Cine este noul ministru al Justiției

Tudorel Toader, propunerea premierului Sorin Grindeanu pentru portofoliul Justiției, a fost judecător al Curții Constituționale timp de un deceniu și este în prezent profesor universitar.

Toader a fost propus judecător la CCR de către PNL în 2006, atunci când partidul era condus de Călin Popescu Tăriceanu.

A fost timp de 10 ani judecător al Curții Constituționale până în 11 februarie 2016 când a fost ales rector al Universității „Al. I. Cuza” din Iași.

Tudorel Toader este unul dintre cei trei judecători ai Curții Constituționale care a făcut opinie separată în 2012 la hotărârea Curții de invalidare a referendumului de demitere a lui Traian Băsescu.

Toader a fost de asemenea, potrivit luju.ro, unul dintre cei doi judecători CCR care a făcut opinie separată în cazul deciziei Curții Constituționale din 2016, care a interzis SRI să facă interceptări la cererea procurorului.

Conform CV-ului său, este membru în Comisia de la Veneția.

Presa a relatat că printre doctoranzii pe care au fost îndrumaţi de Tudorel Toader a fost și fosta președintă a PNL Alina Goghiu.

Ce vrea Grindeanu de la noul ministru

Premierul Sorin Grindeanu a declarat miercuri, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, că a discutat cu ministrul propus la Justiţie, Tudorel Toader, despre ceea ce trebuie să facă pentru înlăturarea MCV şi pentru a transpune deciziile Curţii Constituţionale în Codul penal şi Codul de procedură penală.

„Lucrurile sunt clare. În primul rând, am discutat despre ceea ce trebuie să facă pentru înlăturarea MCV. De asemenea, pe ceea ce înseamnă transpunerea deciziilor Curţii Constituţionale în Codul penal şi Codul de procedură penală, este un domeniu la fel de important şi modalitatea în care se va întâmpla acest lucru. Am mai discutat despre posibilitatea existenţei acelei decizii pilot a CEDO şi pachetul de măsuri pe care trebuie să îl adoptăm astfel încât să evităm această decizie pilot”, a spus Grindeanu, întrebat care este mandatul lui Tudorel Toader la Ministerul Justiţiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.