Chiliman a pus sectorul 1 pe 25 de ani în puşculiţa lui Buşcă

La sfârşitul lunii iunie 2008, Consiliul Local Sector 1 şi compania Romprest semnează contractul nr. J077/S/30.06.2008 privind delegarea gestiunii prestării serviciilor de salubritate. Valoarea acestui contract este imensă, fiind vorba de 450 de milioane de euro, iar durata contractului este de 25 de ani! Conform prevederilor din contract, un audit al calităţii serviciilor prestate de Romprest pentru Primăria Sectorului 1 se va efectua în 15 ani de semnarea contractului, aşadar abia în iunie 2023! În spatele operaţiunii, tot Buşcă, devenit Walter.

Primarul penelist al sectorului 1, Andrei Chiliman, declara, în iunie 2008, la semnarea contractului cu Romprest, că locuitorii sectorului 1 vor fi singurii din Bucureşti care nu plătesc nimic pentru ridicarea gunoiului menajer. Însă beneficiile rapide şi directe pentru Romprest se ascund într-o altă zonă a contractului încheiat de Chiliman cu Buşcă, şi au venit rapid, dar din cu totul altă parte decât de la locuitorii sectorului 1. În noiembrie 2008, Primăria Sector 1 a început să trimită notificări agenţilor economici, prin care aceştia erau somaţi, sub ameninţarea unei amenzi de 2.500 lei, să rezilieze contractele cu alte firme de salubritate şi să încheie altele noi cu Romprest. Urmarea? Majoritatea firmelor din sectorul 1 s-au executat de urgenţă, iar afaceristul Buşcă a buşcat (n.red: buşcă = înghiţitură, îmbucătură, regionalism din zona Olteniei) sume importante de la agenţii economici strânşi cu uşa de primarul liberal Andrei Chiliman.

Florian Walter fost Buşcă şi Andrei Chiliman, edilul-şef al sectorului 1, nu s-au oprit doar la contractul de jumătate de miliard de euro. Primarul PNL al celui mai bogat sector al Capitalei l-a mai cadorisit pe Walter cu un alt contract-bombă: ridicarea maşinilor parcate ilegal în sectorul 1.

În urma verificărilor efectuate de cotidianul.ro, firma CFR Transauto SRL, cea care ridică maşinile parcate ilegal în sectorul 1, practică cel mai mare tarif din Bucureşti. Acesta este de 700 de lei pe zi şi reprezintă contravaloarea ridicării, transportului şi a depozitării maşinii ridicate. La această sumă se adaugă, bineînţeles, şi amenda percepută de Poliţia Rutieră pentru parcare neregulamentară.

Potrivit datelor din Registrul Comerţului, actualii acţionari ai societăţii CFR Transauto sunt fraţii Alexandru Cosmin şi Valentin Giorgian Buşcă (cei doi fii ai lui Florian Walter, fost Buşcă, din prima căsătorie), alături de firma Euro Grup SRL, care la rândul ei îi are ca asociaţi tot pe fraţii Buşcă. Cei doi au intrat, practic, în firma Euro Grup după ce tatăl lor, Florian Walter, s-a retras, în februarie 2008. Firma fiilor lui Florian Buşcă a fost singura participantă la licitaţia organizată de Primăria Sectorului 1 pentru serviciul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar.

Firma lui Walter fost Buşcă, Romprest, şi-a diversificat activităţile, intrând şi pe piaţa construcţiilor. Romprest Service a ajuns astfel să obţină anul trecut, de la Primaria Sectorului 5, condusă de Marian Vanghelie, un contract în valoare de 35 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii stradale. Din gunoier şi paznic, din fin şi cumătru politic, Buşcă a devenit asfaltangiu.

Walter-Buşcă a trecut în armata „băieţilor deştepţi” ai PDL

Afilierea lui Florian Walter la cercul de interese al PDL a început încă din 2005, atunci când ministrul-dezastru al Transporturilor, pedistul Gheorghe Dobre, a revizuit chipurile contractul de 30 de milioane de euro pentru salubrizarea garniturilor de tren ale CFR – încheiat de firma lui Buşcă pe ultima sută de metri a guvernării Năstase, în 2004. Aşa-zisa revizuire făcută de Dobre a însemnat doar reducerea cu doi ani a duratei contractului, adică de la 10 la doar opt ani.

În 2006, Buşcă a continuat apropierea de PDL, intrând într-un consorţiu cu PA&CO, firma celebrului asfaltator pedelist Costel Căşuneanu, alături de care a şi obţinut de la ministrul Transporturilor de atunci, Radu Berceanu, contractul de 35 milioane de euro pentru întreţinerea şi deszăpezirea celor două aşa-zise autostrăzi din România.

Intrarea definitivă a lui Walter-Buşcă în cercul restrâns al norocoşilor oameni de casă ai regimului Băsescu-PDL s-a desăvârşit în iunie 2009, atunci când omul de afaceri a devenit principalul acţionar al echipei de fotbal „U” Cluj.

Anunţul vânzării echipei de fotbal a fost făcut în data de 28 iunie 2009, chiar de către urmaşul lui Boc, primarul Clujului, Sorin Apostu: „S-au concretizat discuţiile cu viitorul investitor care va prelua Universitatea Cluj. Este vorba de domnul Florian Walter. Dânsul şi-a manifestat intenţia de a face performanţă la Cluj şi mi-a enumerat trei motive care l-au determinat să facă această alegere: felul de a fi al oamenilor din Cluj, galeria Universităţii, pe care o consideră una dintre cele mai frumoase din ţară, şi faptul că în oraş se construieşte un stadion pe care se pot desfăşura jocuri de cupe europene”.

Edilul Clujului a mai recunoscut cu acea ocazie faptul că vânzarea echipei de fotbal „U” Cluj s-a făcut la sfatul şi cu binecuvântarea directă a prim-ministrului Emil Boc: „Am discutat şi cu prim-ministrul Emil Boc pentru a alege cea mai bună opţiune pentru «U». Dânsul ştie cel mai bine ce înseamnă furtuna aceasta declanşată de criza financiară şi tocmai de aceea s-a bucurat că am găsit un investitor serios, aşa cum este domnul Florian Walter”, a precizat Apostu.

Ultimul cadou făcut de guvernarea Băsescu-Boc afaceristului Florian Buşcă-Walter este un „mizilic” de 1.242.255 euro, fără TVA, pentru firma sa, Romprest Security, în schimbul asigurării timp de un an de zile a serviciilor de pază a obiectivelor, bunurilor şi valorilor, servicii de pază a transportului de bunuri şi valori importante din Aeroportul Băneasa. Contractul a fost atribuit în data de 28.12.2010, fiind avizat chiar de actualul ministru al Transporturilor, degeaba apreciata Anca Boagiu.

Acesta e lungul şi fructuosul drum al lui Florian Walter, fost Buşcă, mereu „băiat deştept”, de la afacerist de curte al regimul Năstase-PSD la prieten de business al guvernării PNL-PD, la statutul de onorabil investitor, protejat şi favorizat al regimului Băsescu-PDL.

Principiul nimic nu se schimbă, totul se transformă funcţionează ireproşabil.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.