Cel mai nou scandal dintre ruși și americani

Autoritățile americane au decis miercuri înlăturarea drapelului Rusiei de pe clădirea consulatului general din San Francisco și a misiunii comerciale de la Washington, iar ambasadorul rus în Statele Unite consideră acțiunea ilegală și a înaintat o scrisoare de protest, relatează site-ul Tass, citat de Mediafax.

Un oficial din cadrul Departamentului de Stat al SUA a precizat că înlăturarea drapelurilor Rusiei din consulatul general din San Francisco a fost făcută cu respectarea simbolurilor naționale ruse.
„Drapelurile de la fostele proprietăți consulare ruse din San Francisco au fost coborâte în mod respectuos și sunt depozitate în siguranță în fiecare clădire. Departamentul de Stat este responsabil pentru siguranța acestor clădiri și le menține într-o stare corespunzătoare”, a spus oficialul american.

Ulterior, ambasada Rusiei în SUA a confirmat adoptarea unei măsuri similare și în cazul misiunii comerciale a Rusiei de la Washington. Ambasadorul rus în Statele Unite, Anatoli Antonov, consideră acțiunea ilegală și a înaintat o scrisoare de protest către autoritățile americane.
„Un protest vehement a fost adresat părții americane după înlăturarea drapelurilor rusești din clădirile noastre diplomatice din San Francisco și Washington. Anterior, aceste clădiri au fost confiscate de autoritățile americane prin încălcarea normelor dreptului internațional, a acordurilor bilaterale și a legilor americane. Confiscarea sistematică a proprietăților noastre diplomatice din Statele Unite, alături de acțiuni insultătoare, trebuie să înceteze imediat. Și să nu se mai repete în viitor”, a transmis Antonov.

Diplomatul rus consideră că măsurile neprietenoase luate de autoritățile americane contravin asigurărilor anterioare potrivit cărora Washingtonul dorește normalizarea relațiilor cu Moscova.
„Considerăm că este vorba despre pași foarte neprietenoși, care contravin asigurărilor oficiale ale Washingtonului că dorește să normalizeze relațiile bilaterale. Astfel de măsuri împiedică dialogul ruso-american. Întreaga responsabilitate pentru încălcarea normelor privind relațiile interstatale revine doar Washingtonului. Suntem membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și avem o responsabilitate specială privind pacea și securitatea internațională. Vreau în continuare să cred că Washingtonul se va răzgândi, va trage concluziile corecte, iar relațiile bilaterale se vor normaliza în cele din urmă”, a mai spus Anatoli Antonov.

La 2 septembrie, autoritățile americane au închis misiunea comercială rusă din Washington și filiala din New York. În plus, SUA au cerut închiderea consulatului general din San Francisco și eliberarea locuinței consulului general până la 1 octombrie.
Administrația Statelor Unite a precizat că aceste clădiri nu mai beneficiază de imunitate diplomatică. Cu toate acestea, ele sunt în continuare proprietatea statului rus, cu excepția biroului misiunii comerciale din New York, care este închiriat de Moscova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.