Chipurile tinere ale acordurilor clasice

După cine-concertul de sâmbătă seară şi Classical Jam Session de la Charlie Upstairs, programul „Toamnei Muzicale Clujene“, ediţia cu numărul 51, continuă și săptămâna aceasta cu evenimente inedite. Câteva recitaluri camerale aduc artişti tineri la Cluj şi invită publicul să îşi petreacă serile acompaniate de muzica de cameră.

Azi, pe scena Sălii Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“, festivalul îi are ca invitaţi pe talentaţii artişti Emmanuel Tjeknavorian (vioară) şi Cătălina Butcaru (pian), care vor interpreta trei lucrări reprezentative pentru repertoriul cameral: Sonata nr. 1 pentru vioară solo, în sol minor, de Johann Sebastian Bach, Sonata nr. 2 pentru pian şi vioară, în La major, de Johannes Brahms, şi Sonata Kreutzer, de Ludwig van Beethoven. Emmanuel Tjeknavorian a intrat în atenţia lumii muzicale internaţionale odată cu câştigarea premiului pentru cea mai bună interpretare a Concertului pentru vioară de Jean Sibelius şi a premiului II la concursul internaţional omonim, ediţia din 2015. Pentru stagiunea 2017/2018 a fost selectat să ia parte la seria „Rising Stars“ a European Concert Hall Organisation, turneu în cadrul căruia va avea ocazia să concerteze în săli prestigioase din Europa. În 2018 îşi va face debutul cu Orchestra Tonhalle din Zürich, sub bagheta dirijorului Michael Sanderling. Tjeknavorian s-a născut la Viena, în 1995, într-o familie de muzicieni. Din 2011 studiază cu Gerhard Schulz (fost membru al renumitului Cvartet „Alban Berg“), la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena. Emmanuel cântă pe o vioară Antonio Stradivari (Cremona, 1698), oferită de Beare’s International Violin Society din Londra.

Cătălina Butcaru

Pianista Cătălina Butcaru s-a născut la Constanţa, unde a început studiul pianului cu profesoara Victoria Niţu, la Liceul de Muzică. A susţinut primul concert la vârsta de opt ani, şase ani mai târziu, făcându-şi debutul cu orchestra. Şi-a continuat studiile la Liceul de Muzică „George Enescu“ din București, la clasa profesoarei Olga Szel.

La numai 16 ani a fost admisă la Universitatea de Muzica din Viena. Susţine concerte, printre altele, în seria „Musica Juventutis“, găzduită de sala Konzerthaus din Viena, pe scena Radiodifuziunii din Viena, în sala Filarmonicii din Luxemburg, la Ateneul Român, la Sala Radio din Bucureşti, sala Ehrbar din Viena, sala Esterházy din Eisenstadt, Centrul Liszt din Raiding, sala „Martinů“ din Praga.

În 2017 Cătălina Butcaru a iniţiat un proiect în România pentru următorii cinci ani, care constă în cursuri de măiestrie şi concerte susţinute împreună cu Volkhard Steude şi alţi membri ai Filarmonicii din Viena.

Aer de ansamblu

Francesco Ionaşcu

Mâine seară, Exhibition Duo, format din Giacomo Bigoni (chitară) şi Francesco Ionaşcu (vioară), susține recitalul de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima“, cu lucrări de Niccolò Paganini, Ferdinando Carulli, Vittorio Monti, Gary Ryan, Enrique Granados şi Ástor Piazzola. Francesco Ionaşcu şi Giacomo Bigoni s-au cunoscut la Colegiul Regal de Muzică din Londra în 2012, an în care au şi format Exhibition Duo, cu care şi-au făcut debutul anul următor în capitala britanică, la finala concursului Miss World Marea Britanie. Repertoriul acestui ansamblu caută să atingă punctele de cotitură ale literaturii pentru vioară şi chitară, fără să neglijeze transcripţiile unor cântece celebre, pe de o parte, sau muzica contemporană, pe de alta, arată un comunicat de presă.

Giacomo Bigoni

Dacă vă era dor de o seară dedicată muzicii vechi, clujenii au programat joi, 19 octombrie, de la ora 19.00, la Biserica Piaristă, recitalul „Baroc pur şi simplu“. Ciprian Câmpean (violoncel), Zsolt Török (violoncel), István Csata (contrabas) şi Erich Türk (clavecin) vor interpreta pentru iubitorii de muzică barocă şi camerală lucrări de Jean-Baptiste Barrière, Giovanni Battista Vitali, Johann Sebastian Bach, Georg Muffat şi Antonio Vivaldi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.