„Cerem pedepsirea celor responsabili de dezorganizarea votului în străinătate”

Fundaţia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români) şi Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) îşi exprimă admiraţia, respectul şi mândria faţă de toţi cetăţenii români din întreaga lume care au votat în cadrul alegerilor prezidenţiale din acest an într-un număr impresionant şi au demonstrat fără echivoc ţării şi lumii întregi că România are şansa unui viitor mai bun.

„Indiferent de opţiunile personale şi de rezultatul votării, data de 16 noiembrie 2014 intră în istorie ca o mare victorie pentru democraţie şi pentru România. Am demonstrat împreună că cine votează contează, iar puterea adevărată rămâne în mâinile cetăţenilor români din ţară şi din diaspora. Este mesajul nostru apăsat pentru întreaga clasă politică, la 25 de ani de la Revoluţia din 1989. Păstrăm speranţa că aceste semnale au fost pe deplin înţelese şi promitem să monitorizăm cu maximă atenţie şi responsabilitate îndeplinirea angajamentelor formulate de mediul politic. Un viitor mai bun pentru România depinde de fiecare dintre noi,” a declarat Sebastian Burduja, Preşedintele Fundaţiei C.A.E.S.A.R.

LSRS şi C.A.E.S.A.R. transmit pe această cale recunoştinţa sinceră pentru efortul extraordinar depus de sutele de voluntari ai Ligii care au participat în decursul întregii zile de 16 noiembrie, prin mijloace proprii şi cu un real spirit civic, la o mai bună desfăşurare a procesului electoral peste tot în lume. Aceştia au distribuit ghiduri cu drepturile alegătorilor şi formulare pe proprie răspundere; au asigurat accesul rapid şi eficient la cabinele de vot; au oferit informaţii şi au participat ca observatori din partea societăţii civile în secţiile de votare; au raportat nereguli şi au trimis sesizări despre situaţia din diaspora în timp real; au contribuit la asigurarea unor condiţii de minim confort pentru mii de români care au aşteptat ore în şir la coadă şi au militat continuu pentru respectarea dreptului constituţional la vot al tuturor cetăţenilor români, indiferent de opţiunea politică a fiecăruia.

„Am primit în ultimele 24 de ore nenumărate scrisori de mulţumire pentru efortul depus de voluntarii noştri pe parcusul zilelor de 2 şi 16 noiembrie. Ne înclinăm în faţa devotamentului lor şi a milioanelor de români faţă de România şi faţă de valorile autentice ale unei democraţii. În aceste momente de euforie generală, datorată dovezii clare că viitorul ţării este în mâinile cetăţenilor, este important să reamintim, ca întotdeauna, că Liga este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi echidistantă. Campania C.A.E.S.A.R. de mobilizare la vot „Cine votează contează!” a ajuns la peste 1 milion de cetăţeni – un semnal cum nu se poate de clar că acţiunea civică este de importanţă fundamentală într-un stat democratic. În ciuda încercărilor de politizare a unor teme fundamental civice din partea clasei politice, avem convingerea că principiul corectitudinii şi respectul faţă de lege vor prima întotdeauna”, a declarat Dan Nechita, Preşedintele LSRS.

Indiferent de rezultatul alegerilor, am constatat cu profundă tristeţe că situaţia din primul tur de scrutin nu s-a schimbat în mod substanţial în cel de-al doilea tur, mii de români neputând să îşi exercite dreptul constituţional la vot. Petiţia Fundaţiei C.A.E.S.A.R. şi LSRS, care a solicitat din timp tuturor autorităţilor abilitate creşterea de urgenţă a numărului de secţii de votare în străinătate în conformitate cu datele empirice şi pe baza unor estimări realiste cu privire la prezenţa la vot, a fost depusă la sediul Ministerul Afacerilor Externe în data de 10 noiembrie 2014. Această petiţie, semnată de peste 4.500 de cetăţeni români din întreaga lume, a rămas fără răspuns până în ziua de azi. Legea nu încetează să se aplice odată cu încheierea campaniei electorale. Cerem identificarea şi sancţionarea tuturor celor responsabili pentru „împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege” (Codul Penal, Art. 385, alin. 1). Totodată, condamnăm ferm orice încercări de a diviza cetăţenii României din ţară şi din diaspora, reamintind că „Statul are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi” şi că „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi” (Art. 4 din Constituţia României).

Totodată, C.A.E.S.A.R. şi LSRS solicită Parlamentului României şi tuturor factorilor de decizie din societatea românească punerea în dezbatere publică şi adoptarea de urgenţă a unei legi care să permită votul electronic sau prin corespondenţă şi care să garanteze cetăţenilor români de peste hotare că la următoarele alegeri nu vor mai fi umiliţi, aşa cum s-a întâmplat in zilele şi săptămânile care au trecut. România are peste 3 milioane de cetăţeni în diaspora. Aşa cum au demonstrat-o pe 2 si 16 noiembrie, acestor cetăţeni le pasă de viitorul României de oriunde s-ar afla. Dacă factorii de decizie nu iau măsurile care se impun, Fundaţia C.A.E.S.A.R. va iniţia în cel mai scurt timp o iniţiativă cetăţenească la nivel naţional pentru introducerea în Parlament a votului electronic sau prin corespondenţă, având convingerea că într-o democraţie puternică mediul politic trebuie să asculte vocea cetăţenilor.

Liga Studenţilor Români din Străinătate şi Fundaţia C.A.E.S.A.R. îşi reînnoiesc angajamentul de a reprezenta interesele şi de a apara drepturile membrilor din întreaga lume şi de a milita cu obiectivitate şi corectitudine pentru consolidarea democratică şi dezvoltarea economică a României. Ca şi până acum, toţi factorii de decizie cărora le pasă de viitorul ţării noastre şi al tuturor cetăţenilor ei vor găsi în noi un partener solid de dialog şi acţiune.

Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români (C.A.E.S.A.R.) este un laborator de idei ce reuneşte specialişti români din ţară şi din străinătate, cu pregătire academică la nivel înalt şi rezultate remarcabile în domeniul lor de activitate. Scopul C.A.E.S.A.R. este să coaguleze comunitatea experţilor români într-un proiect comun şi de lungă durată, care vizează dezvoltarea sustenabilă a României. C.A.E.S.A.R. este un spațiu de afirmare şi recunoaştere pentru specialiştii români din țară și de peste hotare, o platformă de cunoaştere în domenii prioritare pentru viitorul României şi un cadru de acţiune civică la nivel local şi naţional.

Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS)oferă studenţilor şi absolvenţilor români de peste hotare un cadru deschis de dialog şi acţiune. LSRS promovează iniţiativa, profesionalismul şi solidaritatea membrilor săi, ca reprezentanţi de valoare ai României, şi o atitudine pozitivă faţă de perspectivele reorientării lor spre ţară. Obiectivul principal al LSRS este de a apăra şi promova drepturile şi interesele academice, profesionale, sociale, civice şi culturale ale membrilor săi, precum şi de a sprijini contribuţia lor la dezvoltarea României. LSRS este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi echidistantă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.