Cetăţenii sunt aşteptaţi la urnele de vot

Grecia organizează astăzi referendumul privind acordul cu creditorii internaţionali, iar cetăţenii sunt aşteptaţi la urnele de vot pentru a răspunde cu „Da” sau „Nu” la întrebarea: „Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional, care cuprinde două părţi?, potrivit Bursa.

Primul document este intitulat „Măsuri pentru completarea programului actual şi nu numai”, iar al doilea „Analiză preliminară asupra sustenabilităţii datoriei”.

Într-un sondaj de opinie, difuzat de Mega TV, aproximativ 44,1% dintre greci susțin un răspuns „Da”, în timp ce 43,7% se pronunțau pentru un răspuns „Nu” înaintea referendumului de duminică, iar 5,9 % dintre subiecții chestionați s-au declarat indeciși.

Numeroasa diasporă elenă le-a oferit sfaturi prietenilor și rudelor din țară despre cum să voteze la referendumul de astăzi, iar unii sunt atât de implicați, încât și-au cumpărat bilete de avion scumpe pentru a se întoarce acasă și a-și putea exprima opțiunea.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, a îndemnat poporul să voteze „Nu” la refendum, încurajând cetăţenii să se opună „şantajului” din partea creditorilor internaţionali. De asemenea, ministrul Finanţelor de la Atena, Yanis Varoufakis, i-a atacat, ieri, pe creditorii Greciei.

Ministrul de Finanţe al Greciei, Yanis Varoufakis, i-a acuzat duminică pe creditorii internaţionali că au forţat Grecia să închidă băncile pentru a insufla teamă cetăţenilor, iar această acţiune este de fapt „terorism”, a spus oficialul grec într-un interviu pentru publicaţia spaniolă El Mundo.

Varoufakis şi-a arătat încrederea în partidul Syriza, precizând că în toată Europa este nevoie de astfel de formaţiuni politice, pro-europene şi democratice, informează El Mundo. El a mai adăugat că oficialii de la Atena nu sunt anti-europeni.

Yanis Varoufakis a declarat, cu mai multe ocazii, că va demisiona din funcţie dacă grecii vor accepta propunerile de reformă ale creditorilor, în urma votului exprimat la referendum. O declaraţie asemănătoare a avut şi premierul Greciei, care a spus că în cazul în care rezultatul referendumului va fi un vot „Da”, atunci cabinetul de miniştri pe care-l conduce îşi va da demisia şi va lăsa pe altcineva, la conducerea statului, ca să stabilească acordul cu creditorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.