Cine cercetează contractele lui Valeriu Stoica cu instituțiile statului român

Pentru că Dan Șova este la un pas de a fi arestat pentru 5000 de euro pe lună, de ce nu ar fi de cecrcetat și contractele cabinetului lui Valeriu Stoica de 15 milioane de euro într-un an.

Vaca de muls a avocatilor PDL a murit: Valeriu Stoica taxează statul român cu 15 milioane euro pe an

Decizia premierului Victor Ponta de a interzice instituțiilor statului care au angajați juriști să mai apeleze la asistență juridică externalizată, a stârnit o furie teribilă în rândul PDL și al avocaților pedeliști abonați la contractele cu statul.

Ministerul Finanţelor, Ministerul Mediului, SRI, SIE, Nuclearelectrica, ANRE şi alte instituţii ale statului au virat în conturile vicepreşedintelui PDL, Valeriu Stoica, într-o perioadă de doar 18 luni, o sumă de peste 15 milioane euro! Cel care este prezentat insistent ca fiind ideologul-şef al liberalismului în România este în fapt un campion al afacerilor cu statul român.

Ca să nu mai vorbim de cel mai recent exemplu de contract generos pe care l-a primit Stoica de la o autoritate centrală a statului. Este vorba de contractul de asistență juridică despre care a vorbit Victor Ponta chiar în această săptămână, contract primit de Casa de Avocatură Stoica& Asociații de la Poșta Română, una din instituțiile statului aflată într-o situație financiară dezastruoasă. Premierul Ponta a explicat în conferința de presă de după ședința de guvern de miercuri faptul că Poșta Română a pierdut suma de 100 milioane euro într-un urma unui proces în care instituția era reprezentată de casa de avocatură a lui Valeriu Stoica. Ponta a mai dezvăluit că avocații de la Stoica& Asociații nu s-au prezentat nici măcar o dată în instanță pentru a reprezenta Poșta Română. Din informațiile cotidianul.ro valoarea acestui contract atribuit de Poșta Română firmei de avocatură a lui Valeriu Stoica este de aproximativ 1 milion de euro.

Cotidianul.ro vă prezintă și alte contracte de asistenţă juridică importante obţinute de Valeriu Stoica, de la diferite entităţi publice. Vorbim deocamdată doar de acelea obținute de Stoica& Asociații în perioada decembrie 2008 – octombrie 2009.

În 27 septembrie, Ministerul Mediului prin Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial de Mediu (AMPOS Mediu) a atribuit un contract de 1.650.250 lei pentru asistenţă juridică. Casa de avocatură a vicepreşedintelui PDL, Stoica&Asociaţii, este una dintre cele cinci firme de avocatură care au primit acest contract. Stoica&Asociaţii urmează să încaseze suma de 250.000 euro din acest contract cu Ministerul Mediului. (n.red. evident că şi celelalte case de avocatură Raţiu&Raţiu, Cabinet individual de avocatură Cătălina Marcu sau Boştină şi Asociaţii sunt recunoscute ca fiind apropiate de PDL. Raţiu&Raţiu chiar a contribuit în mod oficial la campania electorală a PDL din 2009 cu suma de 12.000 lei, iar cabinetul Cătălinei Marcu este unul din cabinetele de avocatură cele mai favorizate în regimul Băsescu-Boc-Udrea, aşa cum s-a putut constata din dezvăluirile publicate în data de 16 noiembrie 2010 de cotidianul.ro.

Firma de avocatură a lui Stoica a mai primit și alte contracte generoase de la Ministerul Mediului. În 2009, în luna noiembrie, după ieşirea PSD de la guvernare, în plină campanie electorală, în acea perioadă în care miniştrii PDL erau călare pe câte două ministere, Stoica&Asociaţii a primit de la Ministerul Mediului, condus interimar de Elena Udrea, tot prin prin Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial de Mediu (AMPOS Mediu), un contract de asistenţă juridică în valoare de aproximativ 4 milioane euro. În stilul lipsit de transparenţă cu care ne-au obişnuit foștii guvernanți de la PDL, acest contract nu a fost niciodată publicat nici pe site-ul Ministerului Mediului şi nici pe SEAP.

Valeriu Stoica a reprezentat în instanțe şi compania de stat Nuclearelectrica SA, condusă în acea perioadă de colegul său de partid, Pompiliu Budulan. Raportul Curţii de Conturi spunea în 2010 că Nuclearelectrica SA a cheltuit pentru aceste servicii avocaţiale externe cheltuieli în cuantum de 7.060.001 lei, adică aproximativ 1,6 milioane euro.

Şi Agenţia Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei a apelat la serviciile juridice oferite de Stoica&Asociaţii, firma de avocatură a ideologului PDL câştigând în 18 luni 2.135.000 lei, echivalentul a 500.000 euro.

Tot în 2009, Imprimeria Naţională, autoritate aflată în subordinea Ministerului Finanţelor, a atribuit un contract de asistenţă juridică societăţii de avocatură Stoica& Asociaţii, în valoare de 3.010.350 lei, adică aproximativ 705.000 euro. Reamintim faptul că în 2009 Ministerul Finanţelor Publice era condus de pedelistul Gheorghe Pogea, coleg de partid cu avocatul Valeriu Stoica.

Stoica reprezinta în instanţe şi interesele Serviciului Român de Informaţii, şi de şase luni, şi pe cele ale Serviciului de Informaţii Externe. Conform aceluiaşi raport al Curţii de Conturi, cheltuielile făcute de SRI, în perioada decembrie 2008-octombrie 2010, cu aceste servicii externe de avocatură prestate de Stoica&Asociaţii se ridicau la suma de 4.265.500 lei, echivalentul a 907.553 euro.

Tot din raportul Curţii de Conturi din 2010, s-a putut vedea că fostul ministru al Justiţiei nu dă înapoi nici de la mize mai mici, la nivel local. De pildă, casa de avocatură a lui Valeriu Stoica a reprezentat în instanţe, în anul 2010, Direcţia Silvică Bacău, contra unui onorariu de 80.000 euro.

Desigur, acestea sunt doar câteva dintre contractele importante obţinute de avocatul pedelist Stoica de la instituţiile statului, multe dintre contractele nedescoperite încă de presă fiind ţinute la secret, din raţiuni pe care numai cei aflaţi la putere le ştiu.

Hârşitul politician Valeriu Stoica, cel care predică peste tot despre cinstea şi curăţenia lor, a celor din PDL, probabil tot în spiritul acestei „curăţenii” morale, a „omis” să posteze pe site-ul firmei sale de avocatură, la secţiunea Portofoliu de Clienţi, lunga listă a instituţiilor şi companiilor de stat pe care le reprezintă în instanţă. Oricine intră pe site-ul www.stoica-asociatii.ro poate vedea că la secţiunea Portofoliu de Clienţi există un singur capitol care cuprinde doar lista clienţilor din mediu privat, din 1995 până în 2008. Într-un fel e de înţeles de ce portofoliul de clienţi din mediul privat al Stoica&Asociaţii se opreşte în anul 2008. Din decembrie 2008, de când PDL s-a instalat la putere la toate nivelurile statului, vicepreşedintele pedelist Valeriu Stoica s-a aplecat cu precădere spre contractele de tipul celor de mai sus, devenind un fel de unic avocat de serviciu al statului condus de Traian Băsescu şi Emil Boc.

Cotidianul.ro a contactat mai multe nume sonore din avocatura românească, pentru a face o estimare cât mai apropiată de realitate a sumelor câştigate de Valeriu Stoica, în doi ani, din contractele de asistenţă juridică cu diverse instituţii şi companii de stat. În baza informaţiilor oficiale şi a informaţiilor provenite din interiorul sistemului juridic românesc, avocaţii bucureşteni consultaţi de cotidianul.ro au estimat că societatea de avocatură Stoica&Asociaţii a câştigat în doar doi ani, din contractele cu statul român, peste 15 milioane euro!

Firește că PDL are mai mulți avocați conectați la borcanul cu miere al bugetului public. Iar una din societățile de stat care a fost extrem de generoasă cu avocații pedeliști în timpul guvernărilor PDL este Hidroelectrica. Astfel, din decembrie 2008 până în octombrie 2010, SC Hidroelectrica SA a efectuat cheltuieli cu serviciile externe de avocatură în cuantum de 7.570.225 lei, adică 1,7 milioane euro, reprezentând o sumă de 8 ori mai mare decât aceea plătită pentru salariile personalului juridic propriu. Această informaţie apare în raportul din octombrie 2010 al Curţii de Conturi privind situaţia cheltuielilor efectuate cu angajarea unor servicii externe de asistenţă juridică în instituţiile centrale ale statului.

Din același Raport al Curții de Conturi pe 2010, au ieșit la iveală sumele uriașe pe care Hidroelectrica le-a plătit pe contracte de asistenţă juridică atribuite doar acelor case de avocatură arondate cercurilor de interese ale PDL – la fel ca şi „surata” sa, Nuclearelectrica SA. În timp ce Nuclearelectrica şi-a lăsat toate chestiunile juridice, în valoare de vreo 1,6 milioane euro, pe mâna biroului de avocatură al ideologului PDL Valeriu Stoica, Hidroelectrica condusă de fostul pesedist, acum pedelist de marcă, Mihai David a atribuit contracte de asistenţă juridică unui număr de două case de avocatură. Ambele portocalii, desigur.

Astfel, firma de avocatură Ţuca, Zbârcea & Asociaţii, contractată de Hidroelectrica pentru a pregăti paşii pentru înfiinţarea Hidroenergetica (mamutul energetic nefuncţional născut de mintea lui Videanu), a primit în doar şase luni suma de 875.000 euro. Reamintim că Ţuca, Zbârcea & Asociaţii a primit în perioada decembrie 2008-octombrie 2010 mai multe contracte de asistenţă juridică şi de la Ministerul Finanţelor, şi de la CNADNR, în valoare totală de peste 3,4 milioane euro. În mediul politic şi în lumea avocaţilor bucureşteni este de notorietate prietenia strânsă dintre titularii acestei case de avocatură şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, tătucul pe linie energetică şi financiară al „băiatului deştept” Mihai David, fostul director general al Hidroelectrica.

Cea de-a doua firmă de avocatură care a câştigat bani frumoşi, în jur de 240.000 euro pentru nimic practic, de la Hidroelectrica, este Biroul Individual de Avocatură Cătălina Marcu. Firma de avocatură a acestei doamne a primit contracte de asistenţă juridică şi de la Ministerul Mediului, şi de la Ministerul Dezvoltării, în valoare totală de peste 300.000 euro. Toate aceste contracte au fost atribuite în perioada decembrie 2008-octombrie 2010.

Poate acum începe să devină mai clar de ce sunt atât de virulenți pedeliști și oficinele lor de presă ( hotnews.ro și EVZ ) în privința hotărârii pe care a luat-o miercuri Victor Ponta de a interzice instituțiilor statului care dispun de angajați juriști să mai apeleze la serviciile firmelor de avocatură.

Publicat Sâmbătă, 26 mai 2012

Valeriu Stoica, afaceri cu Ministerul Mediului de 250.000 de euro

Casa de avocatură a lui Valeriu Stoica, vicepreşedinte PDL, face parte dintr-un grup de case de avocatură care au semnat un contract de asistenţă juridică pentru 250.000 de euro cu Ministerul Mediului.

Ministerul Mediului a încheiat un contract de asistenţă juridică cu un grup de case de avocatură printre care se află şi cea fondată de Valeriu Stoica pentru suma maximă posibilă, adică 250.000 de euro. Asta în condiţiile în care atribuirea se făcea pe criteriul „preţului cel mai scăzut”. Potrivit acestui contract, avocaţii firmei lui Stoica primesc un onorariu de 510 lei pentru fiecare oră de asistenţă juridică, scrie ziarul Ring.

Potrivit site-ului de achiziţii publice, pe lângă casa de avocatură a lui Valeriu Stoica, se mai află o altă avocată care şi în 2009 a oferit servicii de asistenţă juridică Ministerului Mediului pentru suma de 11.123 euro.

Anul trecut, Casa de Avocatură Stoica şi Asociaţii a câştigat un contract de aproximativ 700.000 de euro cu Imprimeria Naţională, aflată în subordinea Ministerului de Finanţe condus de Gheorghe Pogea.

Publicat Luni, 15 noiembrie 2010

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Stelian Cornea 1092 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.