Ceremonii de Ziua Imnului Naţional organizate în Bucureşti

Ziua Imnului Naţional al României, sărbătorită marţi, a prilejuit ceremonii militare organizate cu această ocazie în Piaţa Tricolorului din Capitală.

La eveniment au participat premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Mircea Duşa, vicepremierul Gabriel Oprea şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

„E o zi importantă pentru români şi simbolurile naţionale, tricolorul, drapelul, imnul, la armată sunt la ele acasă”, a spus Mircea Duşă după ceremoniile care s-a încheiat cu defilarea militarilor din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul” pe Calea Victoriei.

În defilarea lor, militarii a trebuit să ocolească guri de canal acoperite aflate deasupra nivelului asfaltului pentru a nu se împiedica

Întrebat despre acest incident, Sorin Oprescu răspuns unui ziarist: „Acum, eşti rău! Piaţa-i făcută, să fie gata Calea Victoriei să văd eu că nu vă plimbaţi pe ea”.

Într-un mesaj postat marți, pe Facebook, Victor Ponta a afirmat că „Deșteaptă-te, române!” reprezintă un simbol al demnității regăsite al unei națiuni greu încercate.

„În lumea tot mai grăbită în care trăim, în care peste identități pare să treacă un soi de tăvălug nivelator, un imn ca ‘Deșteaptă-te, române!’ pare să fie un anacronism. Și totuși, el este, înainte de toate, un simbol al demnității regăsite a unei națiuni greu încercate de timp și de istorie, națiunea română”, a scris premierul.

Ponta a reamintit că a devenit cunoscut în revoluționarul an 1848, care a schimbat fața Europei.

„Imnul nostru național a fost scris de poetul ardelean Andrei Mureșanu, prin 1842, pe muzica lui Anton Pann. Poezia apărută în ‘Foaie pentru minte, inimă și literatura’ a lui Gheorghe Barițiu s-a numit inițial ‘Un răsunet’. Cântecul a rămas în conștiința poporului român de pretutindeni cu titlul ‘Deșteaptă-te, române’ și a salutat redeșteptarea națiunii române, în zilele Revoluției din 1989”, mai scrie Ponta.

Alegerea noului imn al României a venit firesc și s-a impus fără drept de apel, a mai susținut premierul.

„Ca să-i înțelegem pe deplin sensul, trebuie să ne cunoaștem pe de-a întregul istoria, cu bunele și mai puțin bunele ei și să învățăm lecțiile pe care ni le oferă. Anul acesta trebuie, prin votul nostru, să ne recăpătăm demnitatea, după zece ani de regim politic al bunului plac, care a adus atingere democrației, credibilității instituțiilor ei, și un lung șir de eșecuri economice și sociale. Este momentul unei noi ‘deșteptări’ a națiunii, care poate să-și construiască viitorul în acord cu nevoile și așteptările cetățenilor români, într-o Europă confruntată cu o mulțime de sfidări. Cinstindu-ne imnul, ne cinstim înaintașii, istoria națională și exprimăm dorința noastră de a trăi în libertate. Viitorul României are două repere clare: demnitatea cetățenilor, a națiunii și libertatea lor de a-și decide soarta. Având aceste două repere, nu putem greși drumul”, a conchis Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.