Cele 10 variante pe care le are naţionala României

România se poate califica direct şi dacă pierde ultimele 2 meciuri, dar poate pierde locul 2 şi dacă obţine 3 puncte. De meciul Ucraina – Spania depinde soarta locului 3 din grupa noastră.

Grupa F – o grupă foarte încurcată

  • Irlanda de Nord – Grecia; România – Finlanda; Ungaria – Insulele Feroe
  • Finlanda – Irlanda de Nord, Grecia – Ungaria; Insulele Feroe – România

Clasament

  1. Irlanda de Nord – 17 puncte
  2. România – 16 puncte
  3. Ungaria – 13 puncte
  4. Finlanda – 10 puncte
  5. Insulele Feroe – 6 puncte
  6. Grecia – 3 puncte

În această grupă lucrurile sunt încă destul de încurcate. Se poate întâmpla orice. Liderul poate ajunge pe locul 3, Ungaria poate câştiga grupa, Finlanda poate prinde barajul, România poate fi eliminată. Acestea sunt variantele „extreme”. Un lucru este însă cert, echipa care ocupă locul 3 (cele mai mare şanse le au, în ordine, Ungaria, România, Irlanda de Nord) ar putea să se califice direct, dacă Spania va bate în Ucraina în ultimul meci. Mai trebuie să spunem că pentru Ungaria (presupunem că va bate pe cei din Insulele Feroe), în cazul în care România prinde locul 2, contează enorm ca Irlanda de Nord să bată Grecia, caz în care maghiarii nu mai au nevoie de niciun punct la Atena, pentru că oricum nu le intră în calcul punctele cu Grecia în clasamentul locurilor 3,

Variantele echipei României

România se califică direct

  1. România cu 4 sau 6 puncte obţinute se califică direct, indiferent de celelalte rezultate înregistrate.
  2. România – 3 puncte; Ungaria – maxim 4 puncte sau Irlanda de Nord – maxim 2 puncte.
  3. România – 2 puncte; Ungaria – maxim 4 puncte sau Irlanda de Nord – maxim 1 punct.
  4. România – 1 punct; Ungaria – maxim 3 puncte sau Irlanda de Nord.
  5. România – 0 puncte; Ungaria – maxim 2 puncte şi Irlanda de Nord scoate minim un egal în Finlanda.
  6. România – 3 puncte cu Finlanda; Ungaria – 6 puncte şi Irlanda de Nord bate Grecia şi Ucraina nu bate Spania şa Kiev, România se califică direct de pe locul 3.

România la baraj

  1. România – 2 sau 3 puncte; Ungaria – 6 puncte, Irlanda de Nord – minim 3 puncte
  2. România – 1 punct; Ungaria – 4 puncte, Irlanda de Nord – minim 1 punct
  3. România – 0 puncte; Ungaria – 3 puncte, Irlanda de Nord – obligatoriu 1 punct în Finlanda sau Irlanda de Nord – 0 puncte şi Finlanda golaveraj mai slab decât România.

România pe locul 4

  • România – 0 puncte, Ungaria – 3 puncte, Irlanda de Nord pierde în Finlanda, Finlanda bate la 3 goluri diferenţă la Bucureşti, sau Finlanda bate la 2 goluri diferenţă la Bucureşti şi la 2 goluri diferenţă pe Irlanda de Nord

Grupa D

  • 08.10: Irlanda – Germania; Scoţia – Polonia; Georgia – Gibraltar
  • 11.10: Polonia – Irlanda; Germania – Georgia; Gribraltar – Scoţia

Clasament

  1. Germania – 19 puncte
  2. Polonia – 17 puncte
  3. Irlanda – 15 puncte
  4. Scoţia – 11 puncte
  5. Georgia – 6 puncte
  6. Gibraltar – 0 puncte

Teoretic, şi Germania poate să rateze calificarea directă, dar ne este greu să credem că nu va obţine minim 3 puncte în „dubla” care mai este de jucat. Avem joi două meciuri care ar putea să decidă calificările directe şi echipa care merge la baraj, dar tot aşa de bine, grupa se poate complica rău de tot în ceea ce priveşte locurile 2 şi 3. Dacă Irlanda nu pierde acasă cu Germania şi Scoţia bate Polonia, atunci meciul dintre Polonia şi Irlanda din ultima etapă devine meci de locurile 2 sau 4 !!!, şi Scoţia ar putea prinde în extremis locul 3.

Grupa I

  • 08.10: Albania – Serbia; Portugalia – Danemarca
  • 11.10: Armenia – Albania; Serbia – Portugalia

Clasament

  1. Portugalia – 15 puncte
  2. Danemarca – 12 puncte
  3. Albania – 11 puncte
  4. Armenia – 2 puncte
  5. Serbia – 1 punct

Portugalia are nevoie doar de un egal în ultimele 2 etape pentru a se califica direct. Danemarca chiar dacă bate în Poatugalia nu este sigură de calificarea directă în situaţia în care Albania obţine maxim de puncte pe 8 şi 11 octombrie.

Grupa C

  • 09.10: Macedonia – Ucraina; Slovacia – Belarus; Spania – Luxemburg
  • 12.10: Ucraina – Spania; Belarus – Macedonia; Luxemburg – Slovacia

Clasament

  1. Spania – 21 puncte
  2. Slovacia – 19 puncte
  3. Ucraina – 16 puncte
  4. Belarus – 7 puncte
  5. Luxemburg – 4 puncte
  6. Macedonia – 3 puncte

Spania îşi va asigura vineri biletele pentru Paris, pentru că nu are cum să nu câştige acasă cu Luxemburg. Locul 2 pare acontat de Slovacia, care are program foarte lejer, şi pe lângă cele 3 puncte avans faţă de Ucraina, mai are şi avantajul rezultatelor directe cu formaţia din fosta URSS (victorie şi egal). Ucraina are locul 3 asigurat, dar are şanse mari să prindă calificarea directă ca fiind cea mai bine clasata dintre ocupantele locurilor 3 din cele 9 grupe. Pentru a fi sigură de acest obiectiv, Ucraina este obligată să bată Spania şi să obţină minim un egal în Macedonia. Dar, Ucraina poate merge prima de pe locul 3 şi în cazul unui egal în Macedonia şi a unei înfrângeri cu Spania, dar depinde de rezultatele Ungariei în primul rând. Nu ştim cum va juca la Kiev o Spanie deja calificată, dar este de notorietate că în ultimul timp atacul ibericilor este în mare suferinţă.

Grupa E

  • 09.10: Anglia – Estonia; Slovenia – Lithuania; Elveţia – San Marino
  • 12.10: Estonia – Elveţia; Lithuania – Anglia; San Marino – Slovenia

Clasament

  1. Anglia – 24 puncte (calificată)
  2. Elveţia – 15 puncte
  3. Slovenia – 12 puncte
  4. Estonia – 10 puncte
  5. Lithuania – 9 puncte
  6. San Marino – 1 punct

Anglia este de trei etape calificată şi are drept obiectiv obţinerea maximului de puncte în grupă. O victorie asupra Estoniei o scoare pe aceasta din bătălia pentru locul 3. Dar Estonia va arbitra „meciul” pentru locul 2. Dacă în ultima etapă învinge Elveţia, Slovenia va merge direct la turneul final.

Grupa G

  • 09.10: Liechtenstein – Suedia; Moldova – Rusia; Muntenegru – Austria
  • 12.10: Austria – Liechtenstein; Rusia – Muntenegru; Suedia – Moldova

Clasament

  1. Austria – 22 puncte (calificată)
  2. Rusia – 14 puncte
  3. Suedia – 12 puncte
  4. Muntenegru – 11 puncte
  5. Liechtenstein – 5 puncte
  6. Moldova – 2 puncte

Austria este de două etape deja calificată matematic, şi, ţinând cont de rezultatele anterioare şi de programul ultimelor două etape, se pare că nimic nu se mai poate schimba. Doar dacă Austria pierde în Muntenegru, meciul Rusia – Muntenegru din ultima etapă devine crucial pentru Suedia în primul rând şi pentru gazde în al doilea rând. Dacă Rusia pierde, greu de crezut totuşi, Suedia urcă pe locul 2, iar Rusia merge la baraj. Muntenegru poate avea şanse pentru locul 3 doar în situaţia când ar bate la 4 goluri diferenţă în Rusia, ceea ce… Oricum, Muntenegru ar fi avut şanse mari să prindă locul 2, sau foarte mari să prindă barajul, dar şansele au fost anulate de galerie, care a contribuit la pierderea acasa, la masa verde, a meciului cu Rusia.

Grupa A

  • 10.10: Islanda – Letonia; Cehia – Turcia; Kazahstan – Olanda
  • 13.10: Olanda – Cehia; Turcia – Islanda; Letonia – Kazahstan

Clasament

  1. Islanda – 19 puncte (calificată)
  2. Cehia – 19 puncte (calificată)
  3. Turcia – 12 puncte
  4. Olanda – 10 puncte
  5. Letonia – 5 puncte
  6. Kazahstan – 2 puncte

Islanda şi Cehia sun deja calificate direct, dar vor juca rolul de „arbitru” în ultimele două etape. Turcia cu 4 puncte prinde barajul. Îl poate prinde şi cu 3 puncte, dacă Olanda face acasă egal cu Cehia, sau, culmea, cu 1 punct, dacă Olanda pierde acasă cu cehii. Cu toate aceste 3 variante ale turcilor, totuşi Olanda pare mai aproape de baraj.

Grupa B

  • 10.10: Bosnia&Herţegovina – Ţara Galilor, Andorra – Belgia; Israel – Cypru
  • 13.10: Cypru – Bosnia&Herţegovina; Ţara Galilor – Andorra; Belgia – Israel

Clasament

  1. Ţara Galilor – 18 puncte
  2. Belgia – 17 puncte
  3. Israel – 13 puncte
  4. Bosnia&Herţegovina – 11 puncte
  5. Cypru – 9 puncte
  6. Andorra – 0 puncte

Ţara Galilor şi Belgia sunt 99,99% calificate, fiecare având în ultimele etape câte un meci cu Andorra. Bosnia prinde barajul dacă face 6 puncte şi obligatoriu Israelul să nu câştige în Belgia. Teoretic şi Cypru are şanse la locul 3, dacă obţine toate cele 6 puncte. Meciul Israel – Cypru este cel care va decide în proproţie de 95% cine merge la baraj.

Grupa H

  • 10.10: Azerbaijan – Italia; Norvegia – Malta; Croaţia – Bulgaria
  • 13.10: Italia – Norvegia; Bulgaria – Azerbaijan; Malta – Croaţia

Clasament

  1. Italia – 18 puncte
  2. Norvegia – 16 puncte
  3. Croaţia – 14 puncte
  4. Bulgaria – 8 puncte
  5. Azerbaijan – 6 puncte
  6. Malta – 2 puncte

Ordinea primelor 3 locuri se va decide în principal de meciul Italia – Norvegia din 13 octombrie şi parţial de meciul Croaţia – Bulgaria din 10 octombrie. Grupa s-ar încurca foarte tare dacă vom avea o „bombă” la Baku, pentru că în acest caz, Italia s-ar putea afla în opostaza de a pierde calificarea directă. Ţinând cont de programul mai lejer al Croaţiei, aceasta are şanse mai mari să ocupe locul 2.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.