Securitatea cibernetică

Cercetări militare secrete (dezvăluite într-o oarecare măsură în filme documetare accesibile pe ”Discovery Science”) par să fi avansat îndeajuns de mult în domeniul armelor electromagnetice. Cea dintâi minte care a cercetat acest domeniu a fost cea a faimosului Tesla (ale cărui caiete de cercetare au fost arhivate de către FBI). Un impuls electromagnetic cu microunde lansat din atmosferă poate ”arde” toate circuitele electronice pe o suprafaţă cu raza de sute de kilometri. Cei care cercetează acest tip de arme ştiu că, la fel ca în cazul bombei atomicee, secretul nu va putea fi păstrat prea mută vreme.

Summit-ul NATO din2016 a luat în considerare pentru întâia dată şi securitatea cibernetică. Problema principală ar fi să se ţină sub control eventualitatea trecerii secretelor armelor electromagnetice în tabăra inamicilor NATO. Dar dacă, azi, NATO ar ”arde” circuitele electronice pe o suparfaţă circulară cu centrul în Damasc, cine ar putea acuza Alianţa că a folosit astfel de arme de distrugere cibernetică în masă? Cu ce probe?

Ne aflăm în faţa celei mai grave provocări a viitorului. Ea nu pare una direct militară, dar are capacitatea de a distruge comunicaţiile militare ale inamicului. Câte decenii va putea fi ţinut sub control secretul unei asemenea arme? Cum va arăta echilibrul terorii după ce secretul va ajunge în mâinile tuturor, mai ales că fabricarea acestei arme (după ce îi cunoşti reţeta de producţie) va fi mult mai puţin costisitoare decât cheltuiala pentru spionajul declanşat pentru a obţine reţeta.

Dacă NATO a dezvăluit urgenţa controlului de securitate cibernetică, înseamnă că au avut loc deja importante scurgeri de informaţii esenţiale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.