Chirurgie fără sală de operaţii proprie

Medicul Alin Demetrian s-a născut la 4 august 1976 la Orşova. El face parte din generaţia tânără de medici care au înţeles că pacientul nu este doar un număr pe o fişă medicală. A făcut Facultatea de Medicină „Carol Davila” din Bucureşti, cu specializarea de chirurgie toracică. A rămas în Craiova şi a devenit la numai 39 de ani şeful clinicii de chirurgie toracică de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din oraş. A făcut mai multe stagii în clinici de renume din străinătate (în Franţa, Austria, Polonia sau Germania), dar a ales de fiecare dată să se întoarcă acasă şi să aplice în ţară ce a învăţat peste hotare.

Deşi este unul dintre cei mai tineri şefi de secţie ai Spitalului Clinic de Urgenţă din Craiova, medicul Alin Demetrian a făcut mai multe operaţii în premieră. Dar spune că cel mai important nu este să faci o operaţie în premieră, ci să o transformi în obişnuinţă, o rutină în toate clinicile de chirurgie toracică din ţara noastră. Prioritatea sa acum este obţinerea unei săli de operaţii numai pentru secţia de chirurgie toracică. Pentru că, în prezent, trebuie să împartă o sală cu chirurgi de la alte secţii. Iar asta înseamnă multe operaţii amânate, chiar şi câte o lună de zile.

Cotidianul: Sunteţi un medic foarte tânăr, cel mai tânăr şef de secţie, care a făcut mai multe operaţii în premieră naţională. Ce este mai important la o operaţie în premieră?

Dr. Alin Demetrian: Vă sunt foarte recunoscător pentru aprecieri, dar vă rog să mă credeţi că, deşi sunt foarte mândru de acele reuşite, ele sunt ale întregii echipe de chirurgie toracică de la Craiova. Nu a fost un succes personal, ci al unei întregi echipe anestezico-chirurgicale. Consider că o operaţie în premieră te obligă în primul rând să încerci să o transformi în obişnuinţă. Dorinţa mea cea mare ar fi ca această operaţie să devină rutină, să devină o obişnuinţă în toate clinicile de chirurgie toracică din România.

Câte din aceste operaţii ajung să fie rutină, să intre în practica obişnuită a medicilor? Cele făcute de dvs au ajuns?

Probabil că destul de puţine, din câteva motive.

Care ar fi acestea?

Chirurgia în general (şi chirurgia toracică nu face excepţie) este o ştiinţă din ce în ce mai exactă, mai standardizată, cu predecesori iluştri care au realizat, în cei aproape 150 de ani de când chirurgia modernă a fost iniţiată, majoritatea intervenţiilor chirurgicale. O premieră, în prezent, ţine mai ales de minima invazivitate sau de particularitatea unui caz. În ceea ce ne priveşte, nu am avut încă ocazia să repetăm niciuna dintre cele trei intervenţii din cauza acestor motive: raritatea patologiei respective în două din cele trei cazuri şi dificultatea diagnosticului precoce care să permită o intervenţie minim invazivă în celălalt caz.
Ce înseamnă să faci o operaţie de rezecare a tumorilor pulmonare printr-o operaţie minim invazivă?
Înseamnă avantaje atât pentru pacient (recuperare rapidă, dureri şi complicaţii mai reduse, reintegrare socială rapidă, aspect mai estetic al cicatricilor operatorii), dar şi pentru sistemul medical (spitalizare mai scurtă şi costuri mai mici). Cred că în România sunt sub 5% operaţii minim invazive în ceea ce priveşte rezecţiile pulmonare mari. Altfel, per ansamblu, noi cred că ne situăm undeva pe la 20-25% în Craiova.

Câţi pacienţi sunt operaţi astfel, în România, în comparaţie cu alte ţări?

Sunt operaţi mult mai puţini pacienţi.

Din ce cauză?

În primul rând din cauza lipsei unui program de screening pentru cancerul bronhopulmonar care ar permite depistarea precoce a tumorilor. Și mai sunt şi costurile: chirurgia minim invazivă presupune costuri mari în ceea ce priveşte aparatura şi consumabilele.

Aţi urmat stagii de specializare în mai multe clinici din lume pentru a învăţa acest tip de chirurgie. Nu v-aţi gândit niciodată să părăsiţi România? De ce v-aţi întors?

Fac parte dintre acei medici care au plecat şi s-au întors. Și nu regret că am facut-o. Se poate face chirurgie de performanţă şi în România. Cu satisfacţii financiare mult mai mici, dar cu satisfacţie sufletească infinit mai mare.

Dr. Alin Demetrian şi echipa sa de medici de la Clinica de chirurgie toracică din Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova

Nu v-a supărat niciodată nimic atât de tare încât să vă doriţi să plecaţi din ţară cu primul avion?

Mă supără frecvent multe lucruri din sistemul medical românesc, dar nimic nu mă poate face să vreau să părăsesc ţara. Văd fiecare neajuns ca un obstacol ce poate să fie depăşit.

Am învăţat să ştim de ce ne pleacă medicii. N-am învăţat însă să ştim să-i aducem înapoi. Ce credeţi că ar trebui schimbat în sistemul nostru medical? Ce vă nemulţumeşte cel mai mult?

Pe scurt, pentru că nu vreau să intru în amănunte, mă nemulţumesc slaba finanţare, lipsa de comunicare şi din păcate uneori reaua voinţă sau neimplicarea voită. Apoi, ar mai fi frica de asumare a responsabilităţii factorilor de decizie.

Știu că în urmă cu doi ani, împărţeaţi sala de operaţii cu chirurgii de la altă secţie. S-a schimbat această situaţie?

Nu, încă nu avem o sală de operaţii. Dar sunt convins că demersurile mele justificate vor avea într-un final o rezolvare.

Cu ce piedici sau probleme v-aţi confruntat de-a lungul carierei dvs?

Am fost nevoit de câteva ori în scurta mea carieră să încep anumite lucruri prin ceea ce s-ar numi „asumarea răspunderii“ doar pentru că nimeni nu a vrut să îşi dea acordul pentru a începe lucruri noi.

Câţi oameni vin în fiecare săptămână cu probleme care trebuie rezolvate chirurgical, de medicii din secţia dvs?

Sunt zeci de pacienţi în fiecare săptămână, reuşim să externăm lunar între 130 şi 150 de pacienţi.

Și, deşi sunt atât de mulţi pacienţi, mai ales cu cancer pulmonar, vi s-a înjumătăţit numărul de paturi. Se întâmplă să amânaţi operaţii din cauza aceasta?

Din păcate da, timpul de aşteptare depăşeşte 3-4 săptămâni, tocmai din cauza lipsei unei Săli de operaţii. Este păcat ca pacientul să îşi aştepte rândul la sala de operaţie, aşa cum se întâmplă în prezent.

Chirurgul poate să aibă mâini de aur, dar ce te faci când aparatura este din anii ‘90. S-a schimbat situaţia în ultimul an de când aţi făcut sesizări peste sesizări?

Am reuşit să obţinem doar prin sponsorizări înlocuirea întregului mobilier (paturi, noptiere, mese şi scaune) şi amenajarea completă (televizor, frigider, aer condiţionat) a 3 saloane. Da, în această ţară există din fericire oameni minunaţi, sensibili la suferinţa semenilor şi care doresc să ajute un sistem medical încă bolnav. Am reuşit dotarea cu sternotom electric, prin amabilitatea domnului profesor Horia Sîrbu (Şeful Clinicii de Chirurgie Toracică din Erlangen-Germania, un bun şi constant prieten al Clinicii de Chirurgie Toracică din Craiova). Și, din fericire, Consiliul Judeţean Dolj a început reabilitarea clinicii şi lucrurile se mişcă foarte bine. Sperăm ca în cadrul acestei reabilitări să obţinem şi mult dorita sală de operaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.