Cine a făcut celebri băieții de cartier

Prima expoziție din lume de street art pe acoperișuri se deschide pe 13 octombrie în Pantelimon, România. Trei zile de artă gigantică pe acoperișuri, live art, proiecții de film, conferințe, workshopuri, dans, muzică live și mult mai mult de atât. Fotoreporterul de la New York Post care a scos graffiti-ul american din anii ‘70 în lume și l-a făcut celebru vine pentru prima dată în România. Zilele Uriași de Pantelimon are loc până pe 15 octombrie.

Potrivit organizatorilor, „cea mai mare expoziție de picturi pe acoperișuri din sud-estul Europei nu putea să aibă loc fără cea care a convins lumea, prin fotoreportajele ei, că graffiti este mai mult decât o artă, este o formă de exprimare socială a celor care nu au acces în galeriile consacrate. Martha Cooper, celebra fotoreporteră americană, vine în București la Uriași de Pantelimon însoțită de cele mai noi fotografii ale ei.
Martha a crescut cu aparatul de gât de la trei ani. A fost voluntar în Corpul Păcii în Thailanda, a colindat cu motorul din Bangkok până la Londra, a obținut o diplomă în antropologie de la Oxford, a fost intern la National Geographic, iar apoi, prima femeie fotoreporter la New York Post. A învățat să facă fotografii pe film, să developeze și să care după ea echipamente grele, dar s-a adaptat și la noile tehnologii, astfel că acum, la 74 de ani, a ajuns să fotografieze și cu telefonul.

Martha Cooper

Azi în New York, mâine-n toată lumea

În anii ‘70, într-un New York devastat de sărăcie și părăsit de pătura de mijloc, Martha a început să documenteze viața băieților de cartier care-și petreceau timpul „vandalizând“ zidurile sau trenurile de metrou, adică făcând graffiti. Așa a intrat Martha în cultura hip hop și în street art, înainte de a ști chiar și cei care creau că este vorba de o formă de artă. A publicat prima carte cu fotografie documentară despre graffiti în 1984 – Subway Art. – urmată, zece ani mai târziu, de una prin care credea că marchează moartea graffiti-ului – R.I.P.: New York Spraycan Memorials. America se cam plictisise de graffiti. Timp de 20 de ani, până când a ajuns în Europa, era convinsă că a fost un fenomen specific New York-ului devastat și că în niciun alt oraș nu s-ar putea întâmpla așa ceva. Abia când a ajuns în Germania a aflat cât de mult contribuise ea însăși la faima acestei mișcări. La București, Martha Cooper va expune fotografii celebre din cariera ei de mai bine de 40 de ani, dar și imagini dintr-un proiect recent.

În programul Zilelor Uriași de Pantelimon, expoziția Martha Cooper poate fi văzută sâmbătă și duminică, 14-15 octombrie, de la 10.00 la 22.00, în spațiul cultural Make a Point (Șos. Morarilor nr. 1). O discuție cu fotografa are loc duminică, de la 19.00, în spațiul Make a Point din Pantelimon.Potrivit descrierii oficiale a evenimentului, Make a Point are experiență de 10 ani atât în proiecte de regenerare și reconversie de spațiu industrial, intervenție culturală, cât și în realizarea de proiecte artistice, acolo unde accesul la cultură este limitat sau îngrădit (mai ales prin lipsa infrastructurii publice). Organizația Make a Point a transformat secția de repasat a fabricii de textile Postăvăria Română în spațiu expozițional modern, sală de proiecție, bibliotecă și videotecă, și a transformat vechiul turn de apă al fabricii într-o instalație artistică unică în oraș, păstrându-i totodată funcțiunile utilitare.

Uriași de Pantelimon a demarat în 2016 ca un proiect-pilot, în cadrul căruia a fost finalizată prima pictură pe un acoperiș al Postăvăriei, de către artiștii BoeMona, arată un comunicat de presă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.