CIA a început să publice sintezele sale zilnice prezentate preşedintelui SUA

CIA a început să publice miercuri acele faimoase „informări zilnice destinate preşedintelui”, sinteze ale informaţiilor ultra-secrete pregătite special pentru şeful Casei Albe, începând cu cele concepute special pentru preşedinţii Kennedy şi Jonhson, între 1961 şi 1969. Cum se ştie, primul a fost asasinat la Dallas pe 22 noimbrie 1963, cel de al doilea succedându-i.

Aceste sinteze de numai câteva pagini, cunoscute sub numele „President’s daily briefs”, sunt considerate unul dintre simbolurile preşedintelui american. Ele sunt publicate pe site-ul CIA ca urmare a eforturilor de transparenţă făcute de preşedintelui Barack Obama, după cum a ţinut să precizeze directorul CIA, John Brennan, într-un discurs publicat pe site-ul agenţiei.

Ele au început să fie redactate pentru preşedintele John F. Kennedy, care, imediat după preluarea mandatului său, 20 ianuarie 1961, a constatat că nu i se aduceau la cunoştinţă informaţii importante ale serviciilor de informaţii. Sintezele „rezumau în câteva pagini orice informaţie care merita să ajungă la preşedinte”, a spus amintitul Brennan. Tradiţia, îmbunătăţită şi adaptată diferiţilor preşedinţi, a continuat până la Barack Obama, care acum le primeşte pe tabletele iPad, precizează Brennan.

Pentru directorul CIA, publicarea acestor documente este şi o ocazie de a arăta marelui public rolul crucial jucat de această agenţie pentru a informa şi lămuri preşedintele în timpul complicatei crize a rachetelor din Cuba sau al războiului din Vietnam. CIA a avut „curajul intelectual” de a face o descriere „cât mai ameninţătoare şi, după cum au dovedit-o evenimentele, cât mai precisă” a situaţiei din Vietnam, iritând anumiţi consilieri ai Casei Albe şi adesea cu riscul de a decepţiona un preşedinte care voia să creadă într-o ameliorare a situaţiei, a subliniat Brennan. „În 2015, CIA continua să descrie lumea cum voia ea”, a mai subliniat el.

Aceste afirmaţii au o rezonanţă cu totul particulară azi, când serviciul american de informaţii militare este zguduit de fronda unora dintre analiştii săi din Comandamentul Militar pentru Orientul Apropiat (Centcom), care s-au plâns că rapoartele lor privind războiul împotriva Statului Islamic sunt „înflorite”. Istoricii pot extrage lucruri interesante din aceste documente din care lipsesc adesea părţi cenzurate. Este cazul, de pildă, al celui din 10 aprilie 1962, făcut la două zile după referendumul din Franţa privind acordurile de la Evian, în care textul privind situaţia din Algeria este albit.

Condeiele CIA erau adesea caustice, cum arată o sinteză din 15 ianuarie 1969, care constată că generalul Charles de Gaulle, preşedintele Franţei, care decretase un embargo asupra armelor destinate Israelului, „aiurează” când afirmă că sovieticii îi vor urma exemplul în cazul armelor destinate Orientului Apropiat (era reacţia lui De Gaulle după ce Israelul „subtilizase” vedetele din portul francez Cherbourg pe care le comandase, dar pe care Franţa nu mai voia să le livreze în urma embargoului instituit-n.n.).

CIA putea concura şi un scriitor. Îmediat după moartea lui John F. Kennedy, cel ce i-a succedat la Casa Albă, Lyndon B. Johnson, a luat cunoştinţă pentru prima oară de sintezele confidenţiale ale agenţiei. Documentul CIA devine un adevărat poem, el îl citează pe Kennedy în faţa presei în momentul crizei rachetelor din Cuba. În coride, zice „poemul”, arenele sunt pline de specialişti în tauromahie, „dar doar unul e cel care ştie cum să ucidă taurul, spune textul adresat şefului Casei Albe.

Cele 2.500 de sinteze destinate preşedinţilor Kennedy şi Johnson sunt publicat pe site-ul CIA http://www.foia.cia.gov/collection/PDBs. Cele 2.500 adresate preşedinţilor Richard Nixon şi Gerald Ford vor fi publicate în 2016, a spus Brennan, care nu a precizat ce se va întâmpla cu cele adresate preşedinţilor următori. „Procesul va continua”, s-a limitat el să declare în încheiere.

Ar fi vorba despre următorii preşedinţi: Jimmy Carter, cu criza oastaticilor de la ambasada americană din Teheran şi tentativa eşuată de a-i elibera; Ronald Reagan, cu atentatul împotriva lui, „războiul stelelor”, acutizarea Războiului Rece şi căderea comunismului în Europa de Est; George H. W. Bush şi destrămarea URSS; Bill Clinton şi extinderea NATO spre Est, incluzând ţări foste membre ale Tratatului de la Varşovia; George W. Bush – războiul din Irak şi atentatele Al-Qaida din SUA; Barack Obama, retragerea trupelor americane din Irak şi Afganistan şi expansiunea mondială a jihadismului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.