Chioru’ și Regina

Merită să revenim asupra unui subiect care pare evident, clar pentru toată lumea, dar în jurul căruia persistă totuşi pentru unii o îndoială stânjenitoare. E vorba de relaţia „politică” dintre Elena Udrea, zisă şi Nutzy/Nuţi, şi Traian Băsescu, zis în toate felurile, cel mai frecvent Chioru’. „Nu ştiu dacă voi fi regina României, dar sigur voi fi un preşedinte bun”, s-a exprimat la Braşov cea mai mare impostoare contemporană de pe la noi. „Ca un om care a crescut-o din punct de vedere politic, vă pot garanta că este un om inteligent, la care nu veţi găsi fluctuaţii de opţiuni, nu veţi găsi compromisuri politice”, a răspuns cel mai mare răufăcător din România de azi, cel alungat cu 7,4 milioane de voturi la un referendum.

Trebuie aici reamintită, fie şi parţial, lista celor care i-au susţinut pe Traian Băsescu şi Elena Udrea în ultimii zece ani: Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Vladimir Tismăneanu, H.-R. Patapievici, Robert Turcescu, Andreea Pora, Dan Cristian Turturică, Alina Mungiu Pippidi, Sabina Fati, Cristian Preda, Ion Cristoiu, Dan Tăpălagă, Monica Macovei, diverse pene şi peniţe, tinere şi vârstnice, de pe contributors.ro, de la revista 22, Evenimentul zilei, România liberă, Hotnews.ro, tot şirul de „acoperiţi” finanţaţi de ICR în presa mondială etc., etc., etc. Au fost numiţi „fripturiştii lui Băsescu”, iar ei repede s-au rebotezat „intelectualii lui Băsescu”. Ce mai rămâne din pretenţia de intelectual a acestora după zece ani de colaboraţionism?

Domne, o susţine într-adevăr sincer Traian Băsescu pe Elena Udrea? Crede bătrânul marinar bişniţar că tânăra juristă blondă de ocazie poate deveni preşedintele României? Problema e simplă, dacă o priveşti din unghiul corespunzător. Da, Traian Băsescu, marinarul, cel intrat ultimul la şcoala de marină şi cu pile, „turnătorul” (Ciuvică, Constantinescu etc.), „acoperitul” (Radu Tudor, Oana Stancu etc.), o apreciază sincer pe Elena Udrea, Nutzy/Nuţi, ca pe ochii din cap. Sau poate chiar mai mult, dacă luăm în socoteală şi ochiul ciclopic. Traian Băsescu, fără consilieri, fără discursuri scrise de alţii, fără informaţiile furnizate de nenumăratele servicii şi de SPP (serviciu personal), este doar atât: un admirator sincer, total al Elenei Udrea. Ce e aşa de greu de înţeles? Iar de ceva vreme, Traian Băsescu pare din ce în ce mai singur, el, cu puterile sale, cum ar fi, şi cu sincera sa admiraţie pentru Elena Udrea.

Recenta descindere a Elenei Udrea şi a lui Traian Băsescu, organizată de micuţul Pavelescu („ăla mic cu capul mare”), la PNŢCD Braşov pare a fi o culme a abjecţiei. Ce altă impostură poate depăşi o asemenea întâmplare suprarealistă? Ce bătaie de joc mai mare se poate imagina pentru Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Corneliu Coposu şi sutele de mii de martiri din puşcăriile şi lagărele comuniste?

Traian Băsescu va face tot ce e încă în puterea lui ca să-i elimine pe principalii adversari ai apreciatei sale favorite şi să-i deschidă acesteia calea spre Cotroceni. Dacă Klaus Iohannis va trece de ANI şi de ÎCCJ pe 30 septembrie, va apărea altceva şi mai al dracului. E foarte probabil ca Robert Turcescu să se fi explodat din drag de cuplul (nedeclarat dar cunoscut de tot poporul) prezidenţial-„regal”. Numai în treacăt merită spus că Robert Turcescu are mai degrabă profilul unui informator, al unui instrumentalizat pe bani buni, decât cel al unui ofiţer acoperit. Iar dacă nu este ofiţerul acoperit al Armatei, actualul ministru Duşa va avea probleme pentru că acceptă ca armata română să fie astfel subminată şi terfelită.

Să revenim. Vor putea Victor Ponta şi Klaus Iohannis să rămână candidaţi până în ziua votului? Nimic mai nesigur deocamdată. Deşi nici ei nu sunt lipsiţi de susţineri puternice, interne şi externe. Avem un ofiţer acoperit sau avem cel puţin doi printre candidaţi, ofiţeri acoperiţi care vor fi şi ei explodaţi (şi cu ajutorul lui Turcescu?) în acelaşi timp. Pentru a păstra aparenţa de obiectivitate, de echidistanţă… Numele care circulă cel mai frecvent pe net sunt cele ale lui Victor Ponta şi Monica Macovei. Cum va reacţiona „societatea civilă” dacă „regina” sa (altă regină!) va fi deconspirată ca ofiţer acoperit?

Pentru a întregi subiectul pasiunii „politice” Udrea-Băsescu, merită menţionată în treacăt şi ipoteza conspiraţioniştilor care văd în prea marea apropiere a reginei prezumtive de regele deja gol o lucrătură „mondială”, „globală”. Răspunsul potrivit la asemenea ipoteze e râsul sardonic al Chiorului, adevăratul urmaş al lui Dracula şi al reîncarnării acestuia, Nicolae Ceauşescu. În filmele americane, dacă aţi băgat de seamă, Dracula are sistematic şi o asistentă blondă, ca orice magician…
Şi totuşi, România e situată la răspântia imperiilor moarte („au carrefour des empires morts”). De mult nu a mai fost atât de adevărat acest titlu de carte de istorie scris de un francez, Lucien Romier, la începutul secolului XX. La fel de adevărat ca şi deja banalizatul „suntem aici la porţile Orientului, unde totul e luat mai puţin în serios” („nous sommes ici aux portes de l’Orient, où tout est pris à la légère”) al lui Poincaré, avocat într-un mare proces de corupţie la Bucureşti în 1900 şi devenit ulterior preşedinte al Franţei.

În marginea competiţiei principale, Teodor Meleşcanu şi Călin Popescu Tăriceanu, în calitatea lor de outsideri cu şanse minime, îşi aşteaptă ora şi eventuala intrare surprinzătoare, spectaculoasă, în turul doi. DNA a dat drumul poliţiştilor şi procurorilor în dosarul Microsoft. E doar un aperitiv. Masa continuă, urmează dosarul EADS şi foarte probabila destructurare a întregii clase politice. Deşi Traian Băsescu s-ar putea repezi să spună, satisfăcut, că, după zece ani, a reuşit, în fine, să-şi aducă toţi colegii politici la ţepele din Piaţa Victoriei, afacerea îl depăşeşte de departe, cum de altfel şi pe asistenta sa blondă. Sumele însuşite de miniştri, importanţi politicieni şi oameni de afaceri care circulă pe surse depăşesc orice imaginaţie a unui biet popor sărăcit şi înjosit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.