Christie’s şi Colecţia Essl, în Săptămâna Artei din Londra

Şi anul acesta, Regent’s Park, din Londra, în culorile toamnei, îşi deschide porţile pentru cea de 12-a ediţie a Frieze Art Fair, cu cele trei secţiuni ale sale: Live Art, Focus şi Projects. 



Ca în fiecare an, structura Regent’s Park a fost redesenată, de data aceasta de Universal Design Studio

Astăzi se deschide Frieze Art Fair pentru colecţionari şi invitaţii de marcă. De mâine, până în 18 octombrie, Târgul va fi deschis pentru public. Toată lumea artei este interesată de acest târg ce a reuşit să recucerească publicul internaţional, cu cele două secţiuni ale lui, cea destinată artei contemporane şi cea dedicată creaţiilor mai clasice.

Gerhard Richter, Ferestre din Colecţia Essl, vândut cu 6,24 milioane de lire sterline

Cu o concentrare de galerii de calibru, ce aduc piese cu o valoare certă la preţuri în consecinţă, Frieze Art Fair atrage la Londra colecţionari din toată lumea.

Lansat în 2003, Frieze Art Fair primeşte în jur de 60.000 de vizitatori în fiecare an. La această ediţie participă 162 de galerii din Marea Britanie şi din alte 25 de ţări.

Încă dinainte de deschiderea pentru public, galeristul Marian Goodman a anunţat sold out pentru expoziţia sa Gerhard Richter. Artistul este, de altfel, vedeta mai multor licitaţii din această săptămână bogată în vernisaje.

Gerhard Richter, una dintre operele vândute de galeristul Marian Goodman

De la Casa de licitaţii Phillips la Sotheby’s şi Christie’s, vânzările “de seară” sunt pline de piese de prim eşalon, valori “de bancă”, pe care le caută cu frenezie colecţionarii în această perioadă, în timp ce vânzările “de zi” sunt pline de bijuterii la preţuri considerate mai abordabile.

Prima care a deschis licitaţiile în această Săptămână londoneză a Artei, cum este numită, a fost Casa Christie’s, care a propus 49 de piese din Colecţia Essl, pentru care s-a estimat o sumă de 40-60 de milioane de lire sterline. Un ansamblu de calitate care ar trebui să plaseze pe un alt palier artiştii scenei germane de la sfârşitul secolului al XX-lea, de la Gerhard Richter la Martin Kippenberger, Georg Baselitz, Alex Katz sau Markus Lüpertz.

Galeria Pace la Frieze Art Fair

Timp de 50 de ani, Karlheinz Essl, proprietarul lanţului de magazine “BauMax”, şi soţia sa au reunit în colecţia lor peste 7.000 de opere, pentru a dota un muzeu construit în 1999 la Klosterneuburg, lângă Viena. În urma unor afaceri dezastruoase, ei au pierdut însă controlul. În primăvară, pentru a salva aproximativ 4.000 de angajaţi ai antreprizei sale, omul de afaceri austriac a propus statului spre vânzare totalitatea colecţiei, estimată atunci la 250 de milioane de euro, însă fără succes. Un alt miliardar a cumpărat 60% din muzeu, familia păstrând restul. O parte a acestei fabuloase colecţii a ajuns acum la licitaţie.

Yoshimoto Nara, Portret cu ochiul acoperit

O secţiune importantă a Frieze Art Fair este Parcul de sculpturi, amenajat în English Gardens ale Regent’s Park. Plasate cu grijă, sculpturile realizate în materiale diverse, de la bronz şi beton la baloane cu helium, radiografiază creaţia contemporană. Printre artiştii participanţi se numără Caroline Achaintre, Reza Aramesh, George Condo, Michael Craig-Martin, Martin Creed, Gabriele De Santis, Matt Johnson, KAWS, Yayoi Kusama, Seung-taek Lee, Roelof Louw, Marie Lund, Fausto Melotti, Richard Nona, Not Vital, Kristin Oppenheim, Jaume Plensa, Ursula von Rydingsvard, Thomas Schütte şi Franz West.

Mickalene Thomas, Interior, Zebra with Two Chairs and Funky Fur

Pentru al treilea an consecutiv, Frieze Masters, dedicat artei vechi şi moderne, coincide cu târgul de artă contemporană. Frieze Masters etalează, în 130 de galerii, opere din perioada clasică până în anii 2000, lucrări cu o vechime de 7.000 de ani, ca un Idol neolitic, sau altele antice, precum o Afrodita, din secolul I î.Ch., alături de creaţiile foarte căutate, semnate de Turner, Rembrandt, Rubens, Degas sau Picasso.

Anul acesta a fost inaugurată o nouă secţiune, LIVE, pentru galeriile interesate de instalaţii şi performance. Expun şase galerii, plasate atât în standurile din Târg, dar şi în spaţii publice. Vor putea fi văzute, de exemplu, o instalaţie de Cerith Wyn Evans la ZSL London Zoo, sau Living Stage de Nick Mauss, creat cu The Northern Ballet. Secţiunea LIVE este susţinută de Alexander McQueen, sponsor asociat al Frieze London.

Sigmar Polkers, Indian, din Colecţia Essl

La Frieze London se vând şi se cumpără opere semnate de peste 1.000 de artişti din întreaga lume

Pace Gallery şi Lehmann Maupin din New York au anunţat deja primele vânzări în timpul avanpremierei pentru VIP-uri, printre care 19 piese de Cerith Wyn Evans, dar şi lucrări ale unui număr de 12 artişti, printre care Sol LeWitt, Alexander Calder, George Condo şi o piesă de Aurel Schmidt, starul Whitney Biennial din 2010.

Teoria de Eduardo Basualdo

Alături de opere de LeWitt, Calder, Condo, Schmidt, Galeria Pace a mai vândut deja lucrări ale unor artişti foarte căutaţi de colecţionarii americani şi europeni, cum ar fi Keith Coventry, Tim Eitel, Lee Friedlander, Lee Ufan, Adam Pendleton, Robert Ryman, Hiroshi Sugimoto, Zhang Huan, şi cinci piese de Yoshimoto Nara, printre care un mic portret pictat, din 2011, cu un personaj cu ochiul acoperit ca un pirat.

Lehmann Maupin a vândut, la rândul ei, toate cele şase ediţii ale gravurilor în aramă Golden ale Teresita Fernández, două picturi recente de Liu Wei, sculptura în porţelan Twice as Happy a Klarei Kristalova, o amplă pictură în tehnică mixtă de Mickalene Thomas, intitulată Interior: Zebra with Two Chairs and Funky Fur. Cumpărătorii au fost, potrivit galeristului, colecţionari din cele două Americi, din Europa şi din Asia.

Klara Kristalova, Twice Happy

În cadrul Târgului de Artă de la Londra sunt organizate o serie de discuţii cu figuri centrale ale lumii artei internaţionale, cum ar fi artistul de performance şi pictorul Bruce McLean, fotograful, câştigător al Premiului Pioneer, Trevor Paglen, şi Jon Ronson, cel mai bine vândut autor al The Psychopath Test, care vor vorbi, fiecare, despre cercetările şi zonele lor de interes artistic.

Piesă de ceramică de Edmund de Waal

La Frieze Masters, discuţiile se vor axa pe tema relaţiei artei contemporane cu piesele istorice, exemplificând cu ceramistul Edmund de Waal, cu Vegelin van Claerbergen, şeful Courtauld Gallery, şi Wim Pijbes, directorul Rijksmuseum.

Melanie Matranga, câştigătoare a Frieze Award

Anul acesta va fi inaugurat şi Frieze Artist Award, acordat unui artist pe cale de afirmare, care a realizat o lucrare importantă pentru programul Frieze Projects. Câştigătorul a fost deja anunţat: Mélanie Matranga, artistă din Paris. Lucrarea ei promite să fie cea mai incitantă din Târg, cuprinzând o serie de filme-document despre viaţa unui cuplu de artişti, realizate în Regent’s Park în timpul construirii Frieze London. În afara acestui proiect, Matranga a conceput şi o cafenea într-un moment de vârf, vizitată de cuplul din film, care care este accesibilă vizitatorilor Târgului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.