China începe să abandoneze politica unui singur copil

După ce în anii ’80-’90 a fost un motiv de mândrie pentru regimul de la Beijing, politica unui singur copil începe să fie tot mai mult relaxată în întreaga Chină.

Regiunile cele mai bogate ale Chinei riscă să rămână fără forţă de munca din cauza acestei politici. Pe măsură ce prosperitatea se extinde spre interiorul continentului, populaţia tânără de aici renunţă să mai migreze spre coastă, lăsând provincii precum Guangdong cu o populaţie îmbătrânită. Politica unui singur copil a fost aplicată în special în marile oraşe şi provinciile suprapopulate, care riscă astăzi să rămână fără forţă de muncă.

La lansarea sa, în 1979, politica unui singur copil era susţinută de pedepse dure pentru cei care încălcau legea. „Dacă sterilizarea sau avortul vor fi refuzate, casele vor fi dărâmate şi vacile confiscate”, spunea legea, scrie The Guardian.

Pentru a corecta curba demografică în scădere, autorităţile preferă doar să relaxeze legea, deoarece o abrogarea ar provoca revolta generaţiei căreia i s-a interzis dreptul al un al doilea copil. Deja în multe regiuni ale Chinei al doilea copil estre permis, în special dacă primul este de sex feminin. Se permite de asemenea un al doilea copil părinţilor care au fost ei înşişi singuri la părinţi.

Sloganurile care amintesc de legea singurului copil sunt mult edulcorate. „Fertilitate scăzută, calitate crescută; băieţii şi fetele sunt cu toţii nişte comori” sau „Relele tratamente şi abandonarea fetiţelor este strict interzisă”.

Însă năravurile regimului au rămas aceleaşi. Avorturile forţate continuă să aibă loc în unele regiuni, iar unul dintre avocaţii care le reprezinta pe mamele maltratate, Chen Guangcheng, este sub arest la domicilu şi nu are dreptul să vorbească cu presa străină. Chinurile prin care familiile din China trebuie să treacă până la a obţine aprobarea pentru păstra un al doilea sau al treilea copil vor mai dura însă cel puţin până la schimbarea conducerii Partidului Comunist, in aceasta toamna, prima schimbare de gardă după zece ani. Analiştii estimează că nimeni nu va îndrăzni sa modifice vechea politică înainte de această mişcare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.