Cel mai nou episod din filmul „Grațierea”

Ministrul Justiției Florin Ioradche și-a apărat sâmbătă la Antena 3 ordonanţele privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, menționând că au fost eliminate anumite prevederi din ordonanţe, iar violatorii ori criminalii care au mai mult de 60 de ani nu vor ieşi din închisoare.

„Toţi cei care au peste 60 de ani şi în niciun caz, nici violatorii, nici criminalii şi nici cei care au venit cu nişte sancţiuni grave sunt excluşi. Acea exprimare de la articolul 4 aliniatul 2 este eliminată. Şi noi, în cursul dezbaterilor, am constatat că anumite prevederi… Deci, fără frică. Am plecat de la un proiect care a existat în România, ultima lege a graţierii a fost dată în 2002. Nu e o soluţie minune dacă ies 3.000 din 28.000, trebuie să venim cu alte măsuri”, a declarat Iordache, la Antena 3.

Florin Iordache a precizat că vor exista şi măsuri complementare, inclusiv pentru reinserţia celor care vor fi eliberaţi.

Acesta a spus că a vorbit cu ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, pentru a găsi soluţii ca angajatorilor să le fie oferite facilităţi dacă angajează persoane eliberate din penitenciare, povestind că în vizitele sale prin penitenciare a văzut oameni cu feţele tumefiate de la muşcături de căpuşe şi că unii deţinuţi stau câte 20 în camere de 16 metri pătraţi.

Ministrul a mai spus că anul acesta va începe construcţia a două penitenciare, la Caracal şi Berceni, dar finalizarea lor va dura cinci ani.

Acesta a mai precizat că România trebuie să vină cu un pachet de legi pentru a rezolva problema supraaglomerării din închisori şi a evita astfel o eventuală penalizare de 80 de milioane de euro anual din partea CEDO.

Vine și legea răspunderii magistraților

Totodată, ministrul Justiţiei a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, că legea răspunderii magistraţilor face parte din pachetul legilor de justiţie și va ajunge în Parlament.

„Legea răspunderii magistraţilor face parte din pachetul legilor de justiţie, este vorba de legile 303, 304, 317. CSM, până în data de 15 februarie, are termen să le reanalizeze, pentru că ele au fost elaborate de vechiul CSM. Ministerul Justiţiei, fără îndoială, va avea propriile observaţii pe aceste legi, iar ele vor ajunge la Parlament”, a mai spus Iordache.

Ministrul i-a dat sâmbătă, sâmbătă seară, și o replică dură și procurorului general, spunând că a văzut, în ultima perioadă, cum Augustin Lazăr a comentat despre legi.

„Până la urmă legislaţia în România o face Parlamentul, ca şi modificarea legilor. Pentru că am văzut în ultima perioadă organe ale statului care îşi dau cu părerea despre legi. Am văzut procurorul general care spune că o lege e bună sau nu e bună. Parchetul trebuie să aplice legea. Legile în România trebuie să le facă Parlamentul”, a afirmat Iordache, în contextul în care a fost întrebat despre stadiul Legii răspunderii magistraţilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.