China prezintă într-un show avionul cu înveliş nedetectabil J-20

China şi-a etalat la un show aviatic cea mai nouă tehnică militară. Primul a fost avionul de război J-20, care a fost văzut în public. Experţii îşi fac calcule în legătură cu proprietăţile aparatului de zbor.

Show-ul aviatic de la Zhuhai a început cu o senzaţie: un eveniment istoric, forţele armate chineze au arătat publicului noul aparat invizibil de luptă J-20. Acest avion a început prin a descrie pe cer trase şi a face manevre, spre satisfacţia spectatorilor.

Este cea mai mare expoziţie, la care un producător de avioane şi potenţiali cumpărători se întâlnesc pe pământ chinez. Au urmat apoi două avioane de acest tip care zburau la înălţime mică, unul a dispărut repede la orizont, celălalt făcea câteva rotiri, cu un zgomot care impunea respect. În total spectacolul celor două avioane a durat cam un minut. Au fost sute de spectatori care au aplaudat prestaţia. Acest avion arată la exterior ca cel american Lockheed Martin F-22 ”Raptor”, aflat în exploatarea armatei SUA. Ce proprietăţi are J-20 nu s-a putut deduce după manevrele celor două avioane. Acest lucru a fost stabilit de către experţii aflaţi la faţa locului. Piloţii nu ar fi deschis gurile prin care se deserveşte armamentul de la bord. Nu e clar nici ce tip de motor utilizează avionul chinez. Nu se ştie cât este de manevrabil. Datorită acestui înveliş, care nu este detectabil pe radar, tot ce ar fi putut fi văzut şi evaluat a rămas mascat.

Acest avion de luptă, pe distanţe mari, care e dotat cu rachete aer-aer, a terminat cu succes primul zbor în 2011. Modelul nou care este în construcţie, FC – 31, trebuie să facă concurenţă avionului de vânătoare F-35 la export, se afirmă într-un articol din Spiegel.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.