×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 27 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 20:49
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Au primit ok din partea Bucureștiului
Chinezii devin oficial proprietarii rafinăriei Petromidia

Grupul KMG International (KMGI), proprietarul rafinăriei Petromidia din Năvodăari, anunță că autoritățile române au aprobat tranzacția încheiată la finele anului 2016 între acționarul său unic, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan KazMunayGas (KMG), și compania chineză China Energy Company Limited (CEFC).

"Finalizarea tranzacției va permite stabilirea unei baze solide de cooperare între KMG și CEFC, facilitând extinderea ulterioară a companiei KMGI în Europa de Est și de Vest, dar și în alte regiuni ale lumii. Acest joint-venture va beneficia de potențialul resurselor energetice din Kazahstan și de resursele financiare ale Chinei, pentru extinderea activităților în contextul proiectului global “One belt, one road”. Proiectul reprezintă o oportunitate excepțională pentru KMGI din perspectiva extinderii operațiunilor sale în Republica Kazahstan, care, la rândul său, va asigura implementarea programelor guvernamentale pentru atragerea investițiilor. O atenție deosebită va fi acordată proiectelor din România, fiind statul în care Grupului KMGI deține principalele active. În concluzie, trebuie remarcat faptul că acest proiect global va avea efecte multuplicatoarea în economiile țărilor participante – România, Kazahstan, China – precum și un impact social pozitiv”, declară Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Grupul KMGI devine astfel o platformă de dezvoltare a unui parteneriat strategic în sectorul energetic în Europa de Vest și de Est, care va asigura atât o creștere a performanțelor operaționale și financiare ale Grupului, cât și o extindere a activităților și operațiunilor efectuate de către CEFC la nivel internațional. Participarea KMG şi CEFC în noul joint-venture KMGI va fi de 49%, respectiv 51%.

În decembrie 2016 a fost semnat acordul între KMG și CEFC privind vânzarea pachetului de 51% din acțiunile Grupului KMGI, care deține și desfășoară activități de rafinare, comercializare și distribuție țiței și produse petroliere prin rețeaua proprie de benzinării Rompetrol în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, precum și prin intermediul partenerilor săi din regiunea Mării Negre.

Compania CEFC a primit recent acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării și confirmarea Consiliului Concurenței pentru finalizarea tranzacției de preluare a pachetului majoritar de acțiuni al KMG International. Aprobările primite din partea autorităților abilitate din România reprezintă o etapă importantă în derularea procedurilor tranzacției, de aceea, după derularea tuturor demersurilor legale necesare, aceasta poate fi încheiată în această toamnă.
Conform acordului dintre KMG și CEFC, compania chineză va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în România, Uniunea Europeană și țările adiacente Drumului Mătăsii din China și Europa. În același timp, KMG va continua să livreze țiței către subsidiara sa KMGI în scopul de a susține și de a extinde operațiunile sale de bază în Europa.

În prezent rafinăria Petromdia are o capacitate de 5 milioane de tone pe an, fiind cea mai mare din țară. O eventuală mărire până la 10 milioane de tone va duce Petromidia la mai mult de 50% din cota de pe piața internă de rafinare, în condițiile în care Petrobrazi de la OMV Petrom are o capacitate anuală de 4,2 miloane de tone pe an și Lukoil din Rusia are o capacitate la Petrotel Ploiești de 2,4 milioane de tone pe an.

De asemenea, Rompetrol deține azi peste 1.000 de stații de benzină în cinci țări.

Cosmin Pam MateiPublicat Joi, 27 iulie 2017
2493
 | 6
 | 28
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ionut
0
Hai, săriți cu comentarii că nu îi vrem pe chinezi. :)) Să fim serioși, competența nu face politică. Felicitări! Să fie într-un ceas bun.
Publicat Duminică, 30 iulie 2017
+Răspunde
Mija
0
Lecție de management de la kazahi. KMGI scrie instorie pentru Rompetrol.
Publicat Duminică, 30 iulie 2017
+Răspunde
Alex
0
Bine că va venit mintea la cap. Trebuie să lăsăm politica la o parte și să alegem investitorii serioși.
Publicat Duminică, 30 iulie 2017
+Răspunde
Crocodilul
-4
Au fost odata trei chinezi: Yak, Yak Tidrag Tidrag si Yak Tidrag Tidrone
Publicat Vineri, 28 iulie 2017
+Răspunde
Lili de la Deva
-1
si Ponta nu mai este urmarit penal de Gusti si de Lula pentru spaga de 600 milioane de koko de la Kazmunai Gaz?
Publicat Joi, 27 iulie 2017
+Răspunde
jos comunismul cu fata (in)umana!
0
Petromidia a trecut din proprietatea statului cu ajutorul parlamentului comunisto-banditesc de la acea vereme de sub conducerea lui iliescu-tatucul lor, in mîinile lui dinu patriciu adica i s-a dat pomana (in numele privatizarii).Mai departe sa ne explice Ilie Serbanescu ce date dracului sunt corporatiile straine care ne-au jefuit.
Publicat Joi, 27 iulie 2017
+Răspunde
nicu cohen
0
Asta e un lucru bun ..Jucam la doua capete ...Cred ca la New York sufla crivatul maniei .
Publicat Joi, 27 iulie 2017
+Răspunde
moser
-5
chinezii dle ..asta sustin antropologii chinezi ..fara mishto..
Publicat Joi, 27 iulie 2017
+Răspunde
Bubulina
+15
Oricum nu-i bine! Pe vremea lui Ceausescu, romanii au construit rafinaria. Dupa `90, statul n-a fost in stare nici sa intretina ce s-a facut. Patriciu a inceput retehnologizarea si modernizarea instalatiilor. N-a fost bine. Kazahii au preluat fabrica si au continuat modernizarea. Nici asta n-a fost bine. Acum preiau chinezii. Nu e bine! Daca PETROMIDIA era cumparata de un consortiu european, care o transforma intr-un morman de fier vechi, cum au facut cu ARPECHIM, UPETROM si cu alte obiective industriale, era altceva... Da` asa suntem noi romanii nemultumiti.
Publicat Joi, 27 iulie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+11
FOARTE BINE ACUM SA SE OCUPE DE REACTOARELE 3 SI 4 ALE CENTRALEI ATOMOELECTRICE SI DE ALTE INVESTITII
Publicat Joi, 27 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Gabi Firea, la oglindă
Publicat acum o oră şi 57 minute
Ce a aflat Tudose dimineață
Publicat acum 6 ore şi 20 minute
Discursul lui Trump, un lătrat de câine
Publicat acum 11 ore şi 18 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum o oră şi 6 minute