Cine este ambasadorul american la Chișinău

James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău, cu ocazia aniversării declarării independenței RepubliciiMoldova, a declarat pentru un post de televiziune din Moldova că:

“Moldova nu este România”

“Moldova îşi are propria ei istorie”

“Alăturarea de România nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune în Republica Moldova”

“Este important ca moldovenii să se recunoască a fi moldoveni, o naţiune aparte”!

Consecințele acestei declarații ale ambasadorului american sunt apocaliptice:

  1. Este îngropat proiectul Unirii Basarabiei cu România, deoarece aceste declarații vor fi percepute ca decizie fermă a SUA împotriva UniriiRepubliciiMoldova cu România!
  2. Politicienii români, oricum lași în privința Unirii, vor avea un argument puternic împotriva unioniștilor: americanii nu acceptă Unirea, deci ea nu se poate face!
  3. Moldovenii antiunioniști vor susține că SUA nu acceptă Unirea și sunt de acord caMoldova să fie în sfera de influență a Rusiei!
  4. Moldova va fi tratată ca un stat tampon între NATO și Rusia!
  5. Se va declanșa o propagandă antiamericană în România din cauza acestei declarații iresponsabile!

Cine este James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău?

În 1978 aabsolvit Universitatea de Stat din Iowa, cu specializare în Studii internaționale și înlimba rusă.

Între 1983 și 1986 afost funcționar la ambasada SUA de la Moscova, unde a ocupat poziția de ”general services officer” și ”political officer”.

Între 19912 și 1994 arevenit la ambasada SUA din Moscova pe poziția de consul general adjunct.

Între 1995 și 1997 afost directorul Centrului din Washington al Programului pentru refugiații sovietici.

Între 2003 și 2007 arevenit la Moscova, în calitate de consul general al ambasadei SUA.

Între 2007 și2019 afost adjunctul misiunii americane în Ucraina, la Kiev.

În 22 Mai2014 afost numit ambasador al SUA în Republica Moldova de către președintele american, prezentându-și scrisorile de acreditare la Președintele Republicii Moldova în 30 Inauarie 2015.

Deci James Pettit este diplomat cu experiență în Rusia încă din perioda sovietică, cu relații puternice în mediul politic și de afaceri rus.

În Raportul pentru Senatul american, care l-a validat în misiunea din Moldova, este apreciată experiența sa în Rusia încă din perioada sovietică, cunoașterea problemelor din regiune și aptitudinile sale de limbă rusă: ”With three previous tours in Moscow, and as Deputy Chief of Mission in Kyiv, Mr. Pettit has served a third of his career in the former Soviet Union, gaining high respect for his depth of regional knowledge, experience and outstanding Russian language skills. Known as a superior leader and expert manager with a strong background in the interagency process, he will bring key skills to the task of furthering bilateral relations with the Government of Moldova, a key U.S. partner in Eastern Europe.”

Într-adevăr, Moldova este un partener important al SUA în Europe de Est, după cum a dovedit acest diplomat al rușilor de la ambasada SUA la Chișinău: pentru SUA, conform declarațiilor acestui ambasador, Moldova nu are dreptul să se unească cu România, Moldova are altă istorie decât cea a României, moldovenii sunt alt popor decât poporul român, limba moldovenească este altceva decât limba română etc.

Ambasadorul SUA la Chișinău servește interesele Rusiei și lovește în interesul național al României, aliat strategic al SUA.

Declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău pun la îndoială sinceritatea și eficiența Parteneriatului strategic dintre SUA și România.

James Pettit, diplomat american care servește la Chișinău interesele Rusiei în dauna României, tocmai a lansat propaganda antiamericană în România.

Marius Diaconescu, România Curată

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.