Celebrarea a 25 de ani de la Revoluţia din decembrie, la Berlin şi Roma

Rekonstruktion. Filmland Rumänien

Cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia din Decembrie ’89, Institutul Cultural Român dinBerlina elaborat un amplu program de celebrare a evenimentului.

25 Years after a prezentat la începutul lunii noiembrie festivalul de teatru şi dans românesc pe scenele teatrului Hebbel am Ufer din Berlin, urmând ca vineri, 21 noiembrie, la ora 20.00, să aibă loc al doilea program dedicat acestei aniversări, deschiderea oficială a Festivalului de Film românesc Rekonstruktion. Filmland Rumänien cu filmul Hârtia va fi albastră, în regia lui Radu Muntean.

Die Letzten Tage Der Ceausescu, în regia lui Bachtiger şi Milo Rau

Festivalul are loc pentru a treia oară în renumita cinematecă Zeughauskino de pe insula muzeelor din Berlin Mitte.

Rekonstruktion. Filmland Rumänien este unul dintre cele mai importante programe organizate de ICR Berlin. Festivalul de Film a fost conceput ca un eveniment care are loc o dată la doi ani. Ediţiile trecute au reprezentat o vitrină a cinematografiei româneşti prezentând filmele devenite clasice, dar şi noul val românesc şi întrunind un larg public cinefil german.

Ediţia din 2014 aFestivalului are loc între 21 şi 30 noiembrie şi se află sub egida a 25 de ani de la Revoluţia Română din 1989 şi îşi propune o trecere prin cinematografia românească cu o tematică strâns legată de fenomenul istoric al Revoluţiei din ’89. Filmele au fost selectate de către echipa ICR Berlin împreună cu directorul Zeughauskino, Jörg Frieß, şi cu jurnalista Irene Rudolf, şi creează o punte între perioada comunistă, cu trecere prin punctul culminant al Revoluţiei, şi perioada post-comunistă. Astfel, au fost selectate o serie de filme, care prezintă modul de viaţă, presiunile, conflictele din perioada comunistă, o serie de pelicule dedicate momentului de explozie din 1989 şi o serie de documentare, care analizează epoca ceauşistă din perspectiva prezentului, dar şi evenimente recente, oglinda societăţii civile româneşti.

După Revoluţie, o peliculă de Laurenţiu Calciu

În cadrul deschiderii va fi proiectată pelicula Hârtia va fi albastră, în regia lui Radu Muntean. Acţiunea filmului se petrece într-o singură noapte, cea de 22 spre 23 decembrie 1989, una dintre cele mai sângeroase nopţi ale Revoluţiei Române în Capitală.

Din distribuţie fac parte Paul Ipate (Costi), Dragoş Bucur (Dragoş), Andi Vasluianu (Aurel), Adi Cărăuleanu (Neagu), Dana Dogaru (Doamna Andronescu, mama lui Costi), Tudor Istodor (Bogdan), Alexandru Potocean (Vasile) sau Ion Sapdaru (Crăciun).

Cuvântul de deschidere va fi susţinut de către de către Excelenţa Sa, Ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, de către preşedintele Institutului Cultural Român, Lilian Zamfiroiu, şi de către directorul cinematecii Zeughauskino Berlin, Jörg Frieß. Totodată, o prezentare a filmului va fi făcută de către scenaristul peliculei Hârtia va fi albastră, autorul şi regizorul Răzvan Rădulescu.

A fost sau n-a fost?, în regia lui Corneliu Porumboiu

La festival vor mai participa regizorii Laurenţiu Calciu, Vlad Petri şi Şerban Tătaru.

Programul prezintă 17 lungmetraje şi documentare care au fost produse în perioada 1991-2014.

Vineri, 21 noiembrie, la ora 20.00 – Deschidere Hârtia va fi albastră.

Sâmbătă, 22 noiembrie, la ora 17.00 – După revoluţie, în regia luiLaurenţiu Calciu.

La ora 18.30 – Videogramme Einer Revolution/ Videogramele unei revoluţii, de Harun Farocki şi Andrei Ujică.

Hârtia va fi albastră, de Radu Muntean

La ora 21.00 – A fost sau n-a fost?, regizat de Corneliu Porumboiu.

Duminică, 23 noiembrie, la ora 17.00 – Piaţa Universităţii – România, semnat de Stere Gulea, Sorin Ilieşiu, Vivi Drăgan Vasile.

La ora 18.30 – 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, de Cristian Mungiu.

La ora 21.00 – Anatomia unei plecări, de Şerban Oliver Tătaru.

Marţi, 25 noiembrie, la ora 20.00 – E pericoloso sporgersi al regizorului Nae Caranfil.

Miercuri, 26 noiembrie, la ora 19.30 – Autobiografia lui Ceauşescu, în regia lui Andrei Ujică.

Joi, 27 noiembrie, la ora 20.00 – Bucureşti, unde eşti?, de Vlad Petri.

Vineri, 28 noiembrie, la ora 18.30 – Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii în regia lui Cătălin Mitulescu.

Vineri, 28 noiembrie, la ora 21.00 – Trop tard, peliculă semnată de Lucian Pintilie.

Sâmbătă, 29 noiembrie, la ora 19.00 – Vulpe – Vânător, de Stere Gulea.

La ora 21.00 – Senatorul melcilor, în regia lui Mircea Daneliuc.

Senatorul melcilor de Mircea Daneliuc

Duminică, 30 noiembrie, la ora 17.00 – Die Letzten Tage Der Ceausescu/ Ultimele zile ale Ceauşeştilor, de Marcel Bächtiger şi Milo Rau.

La ora 19.00 – Balkan Bajnok, regizat de Réka Kincses.

La ora 21.00 – Amintiri din Epoca de Aur. Regizori: Hanno Höfer, Răzvan Mărculescu, Cristian Mungiu, Constantin Popescu, Ioana Uricaru.

Trei filme documentare – După revoluţie, regia Laurenţiu Calciu, Anatomia unei plecări, regia Şerban Tătaru, şi Bucureşti, unde eşti?, regia Vlad Petri – sunt prezentate în colaborare cu Festivalul One World Romania şi cu Centrul Ceh din Berlin.

Rekonstruktion. Filmland Rumänien III este un eveniment organizat de Institutul Cultural Român din Berlin, în parteneriat cu Zeughauskino Berlin şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Ambasadei României la Berlin.

Memorialul Revoluţiei – Timişoara, decembrie 1989

Să ne aducem aminte de Timişoara 1989

La Accademia di Romania, luni 24 noiembrie, la ora 17.00, în Sala de Conferinţe va avea loc vernisajul expoziţiei documentare dedicate Memorialului Revoluţiei – Timişoara, decembrie 1989. Evenimentul este organizat de Muzeul Memorialul Revoluţiei Timişoara, decembrie 1989 alături de Accademia di Romania in Roma.

La eveniment vor lua cuvântul Viorica Bălteanu, profesoară de limbă, literatură şi civilizaţie italiană la Universitatea Politehnica Timişoara şi Traian Orban, preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei – Timişoara, decembrie 1989.

Expoziţia îşi propune redescoperirea adevărurilor istorice cu privire la evenimente timişorene, din răstimpul 15-22 decembrie 1989, care au condus la răsturnarea regimului comunist în România: „Noi spunem adevăruri – multe amare, însă dovedite ştiinţific prin osârdia unor istorici oneşti – despre evenimente tragice petrecute în România, întâmplări de care ne desparte un sfert de secol. E mult? E puţin?”, declară prof. Viorica Bălteanu, co-organizatoare a expoziţiei.

Panourile cuprind evenimentele internaţionale ale anului 1989 care au determinat schimbări politice radicale în Europa Centrală şi de Est, respectiv în Timişoara în decembrie ’89 alături de zeci de fotografii alb-negru reprezentând evenimentele de la Timişoara.

Cu ocazia vernisajului expoziţiei vor fi prezentate două filme documentare: unul dedicat Revoluţiei din 1989 la Timişoara, Noi nu murim! – impresionant documentar realizat în alb-negru de autori profesionişti şi amatori, respectiv, Timişoara – ieri e oggi – (Timişoara ieri şi azi) un documentar în culori, realizat de regizorul de televiziune Victor Popa.

În aceeaşi seară are loc prezentarea volumului bilingv de poezii Pulberea de sub piciorul tău/ La polvere sotto il piede tuo de Nina Ceranu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.