×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 06:54
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Misterele DNA
Cine blochează dosarul lui Liviu Dragnea
Liviu Dragnea face şi desface şi DNA îi ţine dosarul
Liviu Dragnea face şi desface şi DNA îi ţine dosarul

După cum se știe, președintele PSD și al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv (doi ani de închisoare cu suspendare condiționată) pentru implicare în fraudarea referendumului din iulie 2012 privind demiterea fostului președinte al României Traian Băsescu. Dosarul a fost demarat în vara anului 2012, imediat după referendum, și a fost instrumentat în mare parte în cursul anului respectiv, când procuror-șef al DNA era Daniel Morar.

Rechizitoriul acestei cauze a fost emis în octombrie 2013, când procuror-șef al DNA era Laura Codruța Kovesi. Dosarul a fost instrumentat de procurorii Lucian Papici (șeful Secției de cercetare a faptelor de corupție) și Gheorghe Bocșan, care au fost colegi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, iar la DNA au devenit oamenii de încredere ai fostului procuror-șef Morar. După preluarea șefiei DNA de către Laura Codruța Kovesi, s-au reîntors amândoi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș. Procurorul Gheorghe Bocșan a demisionat din DNA la sfârșitul anului 2013, se spune că în urma șantajării lui cu aspecte privind orientarea sa sexuală. Procurorul Lucian Papici a plecat din DNA la sfârșitul lunii august 2015, solicitând transferul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis redeschiderea urmăririi penale în două dosare instrumentate de DIICOT în care era vizat pentru complicitate la trafic cu minore și spionarea soției sale cu dispozitive electronice ilegale.

Dosarul „Bombonica“

În vara anului 2016, Liviu Dragnea a fost inculpat și trimis în judecată de către DNA pentru instigare la abuz în serviciu și fals intelectual, reținându-i-se în sarcină că, în calitate de președinte al Organizației județene Teleorman a PSD, a folosit, în mod permanent, la sediul județean al partidului, două angajate de la Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, unde au fost pontate fictiv și retribuite. Direcția pentru Asistență Socială și Protecția Copilului era subordonată Consiliului Județean Teleorman, la care Dragnea a fost președinte, iar funcția de director al acestei instituții a fost deținută în perioada respectivă de soția sa, Bombonica. Dosarul a fost constituit în urma autodenunțului directoarei care i-a succedat soției lui Dragnea în funcția de director. Dosarul se află actualmente în stadiu de judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce i-au fost respinse cererile și excepțiile invocate în procedura de cameră preliminară. În cazul în care va fi găsit vinovat, verdictul va fi închisoare cu executare în penitenciar, nemaiputând beneficia de o condamnare cu suspendare. Mai ales că trei coinculpați din dosar (fosta directoare a Direcției pentru Asistență Socială și Protecția Copilului și cele două angajate) au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu procurorii, care le-au fost admise de completul de judecată de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Îngerii păzitori“ ai lui Daddy

Multă lume se întreabă de ce este tergiversată finalizarea acestui dosar important atât prin prisma prejudiciului, cât și prin prisma persoanelor implicate, având în vedere că au trecut patru ani de la înregistrarea sa. Să fi reușit Dragnea o păsuire prin prisma relațiilor pe care le-a stabilit cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, și cu șeful operativ al SRI, generalul Florian Coldea, cu care s-a întâlnit și a discutat în locații ale SRI, potrivit afirmațiilor jurnalistului Dan Andronic și fostului premier Victor Ponta? În prima parte a anului 2015, un cunoscut jurnalist de la Kamikaze, care se afla în relații apropiate cu Laura Codruța Kovesi, mi-a mărturisit că a întrebat-o pe șefa DNA despre acest dosar și că aceasta i-a spus că există și că se lucrează în vederea finalizării sale. Au mai trecut însă doi ani și nu s-a mai auzit nimic despre acest dosar. Să fi fost pus la păstrare pentru a-l ține pe Dragnea în lesă, având în vedere și că a devenit între timp președintele atotputernic al celui mai mare partid din România?

Conform unor surse din servicii judiciare, Liviu Dragnea ar avea „îngeri păzitori“ în DNA printre „locotenenții” procurorului-șef Laura Codruța Kovesi, care au încercat să-l protejeze în acești ani, mai ales referitor la acest dosar. În acest sens, este vehiculat în primul rând numele procurorului Marius Iacob, actualmente procuror-șef adjunct al DNA, care este omul cel mai de încredere din DNA al Laurei Codruța Kovesi, care l-a adus în această instituție de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, unde i-a fost adjunct în perioada în care a deținut funcția de procuror general al României.

Marius Iacob a fost mâna dreaptă a lui Kovesi atât la Parchetul General, cât și la DNA, ocupându-se de problemele delicate ale acesteia și ale instituțiilor pe care le-a condus, inclusiv de realizarea unor comenzi speciale. În calitate de adjunct al lui Kovesi, Iacob a fost cel care a înregistrat plângerea fostei președinte a Înaltei Curți de Casație și Justiție Livia Stanciu, în urma căreia a fost instrumentat de DNA dosarul de șantaj împotriva Marianei Rarinca, fostă angajată a soțului său și apropiată a familiei. Iacob a fost văzut frecvent în vizită la Livia Stanciu în sediul Înaltei Curți, unde transmitea probabil dorințele și comenzile șefei sale Laura Codruța Kovesi.

„Filiera“ Tel Drum

Liviu Dragnea are însă la DNA un dosar mult mai mare și mai grav, care privește afaceri de anvergură în care a fost implicat în ultimii ani. Obiectul acestui dosar îl constituie afaceri derulate prin firme controlate (ca Tel Drum Alexandria sau 3T Construct Piatra Neamț) în mai multe județe (Teleorman, Constanța, Neamț, Suceava, Satu Mare, Giurgiu, Olt, Mehedinți, Dolj, Buzău, Maramureș), cu concursul unor președinți sau vicepreședinți de consilii județene ori primari obedienți din PSD.

Este vorba, în principal, despre lucrări de asfaltare de drumuri, aducțiune de apă și canalizare, modernizare de aeroporturi, pentru care au fost obținute finanțări europene. Pentru astfel de lucrări au fost alocate sume mari, îndeosebi în perioada în care Dragnea a fost vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale. Potrivit investigațiilor efectuate până acum, SC Tel Drum Alexandria a aparținut unor apropiați ai lui Liviu Dragnea: societatea a fost preluată după privatizare de fostul său coleg de liceu Marian Fiscuci, iar ulterior a fost preluată de doi foști colegi de facultate și de o formație rock, Lucian Liviu Dobrescu și Mugurel Ghiorghiaș. SC 3T Construct Piatra Neamț este o societate comercială care a fost preluată din 2011 de directorul general al Tel Drum, Petre Pițiș, un alt apropiat al lui Dragnea, care deține 70% din capitalul social. La un moment dat, acest dosar era înregistrat la DNA sub nr. 221/P/2013 și privea, printre altele, și afaceri derulate de firmele Tel Drum și 3T Construct în județul Satu Mare.

Ascensiune rapidă

De altfel, potrivit acelorași surse, Marius Iacob (foto) a avut o ascensiune rapidă după executarea unei comenzi politice, în perioada în care deținea funcția de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Iacob s-ar fi implicat atunci în soluționarea favorabilă a unui dosar care-l privea pe prietenul italian al fiicei mai mari a ex-președintelui Traian Băsescu, Ioana, care era cercetat într-un dosar pentru infracțiuni de circulație de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.

Întrucât în dosarul respectiv se prefigura o trimitere în judecată urmată de o condamnare, ar fi apelat la Iacob codirectorul SPP, Lucian Pahonțu, spunându-i că „este rugămintea domnului președinte“. Iacob ar fi solicitat personal dosarul spre analiză și a cerut închiderea lui, fapt care a fost îndeplinit de procurorii din subordine. Pentru a fi convingător, Iacob l-ar fi sunat personal, în fața prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pe generalul Pahonțu, căruia i-a spus: „Transmite că totul s-a rezolvat“. Dacă această implicare a procurorului Iacob este reală, aceasta se traduce în termeni penali în infracțiunea de folosire a influenței și autorității în scopul obținerii unui folos pentru altul. Cert este că, după această implicare favorabilă, a urmat ascensiunea profesională a procurorului Iacob: a fost promovat procuror-șef al celei mai importante secții din Parchetul General, Secția de urmărire penală și criminalistică, după numirea lui Kovesi în funcția de procuror general al României, apoi prim-adjunct al procurorului general și în final procuror-șef adjunct al DNA.

Dar să vedem legăturile în baza cărora Marius Iacob este suspectat că l-ar proteja pe președintele PSD, Liviu Dragnea, în voluminosul dosar Tel Drum – 3T Construct. În primul rând, există date că Iacob are rude în județul Teleorman, care se află în relații de prietenie cu rudele și îndeosebi cu socrul lui Liviu Dragnea, Petrache Prodana, care a fost unul din cei mai mari legumicultori și unul din cei mai bogați oameni din județ înainte de 1989. În al doilea rând, Iacob se află în relații de prietenie cu principalul avocat al lui Liviu Dragnea, Marian Nazat (foto), teleormănean la origine, cu care a fost coleg la Parchetul Capitalei, unde au fost amândoi procurori criminaliști. Un alt procuror suspectat că l-ar putea favoriza pe Liviu Dragnea este Paul Dumitriu, care deține actualmente funcția de procuror-șef adjunct al Secției de cercetare a infracțiunilor asimilate faptelor de corupție din DNA, secție la care se află în instrumentare dosarul Tel Drum – 3T Construct. Dumitriu a fost consilier al ex-ministrului Justiției Monica Macovei, calitate în care a fost desemnat de aceasta în comisia de inventariere a arhivei SIPA împreună cu judecătorul Vasilică Dănileț.

Mai recent, Dumitriu a fost în atenția opiniei publice întrucât a supervizat instrumentarea dosarului OUG 13 și a fost subiectul unui scandal cauzat de o stenogramă din care rezulta că promitea „un cap în gură“ unui martor dintr-un alt dosar. Procurorul Dumitriu are origini teleormănene și este posibil să aibă conexiuni cu Liviu Dragnea sau cu apropiații acestuia. O altă legătură cu liderul PSD este faptul că procurorul Dumitriu a lucrat mulți ani și îndeaproape cu ofițerul de poliție judiciară Dan Emil Manolachi, care a fost arestat, trimis în judecată și condamnat pentru că a încercat să îi transmită lui Dragnea, prin secretarul de stat Valentin Preda, adresa SRI semnată de generalul Coldea cu privire la afacerea 3T Construct de la Apaserv Satu Mare.

Procurorul-șef Laura Codruța Kovesi le reproșa recent unor subalterni că stau „cu curul“ pe dosare importante de mai mulți ani. Îi oferim acum ocazia să clarifice și să spună cine stă cu fundul, de vreo patru ani, pe dosarul cel mai voluminos și important în care este vizat președintele PSD și al Camerei Deputaților. Având în vedere și premisele că dosarul referendumului a fost întocmit de oamenii fostului procuror-șef Daniel Morar, iar dosarul aflat în curs de judecată a trebuit să fie instrumentat în urma unui autodenunț.

Comisarul european Corina Creţu l-a sprijinit pe vărul său Dan Stegerean într-o finanţare de 108 milioane euro pentru Satu Mare. Firma 3T Construct i-a pus punct

Afacere de 7 milioane euro

Este vorba despre atribuirea de către Consiliul Județean Satu Mare, către firma Tel Drum, în condițiile participării a 10 firme la licitație, a unei lucrări de modernizare a unui drum județean, denumit Autostrada Țării Oașului, în valoare de 9 milioane euro, și de atribuirea de către Primăria Municipiului Satu Mare a unei lucrări de extindere stație de epurare, în valoare de 7 milioane euro, firmei 3T Construct. Lucrarea face parte dintr-un program cu finanțare europeană în valoare de 108 milioane euro, având ca obiect introducere apă și canalizare în municipiul Satu Mare, realizat pentru operatorul local Apaserv, la care director general este Dan Stegerean, văr cu Corina Crețu, pe care Dragnea a susținut-o pentru funcția de comisar european pentru Politici Regionale. Afacerea cu firma 3T Construct Piatra Neamț a constituit obiectul unei adrese de informare transmise procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de către prim-adjunctul directorului SRI, generalul Florian Coldea, care a fost devoalată în presa națională în primăvara acestui an. Adresa respectivă a fost transmisă în data de 25 iulie 2013, la câteva zile după înregistrarea dosarului nr. 221/P/2013.

Valer MarianPublicat Vineri, 30 iunie 2017
36325
 | 22
 | 31
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
escu
0
Coane Valerică, ești prea pătimaș și verzi infractori peste tot. Nu că Dragnea nu ar fi lins și el degetele scăpate în borcanul cu miere, dar alții au furat de la buget fără să facă nimic în folosul statului și nu fac pușcărie sau fac de ochii lumii, banii rămânându-le în buzunar fără a fi confiscați. Apoi, despre referendum, toată lumea știe că a fost un dosar comandat. Dacă are protecție? Este posibil să fie aplicată rețeta cu Johannis? Poate o fi având și el o Livia Stanciu.
Publicat Duminică, 02 iulie 2017
+Răspunde
Radu Humor
+1
Cei care reuşesc să dea ţeapă acestei făcături birocratice numită UE ar trebui recompensaţi !
Publicat Sâmbătă, 01 iulie 2017
+Răspunde
Nastratin @ Radu Humor
+2
Bre Ivane , cand Rusia ne va da aproape 8 miliarde de euro , asa cum putem lua acum de la UE , atunci sa sa veniti sa spuneti ca UE este o facatura birocratica ! Ca nu ii luam , asta se datoreza teparilor din Romania platiti de Putin ! Numai ca teparii astia nu dau teapa UE , ci Romaniei ! Ceea ce si vrea piticul atomic !
Publicat Sâmbătă, 01 iulie 2017
+Răspunde
VIORICA
+1
CINE NU ESTE JUDECAT DE JUSTITIE CA NU SE VREA VA FI JUDECAT DE POPOR ..............
Publicat Vineri, 30 iunie 2017
+Răspunde
Nastratin
+3
Pai Marius Iacob e specialist in ingropat dosare ! Daca imi aduc bine aminte a ingropat dosarul ,, sinuciderii '' lui Erbasu si dosarul ,, sinuciderii '' lui Anghelescu ! Si mai sunt cateva !
Publicat Vineri, 30 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
-4
LA PUSCARIE CU PENALUL RECIDIVIST MILIOMAR IN EURO BUGETAR FA DRAGNEA !!!!!!!
Publicat Vineri, 30 iunie 2017
+Răspunde
Amy
+10
Multinationalele sa plece in Guinea Bissau unde vor fi obligati fortati sa plateasca T A X E! RO a devenit gunoi mondial, mai rau decat tarile bananiere subsahariene si acestio HOTI cu gulere albe continua sa se faca ca ploua. Luati de umeri si trimisi la origine!
Publicat Vineri, 30 iunie 2017
+Răspunde
a lu ' Bercea
-4
și dacă se dă tumba de zece ori ;pușcărie tot o să facă...are prea mulți „amici” care-l vor în pușcărie...și o să facă la „greu” ! ...e naiv dacă crede că-l poate scăpa cineva ...doar să „facă” ca Ghiță...
Publicat Vineri, 30 iunie 2017
+Răspunde
ZORO
-2
EL ESTE UNUL DIN EXPONENTII STRCACIUNII NEAMULUI, POPORULUI , AL GUNOAIELOR SI RAMASITELOR ATI LA GUVERNAREA TARII CU 25% DE VOTURI ALE CELOR DEBUSOLATI DIN TOTALUL CELOR CU DREPTE DE VOT.
Publicat Vineri, 30 iunie 2017
+Răspunde
CAP LIMPEDE
+10
mai nene,consuman tone de rahat tot mazgalind din toate pozitiile. Ca platitor de taxe in avans care sunt eu [pentru bonus] vreau sa stiu= acest teldrum a asfaltat pe ploaie cu galeata? profitand de nebagarea de seama a furat capace? in loc de ciment a BETONAT CU IPSOS? daca da e nasol dar daca nu,adica si-a facut treaba mai bine ca cotzcarii[sic] italieni,lasa-i nene,ca romani get-beget sa-si vada de treaba. ca si-n teleorman sunt romani,nu costoboci.
Publicat Vineri, 30 iunie 2017
+Răspunde
anado tauriga
+7
iubiţi-vă şi înmulţiţi-vă, că a voastră este România, cu proştii ei cu tot...
Publicat Vineri, 30 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Consultare națională despre planul Soros
Publicat acum 13 ore şi 48 minute
Pop, trântă dură cu baronilor manualelor
Publicat acum 17 ore şi 35 minute
Lavrov, despre sancțiunile SUA impuse Iranului
Publicat acum 21 ore şi 13 minute
PSD, reacție explozivă la anchetarea lui Shhaideh
Publicat acum 16 ore şi 40 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 10 ore şi 47 minute