Criza din Grecia a intrat în prelungiri

Întâlnirea şefilor statelor din zona euro, care a avut loc luni la Bruxelles, nu a dus la un acord între prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, şi creditorii Greciei, dar a contribuit la apropierea poziţiilor celor două părţi, odată cu noile propuneri ale Atenei. „Toate părţile sunt hotărâte să găsească o soluţie. Noile propuneri ale Greciei sunt un pas înainte. Dar trebuie să muncim «în următoarele ore╗, a declarat preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, citat de Le Monde. Premierul grec, Alexis Tsipras, şi instituţiile creditoare – UE, BCE şi FMI – „vor lucra împreună acum, astfel ca Eurogrupul să obţină rezultate miercuri seară care să poată fi prezentate joi dimineaţă”, a continuat Tusk. O nouă reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro va avea loc miercuri seară, la Bruxelles, pentru a găsi un acord între Grecia şi creditorii săi şi a evita intrarea acestei ţări în incapacitate de plată. Această nouă reuniune a Eurogrupului, care trebuie să fie decisivă, va avea loc cu o zi înainte de summitul european de la Bruxelles, consacrat în special problemei imigranţilor din Marea Mediterană. Summitul se va prelungi vineri”.

Tsipras a prezentat partenerilor săi europeni o listă cu propuneri de reformă întinsă pe 12 pagini. Iată care sunt cele mai importante:

– reducerea numărului de pensionări anticipate în perioada 2016-2025,

– tăieri de 200 milioane euro din bugetul pentru apărare,

– 8% taxă pentru venituri de peste 500.000 euro,

– taxă specială de 12% din profit pentru firmele care au peste 500.000 euro profit,

– creşterea taxei pe lux (piscine, avioane, maşini şi bărci peste 10 m lungime),

– fără alte reduceri ale salariilor bugetarilor faţă de nivelul de la finalul anului 2014 – ajutorul pentru cei cu pensii mici, între 57 şi 230 euro, rămâne în vigoare,

– TVA rămâne 23%, 13% şi 6%.

Impactul măsurilor propuse de Atena:

2015: 2,69 miliarde euro, adică 1,51% din PIB;

2016: 5,2 miliarde euro, adică 2,87%.

Publicaţia The Guardian susţine că speranţele pentru un acord de salvare a Greciei au crescut după ce Atena a oferit un spaţiu de manevră. Partenerii europeni ai ţării au salutat propunerile guvernului grec de a reduce factura de pensii şi a ridica bani în plus de la plata TVA. Cancelarul german Angela Merkel a declarat că miniştrii de finanţe din zona euro se vor întâlni miercuri seara, a treia oară într-o săptămână, pentru a finaliza un acord care să fie prezentat la summit-ul de joi de la Bruxelles. Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a descris oferta Greciei de creşterea impozitelor şi reducerea cheltuielilor ca „un important pas inainte”. El a adăugat: „Vom finaliza procesul de săptămâna aceasta”.

Christine Lagarde, şefa FMI, susţine că se lucrează pe baza unui text care include mai multe progrese făcute de autorităţile greceşti, un text mai amplu şi mai detaliat decât a fost până acum. Data limită pentru Grecia este 30 iunie, atunci când are de rambursat 1,6 miliarde de euro către FMI. Oficialii greci au spus că nu au bani pentru această plată, dacă nu primesc o nouă tranşă de bani din împrumutul extern, de 7,3 miliarde de euro, bani care vor fi deblocaţi doar dacă se ajunge la o înţelegere cu creditorii.

Dincolo de discuţiile politice, în Grecia sistemul bancar suferă enorm. Confruntate cu o retragere masivă, aproape 40 de miliarde de euro de la începutul anului, băncile elene aşteaptă salvarea de la Banca Centrală Europeană. BCE a condiţionat însă o finanţare de 2,9 miliade de euro cu limitarea retragerilor de bani la 3.000 de euro pentru clienţii băncilor greceşti, scrie Financial Times. Autorităţile de politică montară speră să oprească hemoragia de resurse a sistemului financiar elen de unde au fost retrase nu mai puţin de două miliarde euro la sfârşitul săptămânii trecute numai de vineri până duminică. Alte ordine pentru ziua de luni însumau deja un miliard de euro pentru bănci care de la declanşarea crizei au pierdut depozite de peste 100 miliarde euro, aproape jumătate din totalul pasivelor atrase până atunci, scrie FT.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, l-a informat pe premierul Tsipras că sistemul bancar din Grecia va rămâne protejat atât timp cât Grecia rămâne în programul de asistenţă convenit cu creditorii internaţionali. „Draghi l-a asigurat pe Tsipras că sistemul bancar este în siguranţă atâta timp cât Grecia este în program”, a declarat un oficial elen după reuniunea de la Bruxelles între Draghi şi Tsipras. Cu toate acestea, Draghi a subliniat importanţa ca Grecia să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali, printre care se numără şi BCE, înainte de expirarea actualului program de asistenţă, la 30 iunie.

Mai peste tot, vezi cozi la ghişeele bancare. Oamenii vor să îşi ridice toate economiile şi să se pună la adăpost. În scurt se va instala panica, crede Bill Bonner, fondator al companiei de consultanţă Bonner & Partners. „Creditul va fi încă valabil, dar va fi fără de folos. ATM-urile şi băncile vor rămâne fără cash. Facilităţile de credit vor fi drenate de cash-ul real, iar băncile vor publica anunţuri în care vor spune că vor limita retragerile la 500 de dolari. În cele din urmă va fi fără retrageri”, mai descrie scenariul crizei bancare consultantul financiar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.