Cele două fețe ale bancherului von Groningen

„Nu le pasă de proteste. Dar ceva trebuie să se rupă, la un moment dat. Ori la noi, ori la ei“. Asta a spus presei Steven von Groningen, președintele Raiffeisen Bank România, în timp ce participa la protestele din Piața Victoriei, în februarie 2017, împotriva celebrei Ordonanțe 13. ”Înainte de a fi președinte de bancă sunt tată și îmi pasă de viitorul copiilor mei și al țării în care locuiesc”, a explicat atunci bancherul prezent la protestele antiguvernamentale, după ce a fos criticat de Liviu Dragnea pentru apariția sa nepotrivită.

Acum, când guvernul dorește să aibă o discutie cu BNR despre creșterea dobanzilor la creditele în lei, care afecteaza cetățenii, inclusiv pe cei care ”rezistau” alături de von Groningem în Piata Victoriei, bancherul are următoarea replică, citată de Bursa: „Nu reacţionez la declaraţii politice, pentru că nu cred că ne sunt adresate nouă. Cred că sunt doar aşa pentru imagine”, a declarat şi Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank”.

Bancherii preferă să nu răs¬pundă atacurilor primite de la nivel politic, considerându-le doar „pentru imagine”. ”Eu la declaraţii politice nu răspund”, a spus, sâmbătă, Eugen Rădulescu, director Direcţia Stabilitate Financiară BNR, în cadrul unui seminar organizat de Consiliul Concurenței și Consiliul Patronatelor Bancare din România. El caracterizat declaraţiile politice critice la adresa sistemului bancar şi a Băncii Naţionale drept „o gălăgie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.