Chișinău: un pas către un guvern pro-european sau o concesie făcută oligarhiei?

De o lună de zile partidele așa-zis pro-occidentale de la Chișinău încearcă să negocieze formarea unei noi coaliții (a patra în ultimii șase ani) pentru învestirea unui nou guvern (al cincilea). Ieșirea din criza politică în care s-a ajuns după scandalul furtului a un miliard de euro din sistemul bancar, proteste de luni de zile, arestarea fostului premier Vlad Filat și trântirea guvernului condus de Valeriu Streleț nu garantează orientarea fermă a țării către Europa, dar cel puțin poate asigura evitarea intrării in incapacitate de plată a statului.

Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova, formațiunea lui Vlad Filat și a lui Valeriu Streleț, actualul lider, a decis astăzi la Consiliul Național al partidului, prin o majoritate de voturi, să participe la negocieri pentru a forma un nou Guvern. PLDM era partidul care se opunea negocierilor, susținând că acestea nu pot avea loc decât atunci când justiția și instituțiile statului vor fi depolitizate, când președintele parlamentului va demisiona (președintele Andrian Candu este finul oligarhului despre care se pune că ar controla Republica Moldova acum – Vladimir Pahotniuc).

În cele din urma, președintele interimar al PLDM, Valeriu Streleț, a declarat în cadrul unui briefing de presă organizat după ședința consiliului că fracțiunea a lansat pentru mâine invitații la discuții pentru partidele care și-au anunțat disponibilitatea de a participa la discuții pentru formarea Guvernului.

„Pornind de la obiectivul asumat de către PLDM, de a scoate din captivitate partinică instituțiile independente ale statului, luând act de eșecul partidului democrat în angajamentul public de crea o majoritate capabilă să investească un nou Guvern funcțional, cât și de agravarea dramatică a situației economice și sociale cauzate de demisia Guvernului AIE – 3 prin votul comun cu socialiștii și comuniștii, conștientizând complexitatea problemelor pe care urmează să le clasa politică în perspectivă imediată, inclusiv prin investirea unui guvern care fără participare PLDM nu poate pretinde a fi pro-european, consiliul Național al PLDM decide de a delega biroului permanent central și fracțiunii parlamentare PLDM de a iniția consultări și discuții politice în vederea investirii unui Guvern care să mențină Republica moldova pe făgașul integrării europene”, a declarat Valeriu Streleț.

Decizia PLDM este salutată de o parte a spectrului politic – foștii și probabil viitori aliați din Partidul Democrat și Partidul Liberal. Însă o parte a presei consideră că este vorba de plecarea capului în fața sistemului oligarhic controlat de democratul Plahotniuc, sistem căruia i-a cazut victimă, printr-o justiție selectivă, chiar Vlad Filat, fostul președinte al PLDM. Într-un interviu telefonic realizat de Moldova.org, liderul democraților spune că nu natura condițiilor formează blocajul, ci mimarea dialogului. Cât despre decizia luată astăzi de PLDM, Lupu spune că era o decizie așteptată.

Însă inițierea negocierilor pentru o nouă coaliție pro-occidentală strică scenariul ideal al Partidului Socialist și al Partidului Nostru, cele doua forțe pro-moscovite din Republica Moldova, care sunt cotate in sondaje cu cel mai bun scor în cazul unor alegeri anticipate.

Se pare că spectrul anticipatelor și o decizie recentă a Curtii Constituționale au catalizat negocierile între forțele pro-occidentale. Constituția le asigura deputaților actualei coaliții locul călduț din Parlament cel putin pana in toamna anului viitor, iar în schimbul liniștii și al afacerilor personale, mulți dintre ei ar fi putut face concesii mari pentru a rămâne în Parlament. Numai că CC a decis că, în cazul în care un nou guvern nu este format în timp de trei luni, președintele Republicii Moldova poate decide dizolvarea parlamentului chiar dacă această perioadă coincide cu ultimele șase luni din mandatul său. Decizia Curții Constituționale survine ca urmare a unei sesizări înaintate de Partidul Socialiștilor în contextul în care președintele Nicolae Timofti se află în ultimele șase luni ale mandatului său, iar Constituția Republicii Moldova interzice ca șeful statului să dizolve parlamentul în această perioadă.

Pâna acum, presiunile pentru formarea unei noi coaliții au fost unele de natură financiara si au venit din exterior, din partea României și a FMI, care au condiționat cele 150 de milioane de euro nerambursabile și încheierea unui nou acord de creditare de formarea guvernului. Abia dupa lansarea acestui spectru al unor alegeri anticipate care nu ar duce decât la victoria pro-rusilor, angrenajul politic s-a pus în mișcare. Există însă o condiție pusă de PLDM care ar putea ramâne în picioare în timpul acestor negocieri – un guvern condus de un premier apolitic. Chiar si in cazul formării unui nou guvern, politic sau apolitic, o nouă criză politica este garantată – cea a alegerii noului președinte în primăvară anului viitor. Cu țări importante din UE care fac presiuni pentru o listă a țărilor sigure, în care imigranții să poata fi expulzați pentru a face loc refugiaților, lista căreia ar putea să le cadă victime și cetățenii moldoveni care asigură prin remitențe până la un sfert din PIB, pentru Chișinău se anunță vremuri grele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.