Cine este afaceristul Iosif Armaș, cel acuzat de distrugerea stațiunii Băile Herculane

Iosif Armaş este un om de afaceri controversat din Banat. Cariera sa a avut o evoluţie uluitoare, de la simplu portar de hotel, la om de afaceri, deputat şi preşedinte al Federaţiei Române de Box.

Este cunoscut ca fiind patronul staţiunii Băile Herculane, iar în ultimul timp a intrat în vizorul justiţiei. Originar din comuna Luncaviţa, judeţul Caraş-Severin, Armaş a făcut şcoala în sat.

În CV Armaş susţine că ar fi licenţiat în marketing şi management şi că ar fi colaborat cu GLV Univ. din Statele Unite ale Americii. A fost însă și fost portar la Hotelul Dacia din Băile Herculane. Armaș s-a apucat de afaceri imediat după 1990, cu exportul de uree şi piei de oaie şi viţel. El povestestit că lucrurile au mers bine într-un timp foarte scurt. În plus, pe lângă afacerile cu pielărie a început şi exportul de zahăr.

Pe lângă pielărie şi exportul de zahăr, Iosif Armaş a mai făcut afaceri şi în agricultură. A renunţat din cauză că nu a fost rentabil, dar a investit şi în taximetrie. Armaş a mai deţinut Aeroportul din Caransebeş, pe care l-a vândut în anul 2011 lui Axente Obrejan, un om de afaceri de pe Valea Bistrei, dar şi porturile din Moldova Nouă şi Orşova, precum şi fabrica de zahăr din Călăraşi.

Niciuna dintre acestea nu mai sunt în proprietatea sa. În 1999, s-a prezentat la Ministerul de Finanţe şi a cerut să i se dea pe mână operaţiunea de recuperare a datoriei de 72 de milioane de ruble, echivalentul a 72 de milioane de dolari, din Vietnam. Rezultatul: România a primit orez în valoare de 18 milioane de dolari, pe care l-a vândut Armaş.

În 2000, compania lui Armaş pune mâna pe datoria Angolei către România, estimată la 20 de milioane de dolari. Această datorie s-a plimbat la mai multe companii, în mai multe state. În 1998 , în timpul guvernului Radu Vasile, datoria s-a cesionat către Cobbham International Investements . În, aceasta a fost dată firmei Argirom condusă Armaș, care s-a obligat să plătească 15% din valoarea inițială. Adică în jur de 2,7 milioane dolari. În 2003, guvernul Năstăse a cesionat datoria firmei Maxima Grup.

Tot în acelaşi ani, Armaş devine deputat PSD de Călăraşi. Un an mai târziu, Ministerul Turismului vinde către SC Argirom SA compania SC Hercules Băile Herculane, societate ce deţinea cele mai multe şi importante unităţi de turism din staţiunea de pe Valea Cernei. Deputat şi om de afaceri, Armaş preia şi şefia Federaţiei Române de Box, pe care o conduce trei ani de zile, dar o şi implică în numeroase scandaluri şi interminabile dispute. Demisionează din această funcţie pe 22 septembrie 2004.

Destinul său a fost strâns legat de activitatea politică a lui Adrian Năstase. Ieşirea fostului premier din prim-planul politicii provoacă şi greutăţi pentru Armaş. Omul de afaceri are tot mai multe probleme cu privatizarea Hercules pentru că nu şi-a respectat contractul de privatizare. Lui Armaș i-au fost vândute hotelurile Decebal, Traian, Apolo, pavilioanele 1, 2, 5, 7, băile Diana, Hebe, Neptun, Venera, fosta clădire a fabricii de gheață și Complexul Casino construit de arhitecții Imperiului Austro – Ungar. Pentru toate acestea, Armaș a plătit cam cât prețul unei vile cu ștaif din București.

Aceste active au făcut ulterior obiectul unor garanții pentru împrumuturi contractate de Armaș, împrumuturi neplătite. „Toate clădirile care formează centrul istoric al Băilor Herculane, 12 imobile și hoteluri de patrimoniu național, toate construite între 1700 și 1900, au fost ipotecate pentru împrumuturi derizorii. Sumele, luate împrumut de Armaș, prin SC Hercules, de la persoane fizice, variau între 50.000 și 200.000 de euro, per imobil. Intră aici Hotelurile Decebal, Traian, Apolo, Cazinoul și altele. Practic, toate pavilioanele din centrul istoric.

Cum Armaș nu a înapoiat banii, cei care l-au împrumutat au revendicat clădirile”, relata, cu ceva timp în urmă, primarul din Herculane, Nicușor Vasilescu. „Hotelurile au fost scoase la vânzare din cauza faptului că Societatea Hercules avea un proces dinaintea privatizării, de care eu nu am știut, iar în instanță am fost obligați să plătim câte 80.000 de euro de bucată. Așa au ajuns să se vândă hotelurile Roman și Diana. Cazinoul s-a vândut pentru că, la cele 4 milioane de dolari cât a trebuit plătit pentru carcasele de aer condiționat, s-a calculat și dobândă la dobândă”, a explicat Armaș.

Armaş a fost an de-a rândul în topul Forbes al celor mai bogaţi români. În 2005, figura cu o avere de 200 milioane de euro, însă anii următori averea sa s-a diminuat, dispărând complet din top în 2012. Ultima mișcare făcută de Iosif Armaș pe tărâmul afacerilor a fost preluarea combinatului siderurgic Oțelul Roșu, fost în proprietatea rușilor de la Mechel. Omul de afaceri s-a lăudat că îi poate aduce pe Valea Bistrei pe sârbii care dețin Combinatul Siderurgic din Smederevo. În mod logic, el este obligat să stea departe de afaceri.

La începutul anului trecut, Curtea de Apel București l-a condamnat pe fostul deputat de Călărași la un an și patru luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de trei ani și patru luni. Acesta a fost găsit vinovat pentru săvârșirea infracțiunii dare de mită în formă continuată în dosarul privind insolvența SC Argirom International SA, controlată de fostul deputat. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, Iosif Armaș a intervenit pe lângă judecătorul sindic Mircea Moldovan și Monica Borza, practician în insolvență, care judecau cazul firmei sale Argirom International SA, oferindu-le atenții în bani și produse alimentare, de natură animală.

În afară de condamnare, instanţa i-a interzis lui Iosif Armaş dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi director, administrator al unei societăţi comerciale sau de a coordona societăţi comerciale timp de un an după executarea pedepsei principale. Procurorii Biroului Teritorial Caraș-Severin al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorismfac 16 percheziții domiciliare într-un caz în care sunt cercetate 22 de persoane suspecte de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare și complicitate la delapidare, bancrută frauduloasă și complicitate la această infracțiune și abuz în serviciu, conform news.ro.

Potrivit anchetatorilor, Armaș, președinte al Consiliului de Administrație al SC Hercules SA Băile Herculane, acționar și administrator special al SC Argirom Internațional SA București (societate care, la rândul ei, deținea peste 60 % din acțiunile Hercules), directorul general Filip Răiescu și directorul economic Gavril Adamescu, ambii la SC Hercules, sunt suspectați că au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane, având drept scop scoaterea activelor/bunurilor societății din patrimoniul acesteia și însușirea pentru membrii grupului a sumelor de bani obținute din valorificarea acestor active.

Prejudiciul total cauzat în acest caz, în care este suspectă și Monica Angela Borza, lichidator judiciar, se ridică la 123.325.726 lei (aproximativ 30 de milioane de euro).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.