CIA şi FBI ajută în secret guvernul de la Kiev?

O publicaţie germană afirmă că mai mulţi agenţi CIA şi FBI au ajutat Kievul să înăbuşe insurecţia pro-rusă din estul Ucrainei. La două zile după lansarea ofensivei armate în estul Ucrainei, împotriva militanţilor pro-ruşi din Slaviansk, săptămânalul german Bild am Sontag a scris că noul executiv de la Kiev este consiliat în secret de zeci de agenţi ai serviciilor americane.

Materialul publicat de Bild am Sontag citează oficiali din serviciile germane de securitate care spun că în acest moment există zeci de agenţi secreţi americani însărcinaţi să ajute guvernul interimar de la Kiev şi pe presedintele interimar Oleksandr Turcinov să lupte împotriva rebelilor separatişti din estul ţării, precum şi să creeze un sistem de combatere a criminalităţii organizate.

Totodată, mai mulţi agenţi specializaţi în analiza informaţiilor au fost însărcinaţi să depisteze unde se afla averea fostului preşedinte Viktor Ianukovici, mai scrie Bild.

Toţi agenţii americani lucreaza de la Kiev, fără ca vreunul dintre ei să se deplaseze in estul Ucrainei, unde au izbucnit recent violenţele.

Materialul publicat de Bild a fost citat copios de presa rusă, ca o confirmare a faptului că SUA sunt implicate în Ucraina. Aceste suspciuni au apărut imediat după vizita la Kiev a directorului CIA, John Brennan, în luna aprilie. Atunci, Casa Albă a precizat că nu a fost vorba decât de o vizită de rutină a şefului spionajului american.

Articolul a fost publicat de Bild am Sontag la câteva ore după eliberarea observatorilor OSCE, printre care şi patru germani, care a fost au fost ţinuţi ostatici mai bine de o săptămână de separatiştii pro-ruşi.

Presa occidentală arată că acest material publicat în Germania serveşte Rusiei în incercarea de a trece sub tăcere faptul ca Moscova însăşi este implicată în Ucraina la nivel de servicii secrete. “Este evident că Rusia, ca şi SUA, a trimis în zona oameni care să facă ca situaţia să basculeze în favoarea ei”, spune Eric Denece, director al Centrului francez de cercetare în intelligence, citat de Le Point. Totuşi, spune el, posibilitatea unei intervenţii militare în Ucraina este aproape exclusă, SUA fiind angajate într-o strategie de reechilibrare diplomatică în Asia. “Chiar dacă SUA nu vor să intervina, Washingtonul are obiceiul de a folosi companiile militare private, ceea ce pare mai plauzibil decât folosirea unor agenţi federali in Ucraina”, spune specialistul francez.

Acesta mai adaugă că menţinerea unei tensiuni ridicate în jurul crizei ucrainene nu este numai în interesul Moscovei. Potrivit lui Eric Denese, liderii de la Washington au tot interesul să joace această carte, însă fără a intra într-o confruntare directă cu Rusia. “Dacă Obama nu vrea să se implice puternic în Ucraina, Pentagonul estimează că această criză ar putea repune în discuţie numeroasele reduceri bugetare privind apărarea SUA. Din punct de vedere al serviciilor de informaţii americane, această criză permite trecerea pe plan secund a scandalului legat de interceptările NSA şi a scandalul privind implicarea CIA în spionarea Senatului SUA, care a iniţiat o anchetă asupra spionajului american. În cele din urmă, în timp ce NATO se pregăteşte să se retragă din Afganistan şi rolul alianţei este pus sub semnul întrebării, afacerea ucraineană permite o resolidarizare a ţărilor membre în jurul Statelor Unite.”

De aici şi declaraţia recentă a secretarului american al Apărării, Chuck Hagel, care a cerut celor 28 de state membre NATO să investească mai mult în apărare, pentru a face faţă Moscovei, în condiţiile în care SUA asigură acum aproape 70% din bugetul NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.