Chişinău: Patrimoniul Republicii Moldova este patrimoniul cultural românesc

Între Ministerul Culturii din România și Ministerul Culturii al Republicii Moldova va fi semnat un protocol de colaborare pentru refacerea și consolidarea patrimoniului. Despre acest aspect a vorbit marți secretarul de stat în Ministerul Culturii de la București, Oana Bogdan, în cadrul unei întrevederi cu Gheorghe Postică, viceministru al Culturii din Republica Moldova, Valeriu Turea, ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova la București și Nicolae Brînzea, director general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH), scrie Infoprut.ro.

„În contextul Centenarului Unirii este esențial să creăm un spațiu cultural comun. Între IEH și Ministerului Culturii din Republica Moldova există un protocol de colaborare în baza căruia au fost realizate mai multe proiecte: muzeografii şi studenţii de la facultăţile de Istorie şi Arhitectură din Republica Moldova au participat anul acesta la tabere organizate de Institutului <> pentru românii de pretutindeni, tabere care vizează crearea și menținerea legăturii culturale între specialiştii din domeniul cultural si tinerii studenţi basarabeni, dar și extinderea cadrului de valorificare a tradițiilor și cunoștințelor generale despre patrimoniul cultural și spiritual românesc. Un proiect de suflet l-a reprezentat conferinţa <>, care a avut loc la Chişinău în perioada 15-17 iunie. Am considerat că este important să acordăm o atenţie deosebită restaurării şi valorificării patrimoniului românesc pentru că acesta reprezintă moştenirea noastră comună lăsată de generaţiile care ne-au precedat – monumente istorice, valori, credinţe, cunoştinţe şi tradiţii”, a declarat Nicolae Brînzea.

Gheorghe Postică, viceministru al Ministerului Culturii din Republica Moldova a punctat faptul că patrimoniul Republicii Moldova este patrimoniul cultural românesc. „Considerăm că patrimoniul Republicii Moldova este patrimoniul cultural românesc, iar problemele sunt comune, de aceea trebuie să găsim soluţii comune. Asteptăm cu nerăbdare ediţia a II-a a conferinţei”, a spus acesta.

„Consider că este important să existe continuitate în derularea proiectelor. Pentru refacerea şi consolidarea patrimoniului, între Ministerul Culturii din România şi cel al Republicii Moldova va fi încheiat un protocol de colaborare. Între cele două instituții există un schimb real de expertiză”, a concluzionat Oana Bogdan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.