Cerere de interzicere a explorării gazelor de șist depusă la Curtea de Apel București

Un avocat a depus miercuri la Curtea de Apel București o acțiune prin care solicită suspendarea activităților de explorare și exploatare a gazelor de șist la Pungești, conform Agerpres.

Acțiunea este depusă în numele unui localnic din Pungești, Constantin Spiridon, care ar fi fost agresat de jandarmi la protestele din cursul anului trecut, în numele Simonei Niculescu, o specialistă în drept european și militantă pentru drepturile omului, care a întreprins, la rândul său o serie de acțiuni împotriva Chevron spunând că va merge la CEDO și în numele asociației „România Verde 2007”. Totodată, la Curtea de Apel a fost introdusă și o ordonanță președințială prin care s-a solicitat sistarea oricăror lucrări de explorare a gazelor de șist pe teritoriul comunei Pungești din județul Vaslui. Pe lângă sistarea lucrărilor Chevron, se cere și desecretizarea acordurilor încheiate între statul român și compania americană.

„Oamenii din Pungești sunt oameni harnici, care trăiesc din munca câmpului și nu au nevoie de Chevron la ora actuală. Suntem convinși că magistrații vor aprecia faptul că, în Franța, Curtea Constituțională a considerat constituțională legea prin care se interzice exploatarea gazelor de șist prin fracturare hidraulică și faptul că în SUA, în Pennsylvania, curtea supremă a acestui stat a hotărât cu majoritate de 4 — 2 interzicerea exploatării prin aceeași metodă neconvențională. Sunt niște precedente demne de luat în seamă. Am încredere mare în magistrații din România și sunt convins că demersul nostru va duce la stoparea acțiunilor de explorare”, a declarat, miercuri, avocatul Valentin Achimoiu.

Acesta a precizat că soluția ordonanței președințiale ar trebui să fie dată în maximum două — trei săptămâni.’Dacă soluția ordonanței va fi favorabilă, Chevron ar urma să stea cu sonda deja amplasată în perimetrul din Siliștea comuna Pungești fără să o poată utiliza până la soluționarea dosarului de fond, care va dura mult mai mult’, a mai spus Achimoiu.

Potrivit oficialilor Chevron Romania, explorarea gazelor de șist în comuna Pungești va începe în aproximativ trei săptămâni. Comuna Pugești este în continuare declarată „zonă specială de siguranță publică” în urma unei decizii din luna decembrie a anului trecut. Cetățenii din zonă au declarat în repetate rânduri că le sunt încălcate o serie de drepturi fundamentale, printre care dreptul la liberă circulație și dreptul de proprietate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.