Cerşetorii români se bat cu cei bulgari pentru supremaţia în Goteborg

Cerşetorii de origine română se încaieră pe străzile din Goteborg cu cei bulgari, pentru a obţine cele mai bune locuri de cerşit, relatează publicaţia online GP – Goteborg Posten, www.gp.se. În Suedia nu este interzisă cerşetoria, dar în primele luni ale anului, numai din Stockholm, capitala ţării, au fost expulzaţi 26 de ”rumaner zigonare” (ţigani români).

Cerşetorii români pot fi văzuţi, la fiecare sfârşit de săptămână, în plin centrul oraşului Goteborg, în timp ce se târăsc pe jos ca să primească o coroană suedeză de la trecători. Dacă ţigăncile aflate la cerşit evită să-şi arate faţa şi stau mai tot timpul cu capul aplecat, supraveghetorii acestora acţionează fără teamă, dau ture să colecteze banii primiţi sau să alunge rivalii bulgari care vor să obţină şi ei cele mai bune locuri pentru ţigăncile de la sud de Dunăre.

”Plecaţi dracului şi lăsaţi-ne în pace. Nici aici nu scăpăm de voi?” sunt replicile ţigăncilor când aud o vorbă românească, la peste 2.300 km de ţara de origine. Uneori, atunci când poliţia suedeză găseşte ţigănci aflate la cerşit cu copii minori în brate, aceştia sunt preluaţi de Serviciu Social din Goteborg.

Pentru că legislaţia suedeză nu permite ca ţiganii să fie expulzaţi pe motiv că cerşesc, ei sunt trimişi în România pentru că nu pot demonstra că au surse de venit în Suedia ori că şederea lor acolo a depăşit 90 de zile. La scurt timp după ce 26 de cetăţeni români, care se ocupau cu cerşetoria la Stockholm, au fost expulzaţi, aceştia s-au întors în acelaşi oraş ca să-şi continue munca.

Autorităţile din Suedia, Danemarca şi Finlanda iau în serios introducerea în legislaţie a unor prevederi care să pedepsească cerşitul şi să dea posibilitatea autorităţilor să-i expulzeze pe cei prinşi cu astfel de îndeletniciri. Într-o regiune suedeză, administraţia locală a şi luat o hotărâre pentru interzicerea cerşetoriei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.