spune nutriționistul. O alimentație dezechilibrată, lipsită de vitamine și minerale, poate duce la o dezvoltare precară a copilului.

Mulți aditivi au efecte cancerigene

Medicii nutriționiștii au întocmit o listă cu cei mai periculoși aditivi pentru copii, pe care îi putem găsi în diverse alimente. Azotatul de potasiu (potassium nitrate) este cel care intensifică culoarea roșie a cărnii. Consumat în exces, poate provoca cianoză, o afecțiune în care celulele normale roșii din sânge sunt oxidate și, astfel, ar putea duce la apariția modificărilor celulare. Bromatul de potasiu (potassium bromate) este folosit pentru creșterea rapidă în volum a pâinii. Este o substanță care a fost interzisă în mai multe țări din lume, pentru că se bănuiește că are legătură cu provocarea cancerului de colon sau a afecțiunilor renale. Tartrazina este un colorant alimentar galben folosit frecvent în sucuri, înghețată și snacksuri, substanță care se face vinovată de reacții alergice în rândul copiilor și de un risc crescut de astm. Glutamatul monosodic (monosodium glutamat) este una dintre substanțele care îmbunătățesc gustul alimentelor. „este unul dintre acei aditivi care dau dependență de un aliment, dar care produc palpitații, dureri de cap și migrene. Pe el îl putem întâlni în diferite alimente sub denumirea de «aromă de…»“, spune Dincă.
Acesulfame potassium și zaharina sunt folosite în industria băuturilor răcoritoare. Nu sunt interzise, dar se recomandă consumul lor cu prudență.

În ce alimente găsim cel mai des aceste ingrediente?

Trebuie evitate alimentele cu zaharuri rafinate – bomboane, suc, sirop, jeleu, prăjituri și produse de patiserie. Multe alimente ambalate, care par sănătoase, conțin adesea materiale de umplutură, conservanți și alte ingrediente care trebuie evitate. Alimentele prăjite, ambalate sau provenind din fast-food conțin grăsimi și substanțe care cauzează probleme de sănătate. Cele mai multe produse de fast-food sunt produse în masă, procesate și pline de conservanți, arome artificiale, coloranți şi aditivi. Aveți grijă și la produsele pentru slăbit!

Ce mănâncă cei mai sănătoși oameni de pe planetă

Un studiu recent al Imperial College din Londra, pe care l-am publicat recent în Cotidianul, analizează traiul popoarelor din 35 de țări industrializate, pentru a estima speranța de viață până în anul 2030. Potrivit studiului, speranţa medie de viaţă va creşte în multe ţări până atunci şi va depăşi vârsta de 90 de ani în anumite regiuni ale lumii. Sud-coreenii vor avea cea mai mare speranţă de viaţă din lume până în 2030, iar Statele Unite, una dintre cele mai scăzute speranţe de viaţă din rândul ţărilor dezvoltate, precizează acelaşi studiu. Țara noastră este pe locul 7 din 32 de țări la rapiditatea creșterii speranței de viață până în anul 2030.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.