Chiţoiu propune la Transelectrica un membru PNL şi pe asociatul lui Şova

Ministerul Finanţelor Publice propune în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica membri de partid, precum Ovidiu-Petrişor Artopolescu – vicepreşedinte al comisiei de IT&C a PNL, cunoştinţe ale miniştrilor, dar şi foşti directori de la alte companii de stat.

Adunarea Generală a Acţionarilor de la Transelectrica are programate şedinţe în zilele de 30 şi 31 mai pentru a-şi alege Consiliul de Supraveghere, pentru un mandat de patru ani. Cum statul este acţionarul majoritar, Ministerul de Finanţe are dreptul să propună o listă cu 20 de candidaţi, din care să fie aleşi cei şapte membri. Din actuala formulă, ministerul condus de Daniel Chiţoiu ar dori să îl păstreze pe Ovidiu-Petrişor Artopolescu, membru PNL, vicepreşedinte al comisiei de IT&C la nivel naţional, după cum singur şi-a notat în CV. Artopolescu a ocupat pentru scurt timp postul de secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, în perioada mai – septembrie 2012, iar anterior a fost manager la Microsoft România.

De asemenea, ministerul ar dori să îl păstreze în post şi pe Adrian Gheorghe Costin, fost director la Autoritatea Naţională a Vămilor. Un alt nume care atrage atenţia în lista cu propunerile înaintate de ministrul Daniel Chiţoiu pentru conducerea Transelectrica este avocatul Radu Cernov, fost asociat al ministrului Dan Şova, la Şova & asociaţii. Cernov a fost numit de curând în Consiliul de Administraţie al Transgaz.

Preşedintele AVAS şi preşedintele CA al CFR Marfă se află printre candidaţi

Printre candidaţi se mai află preşedintele AAAS (fost AVAS) Adrian-Constantin Volintiru, numit la începutul anului şi ca membru în Consiliul de Administraţie al Poştei Române. Din informaţii publice reiese că în perioada 2002 – 2008 Volintiru a fost director în cadrul Rompetrol, iar ulterior a ocupat postul de director financiar executiv al companiei farmaceutice Relad.

Ciprian-Gheorghe Diaconu, numit în martie 2013 membru în directoratul Transelectrica şi director general adjunct în aceeaşi companie, este de asemenea pe lista ministerului. Ca şi Stere Farmache, fost preşedinte şi director general al Bursei de Valori Bucureşti; Minodor Teodor Chirică, fost director general al Nuclearelectrica şi Eugen Brădean – director adjunct la Electrica; în 2004 a făcut parte din comisia de privatizare a Petrom.

Din aceeaşi listă se poate observa că sunt propuse mai multe persoane care ocupă deja posturi similare în consilii de administraţie şi consilii de supraveghere în alte companii de stat. De exemplu,

– Liviu Radu, numit în aprilie 2013 director general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, ocupă şi funcţia de preşedinte al consiliului de administraţie al CFR Marfă.

– Gheorghe-Gabriel Gheorghe, comisar superior la Garda Financiară, Sibiu, este şi membru al CA Transelectrica.

– Dorin-Cătălin Spătaru, din octombrie 2012 membru în Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia

– Ciprian Lădunca – membru în CA al Tarom, din octombrie 2012, este director general adjunct la Alico Asigurari.

Statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, este acţionarul majoritar al Transelectrica, deţinând 58,6882% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea deţine 13,499%.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.