Cinci funcţionari publici

Primul este Liviu Librescu, un fost om de ştiinţă, fizician, eminent profesor la Virginia Tech University din Statele Unite şi erou ajuns astăzi un bulevard din marele Bucureşti. La 16 aprilie 2007 el a împiedicat un maniac asasin să-şi continue crimele, după ce apucase să ucidă 32 de studenţi, şi a plătit cu viaţa, salvând alte zeci de vieţi tinere. Profesorul israeliano-româno-american Liviu Librescu, născut la Focşani, se afla la cursuri, adică performa funcţia şi datoria publică de dascăl şi astfel, în ultimele clipe ale vieţii sale, i-a învăţat pe oameni nu numai tainele fizicii, dar şi cele ale sufletului. I-a învăţat nobleţea unică a sacrificiului suprem, pentru ca vieţile altora să continue.

Al doilea funcţionar public din titlul acestui editorial este poliţistul-erou Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani), de la Brigada Rutieră a Capitalei (120 de oameni), căzut cu motocicleta într-o groapă lăsată deschisă pe Bulevardul Ştirbei Vodă din centrul Capitalei, decedat după puţină vreme şi înmormântat vinerea trecută, însoţit fiind pe ultimul drum de sute de colegi îmbrăcaţi în uniforme. Bogdan a dispărut ca antemergător la coloana oficială a ministrului Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, la 20 octombrie, pe la 7 seara, în drum spre casă. Au trecut, apoi, zile întregi, până când ministerul menţionat a poftit să dea publcităţii date despe cele întâmplate – de bună seamă au crezut că pot ascunde adevărul şi muşamaliza situaţia. Poliţistul-erou căzut la datorie a fost victima unor contractori neglijenţi şi inconştienţi, de la întreţinerea drumurilor publice, criminali din culpă maximă, precum şi a abuzului lipsit de raţiune şi aducător de moarte al unui vicepremier aflat în afara orelor de serviciu, adică în drum spre halatul şi papucii de casă. Adică Bogdan a fost victima unui personaj refulat şi complexat din vremurile pre-decembriste care, după mulţi ani de ordine primite de sus, de umilinţe şi mustrări de la tot felul de şefi, a biciuit până la capăt, pe ploaie, frig şi asfalt alunecos, un poliţist-erou, spre a-l duce acasă cu peste100 km la oră prin inima Bucureştiului.

Al treilea funcţionar public din titlu este însuşi vicepremierul Gabriel Oprea. Cel care dovedeşte că, în aceste clipe, securitatea naţională a României începe cu insecuritatea personală maximă a poliţiştilor din chiar preajma sa, cei care-l păzesc, cei din coloana vicepremierului însărcinat cu securitatea naţională (?!). Iată un paradox, urmează parodiile. Prima, halucinantă, ar fi că vicepremierul este mistuit de dorinţa de a avea catedre universitare şi de a conduce doctorate. De a fi ”profesor”, la fel cum a fost profesorul Librescu. Reuşeşte să fie o parodie patetică a eruditului căzut la datoria publică, datoria faţă de studenţii săi. La fel, general cu patru stele câştigate la serviciul de manutanţă, domnul Oprea a fost, este şi va rămâne o parodie de militar, neavând absolut nimic în comun cu spiritul şi statura poliţistului-erou dispărut zilele trecute în mod absurd, adică în slujba, până la capăt, a unui general-bufon încruntat, adică sanchi sever, adică şi mai sanchi un om profund, adică pasă-mi-te un om f.f. serios. Un general care începe să semene tot mai mult cu ”generalii” sud-americani fabricaţi de CIA şi făcuţi lideri în vreo ţară bananieră/cocotieră/petrolieră/cupriferă/guanoferă (îngrăşăminte naturale din găinaţ de păsări marine)/furnizoare de droguri etc. din America Latină.

Al patrulea funcţionar public în atenţie este preşedintele Klaus Iohannis. A doua zi după asasinarea profesorului-erou Liviu Librescu, fostul preşedinte al SUA, George W. Bush, l-a onorat în cadrul unui serviciu memorial şi a declarat: ”Acum două zile ne-a fost dat să vedem oroarea, dar şi acte extraordinare de curaj. Am văzut acest curaj întruchipat într-un profesor numit Liviu Librescu. În momentul când asasinul a încercat să intre pe uşă în sala unde profesorul îşi ţinea cursul, acest om brav a blocat-o cu trupul său şi, astfel, studenţii au avut timp să fugă prin ferestre. În această Zi a Amintirilor, acest supravieţuitor al Holocaustului şi-a sacrificat propria sa viaţă ca alţii să poată trăi. Iar în această dimineaţă noi, aici, îi onorăm amintirea şi suntem mai puternici, învăţând din pilda sa”. La două zile după dispariţia poliţistului-erou Bogdan Gigină, preşedintele Iohannis nu a rostit nici un cuvânt despre oroare, despre curaj, nelegalitate, bravură, impostură, sacrificiu, maimuţăreală, onoare, despre anticul Plaut şi a sa comedie Soldatul fanfaron, despre amintiri, soldăţei de plumb cu stele de tinichea şi despre pilde pentru ceilalţi. Abia după o săptămână, l-a invitat pe premierul Victor Ponta să ia, în sfârşit, o poziţie faţă de toate cele întâmplate.

Al cincilea funcţionar cu datorii uriaşe faţă de public este premierul Victor Ponta. Premierul tace.

Demnitatea, onoarea şi demisia au murit în România. Guvernul Victor Ponta, premier, vicepremier şi miniştri câţi or fi le cântă prohodul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Radu Toma 73 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.