„Celelalte state europene vor porni lupta împotriva hegemoniei germane”

Acelaşi om care a militat pentru o Europă unită şi pentru introducerea euro în Germania în 1999, Oskar LaFontaine (fostul ministru de Finanţe german), a declarat că, în clipa de faţă, a devenit unul dintre adversarii monedei unice şi că va cere cu insistenţă politicienilor de la Berlin abandonarea ei şi revenirea la marca germană. LaFontaine susţine pe site-ul de internet al propriului partid de stânga „Die Linke” că traiectoria pe care a luat-o actualmente moneda euro este una care va duce la dezastru. „Situaţia economică se agravează de la o lună la alta, iar şomajul a atins un nivel care pune tot mai mult la îndoială structurile democratice ale Germaniei şi ale Europei”, a spus fostul ministru de Finanţe german.

LaFontaine a criticat felul în care cancelarul german Angela Merkel a administrat politicile de austeritate în Germania şi în Uniunea Europeană, apreciind că ea va fi trezită cât de curând din „somnul auto-mulţumirii de sine”, mai ales atunci când Germania va deveni ea însăşi o victimă a crizei care bântuie Europa.

Oskar LaFontaine este de părere că măsurile pe care Berlinul a dorit să le impună tuturor europenilor au stârnit numai reacţii adverse, şi o respingere generală din partea majorităţii statelor membre UE. „Eforturile Germaniei de a ajunge prin austeritate la o aşa-numită reechilibrare a zonei euro pur şi simplu nu au avut niciun rost, nedând rezultatele scontate”, a mai spus spus fostul ministru german. El a reamint că economiile din sud, printre care Franţa, Italia şi Spania, sunt în scădere. Rata şomajului a crescut la 12,1%, potrivit datelor Eurostat, publicate la 1 mai. În Grecia şi Spania, datele realităţii sociale sunt dramatice: 3 persoane din 5, aflate sub vârsta de 25 de ani, sunt în şomaj.

LaFontaine a acuzat actuala conducere din Germania că a adoptat o serie de tactici financiare perverse care să ducă la deprecierea economiilor naţionale ale Spaniei, Portugaliei şi Greciei, considerând că o asemenea strategie nu face decât să ducă la o catastrofă. „Germanii încă nu şi-au dat seama că statele din sudul Europei, inclusiv Franţa, vor fi obligate, din cauza mizeriei lor actuale, să pornească, mai devreme sau mai târziu, lupta împotriva hegemoniei germane”, mai scrie LaFontaine pe pagina de internet.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Valentin Raileanu 11 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.