Cel mai avansat troian din lume, conceput de o agenţie occidentală, atacă în Rusia şi Arabia Saudită

Compania Symantec, specializată în securitate cibernetică, a anunţat că a descoperit poate cel mai sofisticat malware la ora actuală, care este probabil operat de o agenţie de spionaj din Occident, scrie Financial Times.

Denumit Regin, troianul operat de o agenţie occidentală a penetrat în special computerele companiilor de telecomunicaţii din Arabia Saudită şi Rusia. Este un malware mai avansat decat Stuxnet, troianul dezvoltat de hackerii din SUA şi Israel pentru a ataca programul nuclear iranian, în 2010.

Regin nu urmăreşte însă sa atace un program, cât mai mult sa spioneze şi să culeagă informaţii. Anunţul descoperirii sale vine imediat după ce compania Kaspersky, cea care a descoperit Stuxnet, a avertizat că acum hackerii caută să pătrundă în sistemele de control industriale, pentru a obţine profituri financiare.

Oficialii de la Symantec sunt impresionaţi de noul malware şi consideră că au fost necesare luni sau chiar ani pentru dezvoltarea lui. Este insa greu, arată ei, să se tragă concluzii acum despre originea şi scopurile acestul malware.

Symantec arată că nu se cunoaşte modul în care Regin a infectat sistemele de telecomunicaţii, însă acesta a fost direcţionat special pentru a ataca furnizorii de servicii internet din Rusia, Arabia, Saudită, Mexic, Irlanda si Iran. Compania de securitate a mai precizat că Regin a mai atacat şi câteva servere ale companiei Microsoft.

„Timpul şi resursele folosite arată că este responsabil un stat”, a asigurat Candid Wueest, un cercetător care lucrează pentru compania specializată în programe informatice, potrivit AFP.

Dezvoltatorii au mobilizat eforturi considerabile pentru a face virusul cât mai discret posibil, premiţându-i să fie folosit în misiuni de spionaj persistente de durată foarte lungă.

Identificat pentru prima dată anul trecut de Symantec, „Regin” a fost utilizat mai întâi între 2008 şi 2011, dată la care a fost retras brusc. O nouă versiune a apărut în 2013, fiind în continuare activă.

Ţintele includ companii, organizaţii neguvernamentale şi institute de cercetare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.