Cele mai periculoase superbacterii

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității o listă cu 12 superbacterii rezistente la antibiotice și care reprezintă cea mai mare amenințare pentru umanitate. În fruntea listei se află Acuinetobacter, urmate de E.coli sau Pseudomonas aeruginosa, care pot cauza infecții letale sau pneumonie pentru pacienții spitalizați, informează BBC.

Lista bacteriilor rezistente la antibiotice va fi discutată înainte de întâlnirea şefilor de stat, care va avea loc la summitul G20 din Hamburg. OMS susţine că vrea să atragă atenţia guvernanţilor asupra necesităţii descoperirii unor antibiotice capabile să lupte împotriva infecţiilor rezistente. Experţii au avertizat în mod constant că lumea este în pragul unei ere „post-antibiotice“, în care anumite infecţii nu vor mai putea să fie tratate cu medicamentele existente în acest moment.

Acinetobacter, responsabilă și de unele decese la „Colectiv“

„Rămânem fără opţiuni de tratament. Dacă ne bazăm pe piaţă, atunci noile antibiotice de care avem nevoie urgent nu vor fi nicio­dată dezvoltate la timp“, a declarat dr. Marie-Paule Kieny. Tuberculoza nu a fost inclusă pe lista bacteriilor, întrucât deja există programe pentru descoperirea unor noi tratamente. Însă una dintre bacteriile din listă este Klebsiella, care a dezvoltat recent o rezistenţă la cea mai puternică clasă de antibiotice.
În luna septembrie, un studiu britanic a arătat că bacteriile care au dezvoltat rezistenţă la antibiotice ar putea „omorî până la 10 milioane de oameni pe an, până în 2050, la fel de mult ca și cancerul“. Tot anul trecut, o femeie din Statele Unite a murit în urma unei infecţii cu o superbacterie rezistentă la 26 de antibiotice. Acinetobacter, pe care OMS o declară cea mai periculoasă superbacterie existentă, este una dintre responsabilele puternicelor infecţii dezvoltate în spitalele din România de răniţii din tragedia Colectiv. Unora le-a provocat moartea, alţii au ajuns în Belgia şi Austria, pentru tratament.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.