Chinuita soartă a Camerei Deputaţilor

Camera Deputaţilor nu-i conclav, nu-i nici gaşcă, nu-i nici adunătură ca un om cu pretenţii din România să spună ca un fotbalist la ieşirea de pe stadion: “Am luat ţeapă, am luat ţeapă!”.

Camera Deputaţilor are o greutate mai mare decât Senatul. De ce Dumnezeu a fost tratată această Cameră ca o adunătură şi uneori (mai ales de presă şi în special de Traian Băsescu) ca o cloacă. De ce în fruntea Camerei Deputaţilor au ajuns numai personaje secundare? A rămas un reflex de la Marea Adunare Naţională? Să fie ca o pedeapsă a atât de invocatului MAN de cel aflat în ultimele ore de dinaintea execuţiei? Ce vină are acest important organism de legiferare pentru a fi dat pe mâna lui Bogdan Olteanu, a Robertei Anastase sau a lui Valeriu Zgonea? Pentru o lume normală e de mirare că ei au ajuns parlamentari. Şi după toată această molestare a primului loc din Cameră, mai încearcă şi Victor Ponta! N-a fost de ajuns Valeriu Zgonea, cel care a readus în memoria românilor un personaj caraghios din guvernul dr. Petru Groza? Nu sunt suficiente glumele proaste, panseurile de Gâgă ale fostului preşedinte al Camerei? Pentru cei care nu ştiu merită spus că desemnarea şi alegerea lui Valeriu Zgonea ca preşedinte al Camerei Deputaţilor au fost o concesie politică importantă făcută aripii Hrebenciuc din PSD! Cum epoca Hrebenciuc din PSD a cam dispărut, cum Zgonea şi-a probat calibrul de moş Teacă al Camerei, nu mai rămânea decât aşteptarea unui moment în care personajul să se cam scuture de pe craca politicii. Liviu Dragnea şi PSD-iştii au ajuns la o asemenea concluzie din momentul în care Valeriu Zgonea începuse să zică ”eu ca parlament” şi să fie colindat de vise de mărire politică. Pur şi simplu trăda aspiraţii de preşedinte al României. Şi copleşit de o asemenea iluzie, Valeriu Zgonea a început să tragă sfori în stil mare, blocând dezbateri şi modificări de legi, umblând pe la înaltele curţi în căutare de bunăvoinţă şi susţinere.

Cariera politică a lui Valeriu Zgonea s-a terminat prost. A atins nivelul resurselor sale intelectuale şi a fost scos din joc ca un ”nevinovat” lipsit de greutate.

Ce s-a întâmplat cu Victor Ponta? Internaţionalistul refugiat într-o fundaţie găzduită de un bloc aflat la Podul Băneasa, aparţinând unui mahăr din apropierea lui Dan Voiculescu (şi unde au mai fost închiriate spaţii pentru ANAF şi Vamă!?), chibiţul de politică Victor Ponta a petrecut luni bune într-un soi de vacanţă politică, postând pe Facebook, călătorind sau flecărind pe la emisiuni de televiziune. Culmea este că Victor Ponta a început să crească în sondaje nu pentru că ar fi făcut cine ştie ce isprăvi. Premierul care l-a urmat şi guvernul alcătuit de acesta au devenit elemente de comparaţie mai mult decât binefăcătoare. Un guvern ratat cum este cel condus de Dacian Cioloş dă şanse într-o comparaţie şi unui grup de studenţi chemaţi să simuleze o guvernare. Această recuperare involuntară de imagine petrecută cu Victor Ponta i-a trezit şturlubaticului fost premier ideea de a reveni degrabă într-un post important. De mai bine de două luni, Victor Ponta este ca o copie în oglindă a lui Traian Băsescu. Se bagă în seamă cu orice prilej, chiar dacă felul în care cei doi o fac diferă puţin. Unul ţinteşte mai bine, celălalt se chinuie să smulgă zâmbete şi aplauze.

Victor Ponta este convins că a stat destul pe tuşă şi că a decontat obrăzniciile din ultimii ani. Şi că n-au mai rămas decât realizările guvernării sale. Şi că PSD-ul a încremenit în acele zile în care luat nefericita decizie de a-l alege preşedinte. Asta ne dovedeşte că Victor Ponta este un om vesel, avid de putere, îmbălsămat într-un actor mediocru care mai mult rânjeşte decât surâde şi care este dotat cu o destul de modestă abilitate politică. Trecut de 40 de ani, fostul premier a rămas la fel de adolescentin în abordarea politicii. Ţine-ţine, nu ţine, se linge pe bot!

Din fericire, Camera Deputaţilor a scăpat de încă un necopt purtat de sorţile capricioase în funcţiile înalte ale statului. De la romani cu al lor imperiu şi până la alegerea sa ca premier şi, după aceasta, multe secole după, un asemenea lucru nu se va repeta, aşa cum nu se repetă să dai la zaruri de zece ori la rând numai 6:6!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.