Cetățenii britanici au ajuns să stea la coadă pentru cetățenia bulgară, poloneză sau cehă

Imediat după Brexit, britanicii și rezidenții în Marea Britanie au început să se asigure că vor avea acces pe mai departe la beneficiile statutului de cetățeni UE. În cele două luni de la referendum, nu mai puțin de 16 ambasade din Londra au raportat o creștere masivă a numărului de aplicații depuse de cetățenii britanici pentrui cetățenia unor state membre UE. Au crescut exponențial și numărul solicitărilor de informații legate de rezidența în alte state.

”Am constatat o creștere rapidă atât a întrebărilor, cât și a aplicațiilor pentru cetățenie”, spune pentru Bloomberg un atașat de la Ambasada Austriei la Londra. ”În primele zile de după referendum, numărul telefoanelor și mailurilor în care ni se solicitau informații a crescut la peste o sută pe zi”. Cererile pentru pașapoarte și cărți de identitate a crescut de peste două ori comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Ambasada Suediei la Londra a arătat că aplicațiile pentru cetățenie au crescut de șapte ori imediat după referendumul de pe 23 iunie.

Ambasada Poloniei primea în medie o sută de aplicații pentru cetățenie pe an. După referendum a primit nu mai puțin de 600 de mailuri în care se solicitau informații pentru obținerea cetățeniei, un număr care, spun oficialii ambasadei, este de regulă asemănător cu cel al aplicațiilor pentru cetățenie ce vor urma.

Ambasada Olandei a primit de zece ori mai multe solicitări de informații în prima lună după referendum. Ambasada Finlandei a înregistrat cu o sută de cereri de cetățenie în plus față de vara trecută. Și Ambasada Portugaliei a observat o creștere a numărului de aplicații, la fel și ambasadele Greciei, Cehiei, Croației și Ungariei.

Ambasada Bulgariei arată ca a fost contactată de 30 de cetățeni britanici care erau interesați să obțină cetățenia bulgară. ”De regulă nu primim genul acesta de cereri de la cetățenii britanici, iar această tendiță a apărut după referendum”, spune secretarul II al ambasadei.

Un alanalist de la Institutul pentru Politica Migrației din Washington a spus pentru Bloomberg că sunt două tipuri de cetățeni ce solicită cetățenia altui stat: cei care se folosesc de libertatea de circulație pentru a lucra și pentru familie și cei care probabil nu s-au folosit niciodată de acest drept însă acum se simt ”înșelați și nu vor să-l piardă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.