Cele 6 secunde care prelungesc viaţa

Reprize scurte de exerciţii fizice intense, de doar șase secunde, au potențialul de a îmbunătăţi starea de sănătate a persoanelor în vârstă, spun cercetătorii scoţieni de la Universitatea Abertay, potrivit ediţiei electronice a BBC.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii scoţieni au făcut un studiu pilot la care au participat 12 persoane de peste 65 de ani. De două pe săptămână, timp de 6 săptămâni, aceşti au făcut exerciţii fizice intense, de câte şase secunde, cu bicicleta.

Pedalau intens timp de şase secunde, după care se opreau, aşteptau să îşi revină şi continuau în acelaşi mod.

Cercetătorii au observat că persoanelor care au participat la experiment li s-a redus presiunea sângelui cu 9%, muşchii li s-au oxigenat mai bine. Mai mult, au declarat că se descurcă mai uşor în activităţile zilnice. Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of the American Geriatrics Society.

Antrenamentele de intensitate mare au atras atenţia pentru că promit unele beneficii care se obţin cu ajutorul exerciţiilor fizice obişnuite, dar într-un timp mult mai scurt. În loc de alergare uşoară timp de jumătate de oră sau de mers pe bicicletă câţiva kilometri, aceste antrenamente presupun să forţezi organismul pentru câteva secunde.

„Nu ești niciodată prea bătrân, prea fragil, prea bolnav pentru a te bucura de beneficiile exercițiilor, atâta timp cât sunt alese cu grijă” (dr. Adam Gordon)

„Mesajul principal ar fi că nu ești niciodată prea bătrân, prea fragil, prea bolnav pentru a te bucura de beneficiile exercițiilor, atâta timp cât sunt alese cu grijă.”, a declarat dr. Adam Gordon pentru BBC.

Multe boli sunt asociate cu sedentarismul, precum cele cardiovasculare şi diabetul, dar dacă oamenii continuă să fie activi pe tot parcursul vieţii se pot reduce riscurile, spun cercetătorii scoţieni. De asemenea, practicarea exerciţiilor fizice le oferă ocazia bătrânilor să fie mai activi pe plan social, să interacţionează mai mult unii cu ceilalţi.

Cercetătorii afirmă că antrenamentele pot fi efectuate acasă, însă ar trebui consultat medicul în prealabil. Oricum aceste reprize scurte de exerciţii sunt considerate a fi mai sigure decât antrenamentele obişnuite, care pot declanşa atacuri de cord, deoarece în timpul lor creşte foarte mult pulsul.

România se înscrie în trendul european de îmbătrânire a populaţiei

Această cercetare poate fi o soluţie şi pentru vârstnicii din România. Urmând „modelul” european, România a intrat, încă de la începutul anilor ’90, într-un proces accentuat de îmbătrânire demografică.

Aproximativ 24 de persoane de peste 65 de ani revin la o sută de persoane cu vârstă de muncă, potrivit rezultatelor Recensământului din 2011.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.