China a pus ochii pe cel mai mare producător mondial de diamante

Vicepreşedintele chinez Xi Jinping se află într-un turneu african care include Africa de Sud, Angola şi Botswana. Xi este cel mai probabil succesor al actualului preşedinte Hu Jintao şi urmează politica de cucerire economică a Africii dusă de Beijing. Africa de Sud este cea mai importantă economie africană, Angola dispune de mari resurse de petrol, iar Botswana este cel mai mare producător de diamante din lume. În 2009 China a devenit primul partener comercial al Africii de Sud, detronând Statele Unite.

China are relaţii economice strânse şi cu Zimbabwe, unde concurează în termeni de influenţă cu Africa de Sud. Beijingul dispune însă de avantajul că nu a criticat niciodată regimul dictatorial al preşedintelui Robert Mugabe, cel care a dus ţara la faliment, în 2008 înregistrându-se o rată a inflaţiei de 500 de miliarde la sută. Zimbabwe deţine cele mai mari zăcăminte de platină din lume, alături de rezerve de diamante, bogaţii pe care China doreşte să exploateze.

China a împrumutat Angolei 4,5 miliarde de dolari începând din 2002, când ţara a ieşit dintr-un război civil de 30 de ani. Guvernul Angolei doreşte să-şi reducă dependenţa faţă de exporturile de petrol (ţara este al doilea mare producător african de petrol după Nigeria), iar China este gata să investescă în agricultură, întreprinderi şi lucrările de infrastructură.

Potrivit Reuters, un oficial al Băncii Mondiale a subliniat că trebuie făcute presiuni pentru că Beijingul şi companiile chineze să nu mai negocieze acorduri cu uşile închise, prin care se urmăreşte acapararea resurselor minerale din Africa, în schimbul bunăvoinţei Chinei faţă de regimurile autoritare de aici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.