Cenzura pe Internet, special pentru mass-media

Anunţat iniţial ca un proiect legislativ care îşi propune să facă curăţenie pe Internet, acum iniţiatoarea legii, senatorul PSD Olguţa Vasilescu, spune că aceasta se va referi în special la site-urile mass-media. Pe de altă parte, la nivel internațional se pune problema desființării anonimatului pe Internet.

Astfel, Vasilescu a declarat că proiectul de lege privind filtrarea obscenităţilor pe Internet se va referi, cu precădere, la site-urile agenţiilor de ştiri, ale ziarelor şi revistelor, întrucât acestea au milioane de utilizatori, printre care şi copii.

„Am spus că dorim să scoatem înjurăturile de pe forumurile de discuţii şi aici ne vor referi în special la agenţiile de ştiri, la ziare, reviste şi aşa mai departe, cele care au milioane de utilizatori şi unde intră foarte mulţi copii. Nu vrem să impunem niciun fel de cenzură, credem că administratorii de site-uri vor putea să facă o anumită autoreglare şi să pună filtre pentru înjurături”, a spus Olguţa Vasilescu.

În dezbatere publică, în septembrie

Ea a arătat că proiectul de lege privind filtrarea obscenităţilor pe Internet va fi lansat în dezbatere publică la jumătatea lunii septembrie.

Olguţa Vasilescu a spus că există şi la ora actuală foarte multe mijloace de informare în masă care folosesc aceste filtre, ea apreciind că acest lucru trebuie generalizat şi reglementat.

„Deocamdată, abia ne-am constituit într-un grup de lucru. Proiectul este luat în discuţie cu foarte mulţi factori de răspundere şi cu semnatari ai iniţiativei de aproape un an. Până acum am stat de vorbă cu asociaţii de părinţi, profesori care ne susţin şi care ne-au relatat cazuri în care copii de clasa a opta au intrat pe site-urile unor agenţii ca să vadă cum se va reglementa examenul de capacitate şi au văzut pe forumurile de discuţii tot felul de mizerii şi atunci ne-au cerut să reglementăm acest domeniu”, a mai spus Olguţa Vasilescu.

Adio, anonimat pe Internet!

Preşedintele Google, Eric Schmidt, este de părere că guvernele vor cere pe viitor ca anonimatul să dispară total de pe Internet.

„Intimitatea este extraordinar de importantă. Intimitatea, cu toate acestea, nu este acelaşi lucru cu anonimatul. Este foarte important ca Google şi restul lumii să respecte intimitatea oamenilor pentru că aceştia au dreptul la intimitate. Pe de altă parte, cei care încearcă să comită crime, chiar prin intermediul Internetului, nu ar trebui să aibă dreptul să fie anonimi” a declarat Schmidt, potrivit networkworld.com.

O singură identitate: cea reală

Mai multe propuneri din partea NSTIC (Agenţia Naţională pentru Identităţi Credibile în Ciberspaţiu din SUA) se referă la eliminarea identităţilor multiple ale utilizatorilor în favoarea unei singure identităţi, cea reală.

NSTIC a motivat aceste propuneri, făcând referire la lucrurile ilegale care se petrec prin intermediul Internetului în care sunt implicaţi utilizatori anonimi.

„Este prea periculos ca utilizatorii să nu poată fi identificaţi în vreun fel. În curând guvernele vor impune ca toţi utilizatorii de Internet să se identifice în reţea”, a mai declarat Schmidt, în cadrul conferinţei „Techonomy Conference”, potrivit sursei citate.

Opinii pe net: „Cenzurarea pe Internet poate duce la autoritarism”

Iniţiativa senatoarei PSD Olguţa Vasilescu privind o lege prin care să fie monitorizate şi tăiate înjurăturile, ameninţările şi obscenităţile de pe forumurile agenţiilor de ştiri, site-urilor de presă şi blogurilor a stârnit deja reacţii de dezaprobare pe Internet, numeroşi utilizatori susţinând că o asemenea măsură este autoritară.

Pesurse.ro: PSD şi PDL îşi dau mâna să reglementeze Internetul :)))

10.08.2010

Hai că e bună :))) Deci doamnele Roberta Anastase şi Olguţa Vasilescu vor să reglementeze Internetul. Doamna senator a şi făcut un proiect de lege prin care „patronii de forumuri, site-uri si agentii de stiri trebuie sa asigure un filtru care sa baneze orice comentariu indecent sau sa interzica accesul utilizatorilor care injura sau folosesc cuvinte obscene.” E ok cererea de mai sus, cu menţiunea că nu trebuie reglementări speciale ci doar puţină decenţă la acele instituţii în a bloca sau/şi sterge astfel de comentarii.

Buuuunnnn… Eu sunt un vechi utilizator de Internet şi ştiu ce înseamnă înjurăturile şi atacurile aiurea la persoană. Asta însă nu justifică în nici un fel reglementarea unui domeniu unde nimeni nu a îndrăznit să limiteze. Mă refer la statele democratice şi nu la ţări precum China, Coreea de Nord sau cine ştie ce altă dictatură.

În expunerea de motive la această lege sunt invocate tot felul de abuzuri săvârşite de instituţii ale statului, dar şi tot felul de pericole care îi pândesc pe tinerii care se aventurează pe Internet. E ok… dar lucrurile astea nu justifică înfiinţarea unei Poliţii a Internetului. Oricum… suntem destui care suntem monitorizaţi şi pe Internet de serviciile speciale, de ce mai e nevoie de un CNA al Internetului?

Eu cred în buna intenţia a celor două doamne, numai că am impresia că e o goană după bifarea a cât mai multe iniţiative legislative pentru a da bine în rapoartele diferitelor ONG-uri.

PS: Sunt curios cum poate fi aplicată o asemenea lege.

Dumitru Oprea: PoliticieniiCenzurii.ro

Iată că această discuţie a ajuns şi în România: să fie cenzurat sau nu Internetul? Desigur, în bloguri şi comentarii se pot citi multe lucruri neplăcute, iar o doamnă senator de la PSD deja s-a gândit la cenzură. Propune supravegheri şi sancţiuni, crearea unor noi instituţii de control. Ciudat lucru însă, pe lângă argumentele de civilizaţie în spaţiul public, parlamentarul respectiv mai invocă şi chestiuni politice. Se plânge că DNA ar culege informaţii false de pe Internet şi unii politicieni ajung astfel la DNA.

Abordarea mi se pare nefericită. Să cenzurezi netul pentru aşa ceva duce deja într-o zonă autoritaristă. Apoi, web-ul are milioane de utilizatori. Vă imaginaţi o instituţie-mamut, care să verifice blog cu blog presupuşii „infractori”? S-a gândit cineva la numărul imens de procese rezultat în cazul unor sancţiuni?

Personal, cred în bunul simţ al fiecărui proprietar de site sau blog. Am certitudinea că educaţia şi autocontrolul pot să mai stopeze propagarea limbajului şi conţinutului vulgar. Există programe simple de eliminare a cuvintelor „contondente”. Apoi, comentariile se pot modera foarte uşor. Iar în situaţiile grave, dacă apar ameninţări cu violenţa sau orice altceva de acest fel, se poate face o plângere la poliţie.

Dar, din păcate, aşa se manifestă heirupismul unor colegi prea puţin conectaţi la realitate. Dacă nu pot stăpâni un lucru, îl cenzurează. Norocul este că la noi, asemenea abordări au prea puţină susţinere. Altfel, mâine, poimâine, ne-am putea trezi şi cu o poliţie a moravurilor. Urmată, fireşte, de lapidări.

Inpolitics.ro (10.08.2010): BREAKING NEWS – CNA ar putea reglementa postarile pe net

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) ar putea avea, din toamna, noi prerogative, si anume in domeniul Internetului, dezvaluie in exclusivitate pentru Inpolitics senatoarea social-democrata Lia Olguta Vasilescu, initiatoare a unui proiect de lege ce prevede ca patronii de forumuri, site-uri si agentii de stiri trebuie sa asigure un filtru care sa baneze orice comentariu indecent sau sa interzica accesul utilizatorilor care injura sau folosesc cuvinte obscene.

„Presedintele Camerei, Roberta Anastase, este de acord”

Pesedista ne-a dezvaluit ca, pentru sustinerea acestui proiect, s-au purtat deja negocieri ample cu femei din toate partidele politice, dar si cu presedintele Camerei Deputatilor, pedelista Roberta Anastase, care si-a declarat sustinerea pentru o astfel de initiativa. Totodata, la proiect a fost cooptat si un expert in domeniu, deputatul armean Varujan Pambuccian. „Au fost purtate discutii cu femei din toate partidele spectrului parlamentar. Am discutat si cu presedintele Camerei, Roberta Anastase, care a admis ca este vorba despre o lege pozitiva care vine sa aduca niste reglementari firesti intr-un domeniu al confuziei, lipsit de orice reglementare. Trebuie sa curatam forumurile, site-urile serioase, agentiile de stiri de toti nevropatii si perversii care injura si folosesc cuvinte obscene la adresa tuturor. Chiar si pe site-ul unei agentii serioase de stiri, cum este Mediafaxul, poti intalni astfel de utilizatori care arunca mizerii suburbane in toti utilizatorii de buna credinta. Exista tari in care exista astfel de reglementari si noi, initiatorii, nu propunem decat niste prevederi firesti, de bun simt”, ne-a explicat Olguta Vasilescu.

Noi prerogative pentru CNA

Senatoarea social-democrata a explicat ca, pentru a evita creionarea unei noi autoritati, operatie care ar presupune noi fonduri si noi angajati, noile reglementari in domeniul virtual al Internetului ar putea cadea in jurisdictia CNA, prin acordarea de noi atributii. „Vrem sa evitam constituirea unei noi autoritati care sa se ocupe exclusiv de domeniul Internetului. Aceasta operatiune ar presupune noi fonduri ceea ce nu este corect deoarece, asa cum stim cu totii, tara trece printr-o criza financiara profunda. Noile reglementari pot trece, cel mai probabil, sub jurisdictia CNA care, pe langa prerogativele din domeniul audio-vizualului, poate avea si prerogative in domeniul virtual al Internetului”, explica senatoarea.

Prevenirea pedofiliei

Olguta Vasilescu a etalat o serie de argumente in favoarea acestei initiative legislative. „Este inadmisibil ca oamenii de bun simt, care intra pe diverse forumuri si site-uri serioase sa fie hartuiti cu toate mizeriile de persoane care se dedau limbajului suburban si obscenitatilor. Va marturisesc, eram gravida si mai dadeam cate o declaratie pentru diverse site-uri de stiri. Mi se facea pielea de gaina cand citeam ce scriu toti nevropatii despre copilul meu, despre mine si despre orice declaram. Si nu doar eu am patit asta. Este inadmisibil sa nu existe o minima reglementare de bun simt in acest domeniu. Pe de alta parte, o astfel de lege ar putea avea si efectul de a-i proteja pe copii de pedofili care, in conditiile existentei unui cadru legal, se vor gandi de doua ori inainte de a isi expune anormalitatile pe Internet. De asemenea, cunosc un caz in care, gratie unui comentariu care nu avea nicio legatura cu realitatea, DNA-ul s-a sesizat impotriva unei personae importante din Dolj. Cum s-a dovedit ulterior, comentariul era nimic mai mult decat o minciuna sfruntata. Este siderant, trebuie sa existe reglementari in domeniu pentru a evita ineptii de acest gen. Ma refer la reglementari de bun simt, europene, care nu au nicio legatura cu orice fel de cenzura”, ne-a explicat Lia Olguta Vasilescu. (Razvan Gheorghe)

Adevarul, 12.08.2010: Senatorul Olguţa Vasilescu vrea o lege prin care să cenzureze „postacii” de pe internet

Senatorul PSD Olguţa Vasilescu a declarat pentru „Adevărul” că va solicita Biroului Permanent al acestei Camere ca iniţiativa legislativă privind interzicerea obscenităţilor pe Internet să fie dezbătută în procedură de urgenţă în viitoarea sesiune parlamentară.

Parlamentarul a explicat că proiectul de lege pe care l-a iniţiat urmăreşte în primul rând protecţia copiilor care navighează pe Internet. „Sunt copii care intră pe Internet de la 6 ani. Nu se poate să se uite pe site-uri şi să citească toate înjurăturile postate acolo. Am primit multe semnale şi de la asociaţiile de părinţi”, a spus Olguţa Vasilescu.

Ea a adăugat că iniţiativa nu are ca scop limitarea criticilor aduse politicienilor şi nici cenzurarea Internetului. „Astea sunt nişte gogomănii, nu e vorba de aşa ceva”, a precizat senatorul social-democrat, adăugând că o astfel de lege este necesară, de exemplu, pentru site-urile ziarelor şi ale agenţiilor de ştiri, care sunt accesate zilnic de zeci de mii de vizitatori şi unde apar foarte des injurii şi expresii obscene.

Olguţa Vasilescu a precizat că la momentul actual există un grup de lucru, din care fac parte şi reprezentanţi ai providerilor de Internet, care lucrează la traducerea legislaţiei europene în materie astfel încât iniţiativa legislativă să ţină cont de aceste prevederi.

„Nu ştiu dacă va exista o structură astfel încât administratorii de site-uri să interzică folosirea obscenităţilor pe forumuri pentru că la momentul actual există mai multe variante de lucru. Dar scopul ar fi să se ajungă la autocenzură, iar sarcina asta să revină adminstratorilor de site-uri”, a menţionat parlamentarul.

Potrivit Olguţei Vasilescu, proiectul de lege va fi adus în dezbatere publică din luna septembrie şi ar putea intra în vigoare de la sfârşitul anului sau de la începutul lui 2011. „Depinde cât de repede vom mişca Parlamentul”, a conchis senatorul social-democrat.

Cotidianul.ro, 11.08.2010: Lia Olguţa Vasilescu şi Roberta Anastase lansează supravegherea Internetului

Senatoarea PSD Olguţa Vasilescu vrea să iniţieze o lege prin care să fie înfiinţată o structură care să monitorizeze conţinutul de pe Internet şi care să impună moderarea înjurăturilor, ameninţărilor şi obscenităţilor ce apar adesea spre exemplu pe forumurile agenţiilor de ştiri, site-urile de presă.

O variantă ar fi ca CNA să se ocupe de asta, dar deputatul Varujan Pambuccian, cooptat printre iniţiatori, respinge ideea.

„Nu mă gândesc neapărat la CNA, pentru că am văzut că domnul Varujan Pambuccian nu doreşte să fie implicat CNA. Vom adopta un pachet legislativ mai vast. Internetul este necesar să existe o anumită reglementare. Problema nu e experienţa mea. Experienţa mea e una a tuturor femeilor din politică. Am primit ameninţări la adresa copilului meu şi nu sunt singura. Ţin foarte mult la protejarea copiilor. Am fost foarte surprinsă să aflu că pe site-ul celei mai importante agenţii de ştiri sunt obscenităţi. Chiar a venit nepoata mea recent la mine şi m-a întrebat ce înseamnă nu ştiu ce obscenitate pe care o citise în subsolul unei ştiri despre mine. Trebuie să ne gândim în primul rând la protejarea copiilor. Ideea unei legi a pornit şi de la discuţii cu mai mulţi jurnalişti, care mi-au cerut un asemenea proiect”, a afirmat Olguţa Vasilescu pentru realitatea.net.

Partidele, avantajate de o viitoare lege

Aceasta crede că şi partidele politice vor fi avantajate de acest demers.

„Mai facem o pagubă partidelor, care, pe de o parte, ştim foarte bine au angajaţi oameni să posteze înjurături la adresa adversarilor. De fapt, le facem o economie. Şi mai e ceva, instituţiile statului au început să se sesizeze de pe forumuri. Ştiu cazuri de oameni publici care au fost chemaţi la Parchet, la DNA, după ce procurorii citiseră pe forumuri nişte minciuni. Dar pata rămâne: ai fost chemat la DNA”, a precizat oficialul.

Senatoarea social democrată spune că există un grup de lucru la acest proiect de lege, în care deputatul minorităţii armene, Varujan Pambuccian, este prima vioară.

Ajutor de la Pambuccian

„Dânsul este şi preşedintele Comisiei de IT din Cameră, are mai multe tangenţe şi cunoştinţe în acest domeniu. În plus, echipa mea de consilieri traduce în acest moment legislaţia care există în Europa în domeniu.”

Vasilescu spune că nu vrea să bage pumnul în gura nimănui: „Nu vrem să cenzurăm pe nimeni. Cei care intră pe forumuri şi comentează civilizat nu au de ce să se teamă. Dar deţinătorii de site-uri vor fi obligaţi sub ameninţarea unor sancţiuni foarte drastice să modereze mizeriile”.

Senatorea PSD speră ca până la finele anului, proiectul său să treacă prin parlament: „Până la jumătatea lui septembrie cred că va fi gata. Voi cere apoi procedură de urgenţă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.