Cernăuți: ”Poliția din Bucovina este de partea poporului”

La Liov, Ternopil, Luțk, Ivano-Frankivsk, Ujgorod, Cernauti si Rivne, protestatarii au ocupat cladirile administratiei regionale, iar in unele orase au fost ocupate si sediile procuraturii, sectiile de politie si birourile serviciilor de securitate.

Oleksandr Demidov, comandantul politiei din Cernauti le-a spus protestatarilor adunati in fata Administratiei Regionale ”Politia din Bucovina este cu poporul”, potrivit Tvi, citat de charter97.org. Situatii similareau fost consemnate si la Ternopil si Luțk.

La Lutsk, politistii s-au alaturat taberei protestatarilor si au cerut demsia presedintelui Viktor Ianukovici.

Situatia din Liov pare cea mai tensionata. Aici sectiile de politie sunt ocupate si cateva sute de protestatari au ocupoat si sediul central al politiei. 30 de persoane au fost ranite la Liov in timpul protestelor din noaptea de miercuri spre joi si au avut nevoie de ingrijiri medicale. Tot aici au fost sustrase arme si munitie dintr-o cazarma care a incaput pe mainile protestatarilor. Un incident similar a avut loc si la Luțk.

Volodimir Porodko, adjunctul sefului Serviciului Ucrainean de Securitate (SBU), a declarat ca au fost furate arme si din sediul din Ivano-Frankivsk al acestei institutii.

Au fost furate arme sin din sectiile de politiei din Liov, insa primarul Andriy Sadovy spune ca acestea sunt la loc sigur. ”Am foist informati ca s-au furat circa 500 de arme din rastelurile politiei si nimeni nu stie unde se afla acum aceste arme”, subliniaza corespondentul Euronews la Liov.

Comitetul executiv al consiliului regional din Liov, Rada Populara, a emis urmatorul comunicat:

”Regimul a declansat o actiune militara impotriva populatiei. Zeci de oameni au fost omorati la Kiev si sute de oameni au fost raniti. Indeplinind vointa societatii, comitetul executiv al consiliului regional Liov, Rada Populara, isi asuma intreaga raspundere pentru soarta regiunii si a cetatenilor.”

Comitetul executiv este format din persoane alese din randul reprezentantilor miscarii pro-europene, ai organizatiilor paramilitare din randul oamenilor de stiinta, a precizat consiliul popular din Liov. Comitetul executiv este condus de Pedro Koloiy, presedinte al consiliului regional. Liov, cu o populatie de 750.000 de locuitori este resedinta regiunii cu acelasi nume, cu 2,5 milioane de locuitori.

”Sprijinim metodele radicale ale protestatarilor, pentru ca altfel cei de la putere nu ne-ar asculta. Am demonstrat deja pasnic si presedintele ne-a ignorat, astfel ca nu mai exista alternativa”, spune o tanara intervievata in Liov.

In Ujgorod, protestatarii au pus stapanire pe administratia regionala Transcarpatia, in ciuda ripostei politiei.

La Odessa, intr-o regiune rusofona, 100 de persoane neidentificate, purtand casti si inarmate cu bate de baseball, i-au atacat pe protestatarii pro-europeni din fata cladirii administratiei regionale. Au fost raniti mai multi jurnalisti.

In Hmelnițki, o femeie a declarat ca a fost impuscata, de data aceasta de activistii pro-europeni, in timp ce acestia au luat cu asalt cladirea administratiei regionale.

Chiar si in Dniepropetrovsk, fieful presedintelui Ianukovici, activistii pro-europeni au pichetat cladirea administratiei regionale si au cerut oprirea violentelor de la Kiev. ”Regimul omoara oameni”, ”Mainile voastre sunt patate cu sange” si ”Ucraina, trezeste-te” se putea citi pe pancartele acestor protestatari.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.