CIA ştia încă din vara trecută că ruşii îl ajută pe Trump în alegeri

În plină euforie a Administraţiei Trump după atacul împotriva unei baze militare siriene a venit o nouă ştire bombă pe frontul aprinsei dezbateri privind presupusa implicare a Rusiei în scrutinul prezidenţial din SUA. CIA ştia că Rusia s-a implicat în alegeri sprijinindu-l pe Donald Trump şi a informat aleşii încă din vara anului trecut, scrie în ediţia sa de joi influentul ziar „The New York Times”.

Aşa cum informează France Presse, ingerinţa rusă nu a fost făcută publică decât după alegerea lui Donald Trump, la 8 noiembrie, când serviciile de informaţii americane au denunţat public mâna Moscovei, ele concluzionând acest lucru într-o anchetă ordonată de preşedintele în exerciţiu, Barack Obama.

Potrivit ziarului „New York Times”, care citează foşti responsabili guvernamentali, informaţii clasate secrete au dezvăluit că există divergenţe de analize între CIA şi FBI, care se ocupă cu contraspionajul.Pentru înalţi responsabili ai poliţiei federale, piratările informatice la care au recurs serviciile de informaţii ruseşti în Partidul Democrat nu ar fi avut alt scop decât perturbarea alegerilor, şi nu determinarea alegerii miliardarului.

FBI a ajuns mai târziu la aceeaşi concluzie cu CIA. Cei îndreptăţiţi să primească cele mai secrete informaţii au fost inştiinţaţi la finele lui august- adică cu 10 săptămâni înaintea alegerilor- că s-au detectat posibile semne de înţelegere între anturajuul lui Donald Trump şi ruşi. Iniţiativa acestei informări i-a aparţinut lui John Brennan, care, pe atunci era şeful CIA.

Directorul FBI, James Comey, a dezvăluit, în cadrul unei audieri publice în Congres, că serviciul pe care-l conduce face o anchetă în acest sens, iar ea a început încă din iulie 2016 şi are în vedere legăturile dintre echipa lui Trump şi ruşii în timpul campaniei pentru prezidenţiale.În fine, cele două comisii pentru servicii secrete ale Congresului au lansat şi ele o anchetă pe aceeaşi temă.

Preşedintele Donald Trump a denunţat mereu şi cu vehemenţă acuzaţiile de conlucrare cu serviciile secrete ruseşti, iar până acum nu a apărut nicio dovadă publică în acest sens. Cu toate acestea, gen. Michael Flynn, care a ocupat pentru puţină vreme importantul post de consilier prezidenţial pentru securitate naţională, şi-a dat demisia după ce s-a aflat că, în decembrie, discutase la telefon cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak.Mai mult, el trebuie să fie audiat pe tema respectivă în cadrul anchetei oficiale deschise de FBI.

„FBI are informaţii care arată că apropiaţi ai preşedintelui Trump au comunicat cu agenţi ruşi” spre a influenţa campania electorală a doamnei Hillary Clinton, spunea CNN la 23 martie.Cum spunea cineva, în teorie, investigaţiile respective sunt secrete, dar oamenii vorbesc la „Washington Post”, „New York Times” ori CNN şi astfel apar la suprafaţă toate dedesubturile tenebroasei afaceri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.