Centenar Jules Perahim, la Strasbourg

Jules Perahim este considerat drept unul dintre marii reprezentanţi ai suprarealismului în România. Mai puţin cunoscut decât Victor Brauner, a lăsat o operă populată de himere.

Recent, s-a deschis cea mai importantă manifestare dedicată centenarului Jules Perahim, expoziţia La parade sauvage, de la Musée d’Art Moderne et Contemporain din Strasbourg.

Portretul lui Gherasim Luca

Expoziţia monografică de la Strasbourg relevă universul singular al acestui artist, figură majoră a avangardei bucureştene alături de Jacques Hérold sau Gherasim Luca.

Expoziţia constă într-o prezentare de ansamblu a operelor de grafică, publicate în anii 1930, valorizând imaginaţia prin pânzele sale reprezentative încărcate de fantezie.

Războiul african

Expoziţia este amplă, acoperă toată opera artistului şi ţine până pe 8 martie. De asemenea, prezintă peste 150 de lucrări de pictură şi grafică dintre cele mai reprezentative, plus un material documentar şi de arhivă de mare valoare, referitoare la viaţa, creaţia şi vremurile artistului născut acum 100 de ani. Cu această ocazie ne reamintim sau descoperim chiar şi noi, conaţionalii săi, ce înseamnă românii în istoria avangardei, revedem momente universal asumate ca unice, îi reîntâlnim pe prietenii săi, Gherasim Luca, Geo Bogza, Paul Păun.

Portret

La Parade sauvage demonstrează cum un artist angajat , aşa cum a fost Perahim, a substituit sensului istoriei enigme cu figuri ale miturilor vechi, provenind din tradiţia greacă, românească, dar şi africană.

Publicul descoperă prin intermediul prezentărilor tematice şi a seriilor picturale – Case de vânzare, Păduri, Monumente... – constantele compoziţionale ale artistului; predilecţia pentru figurile hibride, într-un bestiarum ce reuneşte animalul şi vegetalul, mecanicul şi organicul. O telescopare a unui univers oniric şi a unor peisaje hiperrealiste.

Cabaret, Visul lui Omero – 1939

Titlul expoziţiei, Perahim. La parade sauvage, este cât se poate de potrivit dat fiind vizualul creat de către acest artist. Este suficient să priveşti creaţia cea mai puternică, picturile sale cele mai bune, de după revenirea în capitalism şi după Africa, în care trăiesc lumi onirico-fantastice, pe care ajungi să le vezi alături de Perahim. Este perioada „Renaşterii” creatorului Jules Perahim, de final, când nu mai este lovit de constrângeri, când nu trebuie să se mai ascundă şi să joace un rol despre care nu ştie dacă este cel bun sau nu.

Compoziţie

Expoziţia se deschide cu Enigme şi provocări, continuă cu Artă pentru forum, unde apar extreme, ideologii şi anti-ideologii, apoi cu Renaşterea, Impresii din Africa, Peste tot, Universul ne face semne şi, la final, Orizontul himeric.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.