Chinezii, liber la hidrocarburile româneşti

Compania Zeta Romania Group, cu activităţi în producţia de petrol şi gaze naturale, parte a societăţii britanice Zeta Petroleum, va fi cumpărată de consorţiul farma chinezesc Golden Meditech Holdings Ltd, prin intermediul GM Investment & Co Limited.

În felul acesta, în premieră, chinezii ajung la resursele subsolului românesc pentru că Zeta deţine trei concesiuni: Bobocu, Suceava şi Jimbolia. Britanicii au recurs la aceasta operaţiune pentur că nu mai pot susţine cheltuielile subsidiarelor din
România şi că a au o datorie de 2,6 milioane de lei. De altfel, cesiunea de acţiuni s-a făcut pentru stingerea respectivei datorii. Subsidiarele (Zeta Petroleum Romania SRL, Zeta Petroleum Suceava SRL și Zeta Petroleum Bobocu SRL, n.r.) dețin concesiuni în România care necesită cheltuieli semnificative în următoarele 12-18 luni pentru menținerea validității lor. Cheltuielile pentru 2016 sunt estimate la circa 1,55 milioane euro. Compania nu dispune în prezent de resursele financiare necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli intensive de capital”, arată un document al Zeta Petroleum, citat de Profit.ro.

Chinezii sunt principalul creditor al companiei britanice, iar datoria de 2,6 milioane de euro reprezintă împrumuturi acordate pentru finanțarea lucrărilor de prospectare și explorare de zăcăminte de țiței și gaze în România. Prin noul proprietar, Zeta Romania Group are o bună finanţare şi este mai bine plasată în managerierea intereselor sale investiţionale în concesiunea Bobocu (deţinută şi operată 100%), concesiunea Suceava (50% interese, non-operator) şi concesiunea Jimbolia (39% interese, non operator), susţin reprezentanţii companiei petroliere.

Britanicii au încercat în ultimul timp să găsească o companie parteneră cu care să împartă costurile de explorare și redezvoltare a zăcământului Bobocu, însă nu a reușit, din cauza înrăutățirii condițiilor pe piața de petrol și gaze, ca urmare a
prăbușirii cotațiilor mondiale, se arată într-un document Zeta. „În ultimele 12 luni, industria de petrol și gaze s-a confruntat cu o prăbușire substanțială a prețurilor la țiței, care au ajuns la niveluri care nu s-au mai consemnat din 2009.
Acest lucru a provocat reducerea investițiilor și cheltuielilor de capital în cadrul industriei și a avut un impact negativ asupra sentimentului investitorilor”, se arată în documentul Zeta Petroleum.

Zeta Petroleum a fost înființată în 2005 în Marea Britanie, scopul fiind chiar exploatarea de zăcăminte de hidrocarburi mature din România. Ulterior, în 2011, compania a fost listată la bursa australiană. Printre acționarii Zeta Petroleum se numără și Bogdan Popescu, fost vicepreședinte executiv al Rompetrol Group în perioada 2003-2006. Popescu deține circa 7% din acțiunile companiei, fiind totodată administrator neexecutiv al acesteia, scrie Profit.ro.

Potrivit unor estimări proprii de acum câţiva ani, rezervele de ţiţei din concesiunile Zeta Petroleum ar fi între 1,5 şi 6 milioane de barili iar cele de gaze ce circa 800 de milioane de metri cubi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4560 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.