Chinurile morţii albe

Din cauza curiozităţii şi anturajului de “copii de bani gata”, un tânăr a devenit dependent de heroină în doar câteva luni. Apoi şi infractor.A fost prins în lanţurile morţii albe. Carnea şi fiecare bucăţică a corpului său urlau de durere, cerând drogul care îl ţinea într-un cerc, ce părea fără scăpare. Însă a rupt barierele şi a învins influenţa anturajului în care se afla. A acceptat realitatea iar acum are faţa din nou luminoasă şi spune că poate visa, ştiind că sigur va apuca şi ziua de mâine. Asta este povestea lui Horia, un fost consumator de heroină, care la 24 de ani spune că “a văzut moartea cu ochii” de prea multe ori. 

Un coşmar devenit realitate

Povestea tânărului, care s-a prezentat ca fiind Horia X, începe în urmă cu şapte ani, când din cauza anturajului de “copii de bani gata”, curiozităţii prosteşti şi a teribilismului a ajuns să renunţe la propria libertate: în doar câteva luni era deja dependent de droguri de mare risc. 

“A fost de ajuns să iau o dată. Am început să fumez marijuana, la petrecerea unui fost «tovarăş». Mi-aduc aminte cum râdeau toţi de mine că nu mai fumasem până atunci. Am vrut să ţin pasul cu ei. Dar nu realizam că totul mă trăgea în jos. Simţeam nevoia să fumez din ce în ce mai mult. La majoratul meu, printre invitaţi, a venit şi un şmecheraş de cartier, care mi-a dat să încerc ceva mult mai puternic. Îmi spunea: «Acu’ eşti bărbat, ce dracu’ te mai încurci cu ierburi d-astea?! Frate, asta e marfă, nu rahat!»”, povesteşte Horia, un tânăr care visa cândva să se stabilească în Italia, într-un orăşel, şi să lucreze într-o brutărie. Atunci când nu reuşea să facă rost de dozele de heroină, tânărul falsifica reţete şi se ducea la farmacii din provincie de unde îşi procura codeină. Făcea apoi un amestec cu Noxiron, efectul fiind asemănător heroinei.

“Eram cu totul altă persoană. Vecinii şi rudele se uitam la mine şi mă vedeau ca pe un ciudat. Eram bolnav, însă nu acceptam realitatea, care era foarte dură”, povesteşte Horia coşmarul prin care a trecut, ca şi cum s-ar fi uitat la un film horror.

Cu privirea limpede, Horia continuă să vorbească cu un regret în voce despre greşelile din trecut. “Eram sigur că nu mai am scăpare. Ajunsesem să slăbesc 25 de kilograme. Eram rahitic. Nici nu aveam puterea să lupt cu «boala» care îmi cuprinsese nu numai corpul, ci şi mintea. Mă simţeam gol”, spune tânărul.

Potrivit psihologului Luminiţa Dobrin din cadrul Poliţiei Capitalei, aproape toţi dependenţii de stupefiante trec printr-o perioadă de consum de vârf, intrând în tot acest timp la mai multe cure dezintoxicare. Însă încep să conştientizeze de la a doua sau a treia cură.

Dar mai grav este faptul că dependenţii de droguri intră într-un alt cerc vicios: droguri, infracţiune, inadapatare socială, după cum precizează psihologul. “Din punctul de vedere al adaptării sociale, consumatorii de droguri care au comis infracţiuni sunt persoane dezafectate social. Sunt caracterizaţi de o anxietate ridicată, de depresie şi impulsivitate. Sunt duri, instabili emoţionali şi insensibili la ceilalţi”, a adăugat specialistul Luminiţa Dobrin.

Horia s-a regăsit cu totul în această descriere. Deşi aspira la o viaţă socială, ca a oricărui alt adolescent, cu prieteni în preajma sa, care să îi ofere sprijin şi afecţiune, el s-a lăsat prins în mrejele prafului alb.

Tânărul ştie că odată cu el a suferit întreaga sa familie. “Eu am avut noroc, căci am o familie extraordinară, care m-a sprijinit şi au luptat enorm pentru a mă vindeca. Însă prin câte au trecut cu mine, puteau foarte simplu să mă renege. Am furat, am minţit, am alungat în acea perioadă toate persoanele dragi mie, resemnându-mă cu efectul drogului, care este precum morfina. Ai impresia că ţi-e bine, însă nu face altceva decât să-ţi prelungească agonia”, a conchis acesta.

De la drogat la infractor, doar un pas

Tânărul a recunoscut că în fiecare săptămână cheltuia aproximativ de 200 de euro. “Am furat bani până şi de la prieteni. Am spart geamul unui chioşc, am furat biciclete chiar şi din holul blocului şi scutere abia parcate. Însă cel mai groaznic a fost când a venit mama în vizită şi a găsit garsoniera aproape goală. Nu mai era nici frigiderul!”, îşi aminteşte tânărul, care acum luptă să-şi refacă viaţa. Ajunsese să-şi vândă lucrurile din casă, hainele, să fure doar pentru a fi sclavul drogurilor.

Potrivit unui studiu realizat de acelaşi psiholog, peste 80% dintre consumatorii de droguri devin şi infractori, petrecându-şi astfel ani buni din viaţă după gratii, Horia putând fi unul ei acum trei ani.

“Am fost la un pas să fiu prins de poliţişti. Aveam dozele la mine şi un telefon furat. Alergam ca un bezmetic printre blocuri. Eram precum o fiară care se zbate să nu fie prinsă. M-au pierdut după ce m-am urcat pe nişte garaje. Acum poate eram un alt drogat de prin închisorile din România”, adaugă tânărul.

După mai multe cure de dexintoxicare, tânărul s-a hotărât definitiv să pună capăt vieţii de coşmar în care trăise aproape şase ani. A acceptat şi a rezistat să stea într-un centru de dezintoxicare şi reabilitare, iar după un an de tratament simte că s-a renăscut.

“Mă pregătesc să plec la verişorii mei care sunt stabiliţi în oraşul italian Verona. Acum simt că trebuie să-mi împlinesc visul. Chiar dacă voi munci douăzeci de ani de-acum încolo, pentru a strânge banii necesari pentru o brutărie, o voi face. Ştiu că acolo începe noua mea viaţă”, îşi încheie Horia povestea.

 

 

 

AJUTOR

“Căci Eu ştiu gândurile pe care le am cu privire la voi, zice Domnul. Gânduri de pace şi nu de nenorocire; ca să vă dau un viitor şi o speranţă” Ieremia 29:11

* Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere – Strada Mioara Luiza, nr. 1 A, sector 4

* Spitalul Alexandru Obregia, secţia XVI, secţia XVII: Şoseaua Berceni, nr. 10-12, Telefon: 021.634.71.09

* Centrul de Evaluare şi Tratament a Toxicodependenţilor pentru tineri „Sf. Stelian”: Strada Ing. Cristina Pascal, nr. 25-27, sector 6, Telefon: 021.315.49.61

* Laboratorul de Sănătate Mintală, sector 4 (centrul de tratament ambulatoriu): Str. Argeşelu, nr. 8, Telefon: 021.450.18.05

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.