Christie’s vinde câteva imagini clasice ale suprarealismului

Nu mai puţin de 800.000 de dolari se aşteaptă specialiştii să adune Telefonul-homar şi canapeaua Mae West la licitaţia de la jumătatea lunii decembrie, când Casa de licitaţie Christie’s pune în vânzare cele două lucrări semnate de Salvador Dali.

Celebrul artist spaniol a realizat mai multe variante ale telefonului care în loc de receptor avea un homar. Privit ca una dintre imaginile tipice pentru suprarealism, obiectul cunoscut şi sub numele de Telefonul Afrodisiac a apărut în 1935, când Salvador Dali a combinat pentru prima dată două motive recurente în opera sa. Prima lucrare a fost deţinută de poetul şi colecţionarul englez Edward James, care îi oferise un salariu lunar lui Dali atunci când artistul traversa o perioadă mai grea din punct de vedere financiar. În schimb, Dali trebuia să ofere lucrări patronului său.

Iniţial, Dali a publicat o imagine în revista American Weekly cu explicaţia „Visnewyorkez – un bărbat găseşte un homar în loc de telefon”. Un an mai târziu, artistul a transformat ideea într-o sculptură pentru James. În total, nu mai puţin de 11 variante ale obiectului au fost realizate. Cinci dintre acestea erau colorate pentru a da impresia unui homar, dar şase au rămas albe. Telefonul-homar pus în vânzare de Casa de licitaţii Christie’s face parte din seria cu homari păstraţi imaculaţi. Preţul de vânzare este estimat să se stabilească între 150.000 şi 250.000 de lire sterline.

Canapeaua în schimb are numai 5 variante răspândite prin lume. Iar Dali a modelat-o după buzele actriţei sex simbol a anilor ‘20. Licitaţia este programată pentru 15 decembrie la Londra.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.