Fotografiile bunicilor și străbunicilor noștri

Deschidem o rubrică destinată memoriei. Fotografia Regelui Carol al II-lea, însoțit de mari personalități ale vremii, s-a bucurat de un interes enorm. Am primit nenumărate întrebări cărora nu le-am putut răspunde în întregime. Ne lipseau amănuntele și, sub presiunea închiderii ediţiei, n-am mai apucat să le găsim.

În România nu ne bucurăm de prea multe imagini de acest fel. Iar scormonitul la secția de Stampe și Fotografie a Academiei Române cere timp și cercetare. Am publicat excepționala fotografie pentru că într-un singur cadru îi putem vedea pe Nicolae Iorga, mareșalul Constantin Prezan, Principesa Elisabeta, Octavian Goga, patriarhul Miron Cristea, acad. Simion Mehedinți, istoricii Alexandru Lapedatu și Ion Nistor, profesorul clujean Emil Hațieganu, dr. Aurel Vlad, prim-ministrul Basarabiei Daniel Ciugureanu, generalul Nicolae Macici și mulți alții.

O fotografie veche este un fragment de eternitate. Răscoliți de frumusețea acestui document, ne-am gîndit să continuăm publicarea fotografiilor vechi, cu alți oameni importanți din istoria țării noastre, dar și cu părinți și bunici, mari anonimi ai istoriei române.

Vom tipări în ziarul Cotidianul fotografii mai vechi expediate redacției noastre la adresa de e-mail redactia@cotidianul.ro. Doamna Camelia Șucu și firma sa ClassIn s-au hotărât să ni se alăture.

Ne-ar bucura dacă fotografiile vechi, scanate și expediate prin e-mail, ar conține cîteva detalii sau o scurtă poveste despre viața subiectului din imagini. În măsura posibilităților, vom încerca să publicăm cît mai mule amănunte și cît mai multe fotografii. De asemenea, intenționăm să le premiem pe cele mai frumoase. Ne-ar bucura enorm ca la sfîrșitul întreprinderii noastre să putem tipări și un album. Ar fi un omagiu adus celor din imagini și un minunat fragment de istorie românească.

Învățătorul Ioan Ban (1816-1911) și soția lui, Elena Ban, din Poiana Sibiului

Învățătorul Ioan Ban, soția sa, Elena, cei doi copii și nora lor, Maria Șerb, în 1902

A fost pentru poienari un fel de sfînt. Pînă în 1947, cînd au venit comuniștii, fotografia învățătorului Ioan Ban Dascălu a fost ținută pe holul principal sau în cancelaria școlii din Poiana Sibiului. I se spunea Dascălu (iar soției sale, Dăscălița) și era fiul preotului Ban, zis și Popa Jude. Ioan Ban Dascălu a fost titularizat în post de Andrei Baron de Șaguna şi a școlit 34 de clase cu elevi din Poiana Sibiului. Școala din Poiana Sibiului avea 440 de elevi, cea din Ocna Sibiului – 457, iar cea din Săliște, în 1858, avea 406 elevi. Ioan Ban a fost membru ASTRA și unul dintre cei mai respectați dascăli ai Ardealului. Le dădea elevilor următoarele calificative (conform cataloagelor păstrate în arhive): „foarte mulțumitoriu“, „mulțumitoriu“, „destulitoriu“ sau „nedestulitoriu“. Iar de la 1880 – „foarte bine“, „bine“, „îndestulitoriu“, „neîndestulitoriu“.

Fotografii din arhiva doamnei Elena Onofie-Barbu, strănepoata învățătorului, autoarea unei cărți despre acesta

Tabloul lui Ioan Ban în cancelaria școlii din Poiana Sibiului

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.